ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος τιμά τους ήρωες του ΄40

ο-βόλος-τιμά-τους-ήρωες-του-΄40-728284

Με την παρέλαση προ των επισήμων στην παραλία του Βόλου κορυφώνονται την Κυριακή οι λαμπρές εκδηλώσεις

Με λαμπρότητα θα τιμηθούν και φέτος στον Βόλο η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και οι ήρωες που με τους αγώνες και τις θυσίες τους ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό πρόσθεσαν λαμπρές σελίδες στην Ιστορία της πατρίδας.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από σήμερα Παρασκευή 26 Οκτωβρίου. Στα σχολεία δεν θα γίνουν μαθήματα, αλλά επετειακές γιορτές και ο κεντρικός εορτασμός για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας θα γίνει στις 10 το πρωί στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την ευθύνη του εορτασμού για τη Δευτεροβάθμια ανέλαβε φέτος το 4ο Γυμνάσιο Βόλου.

Στις 11 το πρωί στο Μνημείο Ηρώων στην παραλία του Βόλου θα γίνει κατάθεση στεφάνων από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους, οδηγούς, φορείς και συλλόγους.

Ανήμερα της εθνικής επετείου στις 11 το πρωί θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στις 11:30 το πρωί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και στις 12 το μεσημέρι οι επετειακές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη παρέλαση προ των επισήμων στην παραλία του Βόλου.

Επετειακή εκδήλωση της Ι.Μ.Δ.

Επετειακή εκδήλωση διοργανώνει η Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού μεθαύριο Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης (Κ. Καρτάλη και Ανθίμου Γαζή) προκειμένου να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν οι φορείς της, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και χορευτικό σύνολο γυναικών «Η Δημητριάς».

Η φετινή εορταστική εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει τον γενικό τίτλο «Ελληνίδες στο έπος του ‘40» και περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια διαφόρων περιοχών, επίκαιρες ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων.

Στην εκδήλωση την καθοδήγηση έχει ο αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος, συνεπικουρούμενος από την Αικατερίνη Γκανέτσα – Ντόντη και συμμετέχουν τα παρακάτω χορευτικά τμήματα: Χορευτικό σύνολο γυναικών Ι.Μ.Δ. «Η Δημητριάς» με χοροδιδάσκαλο την Κατερίνα Γκανέτσα – Ντόντη που θα παρουσιάσει χορούς της Ηπείρου. Το χορευτικό σύνολο εφήβων της Μητροπόλεως «Η Δημητριάς», με χοροδιδάσκαλο την Κατερίνα Γκανέτσα – Ντόντη και χορούς της Μακεδονίας. Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βόλου με χοροδιδάσκαλο τη Μαρία Γκογκινούδη και χορούς της Κρήτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διδασκαλίας Παραδοσιακών Χορών Βόλου «Τερψιχόρη» με χορούς της Μικράς Ασίας. Χοροδιδάσκαλος είναι ο Νικόλαος Παλιούρας.

Εναρκτήρια επίκαιρη ομιλία θα εκφωνήσει ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος, τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Ελένη Παπαργύρη – Κωνσταντά, ενώ την εκδήλωση θα κλείσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Παρέλαση με καλό καιρό

Καλός καιρός και ανοιξιάτικη θερμοκρασία αναμένεται να επικρατήσουν μεθαύριο Κυριακή 28η Οκτωβρίου στη Μαγνησία, ανήμερα της παρέλασης, που προσελκύει αρκετό κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολογικού σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης» η βελτίωση του καιρού γίνεται αισθητή από σήμερα και θα διατηρηθεί το τριήμερο, αλλάζοντας το χειμωνιάτικο σκηνικό των προηγούμενων ημερών.

Αύριο Σάββατο ο καιρός θα παραμείνει αίθριος στη Μαγνησία. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 20 βαθμούς και στον Βόλο από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Μεθαύριο Κυριακή 28 Οκτωβρίου ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου