ΤΟΠΙΚΑ

Επετειακή εκδήλωση τιμής στον Γ. Σούρλα και στον 102χρονο Δ. Κάλμπαρη

επετειακή-εκδήλωση-τιμής-στον-γ-σούρλ-728858

Συγκινητικές μνήμες ζωντάνεψαν στη χθεσινή επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας, με τιμώμενα πρόσωπα τον Γιώργο Σούρλα πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής και τον 102χρονο Δημήτριο Κάλμπαρη τελευταίο επιζώντα του πολέμου στο ύψωμα 731. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Volos Palace» και άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κωνσταντίνου Καραδήμα.

«Είναι μια ξεχωριστή μέρα, μια ξεχωριστή χρονιά, γιατί μετά από 78 χρόνια, μετά από συμφωνία με την Αλβανία άρχισε η αναζήτηση και περισυλλογή των οστών των ηρώων μας που έπεσαν στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου και ο τιμητικός ενταφιασμός τους. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός και δίνει πλέον ουσιαστικό περιεχόμενο στις γιορτές που κάνουμε φέτος», δήλωσε ο Γ. Σούρλας.

Ο έτερος τιμώμενος της εκδήλωσης Δημήτριος Κάλμπαρης ανέφερε από την πλευρά του ότι νιώθει περήφανος διότι πολέμησε για την πατρίδα και προέτρεψε τους νεότερους να διαφυλάττουν τις αρχές και αξίες για δημοκρατία και ελευθερία. Ο τελευταίος επιζών από την ιστορική μάχη στο ύψωμα 731 δήλωσε ότι πολέμησε στην πρώτη γραμμή από την αρχή μέχρι το τέλος του πολέμου, σε ηλικία 24 ετών. «Σκοτώθηκαν πολλά παλικάρια, περάσαμε πολύ δύσκολα, ήταν φοβερό το κρύο. Να μη γίνει ποτέ πια πόλεμος. Κλαίει η ψυχή μου όταν θυμάμαι τι περάσαμε» επισήμανε.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης χορωδία και ορχήστρα με τραγούδια του ’40, με χοράρχη την Αγγελική Κοντοπούλου, καθώς και ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αγ. Γεωργίου Βόλου, με χοροδιδάσκαλο τον Τριαντάφυλλο Γκογκινούδη, που παρουσίασε χορούς της Ηπείρου.

Στην αίθουσα της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση ενθυμημάτων του 1940, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μαγνησίας και στρατιωτικού γραμματοσήμου του εφέδρου αξιωματικού π. Γεωργίου Αναγνωστούλη.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου