ΤΟΠΙΚΑ

Βραβείο για το περιβάλλον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

βραβείο-για-το-περιβάλλον-στην-περιφέ-728964

Η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας, ένα έργο με τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Βραβείο περιβάλλοντος για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της Ν.Α. Ευρώπης, απέσπασε χθες η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Αθήνα, σε εκδήλωση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑ.ΣΕ.ΠΠΕ).

Αποστολή: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στην 7η τελετή απονομής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για το περιβάλλον και στην 3η τελετή απονομής των βραβείων για το περιβάλλον η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν παρούσα και διακρίθηκε.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Στην εκδήλωση ήταν ακόμη παρών ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και πλήθος κόσμου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι το περιβάλλον αποτελεί σοβαρό αναπτυξιακό πυλώνα. «Όσο καλύτερη είναι η περιβαλλοντική βιομηχανία τόσο ανεβαίνει στα διεθνή στάνταρτ. Πρέπει να αλλάξουμε όλοι, επιχειρήσεις και αυτοδιοίκηση ως καταναλωτές και παραγωγοί», εξήγησε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι γνωστή παγκόσμια για το περιβάλλον. «Το περιβάλλον είναι και οικονομία, εργασία και ευκαιρία. Οι επιχειρήσεις θέλουν στήριξη ενίσχυση και ενθάρρυνση», τόνισε.

Ακολούθως ο υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις της Πολιτείας.

«Τα επιτεύγματα των βραβευθέντων συνιστούν το θαύμα της συνεργασίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Η ολοκλήρωση της Κάρλας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του αποτελέσματος της συνεργασίας χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις» ανέφερε.

Εργο με περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας είναι ένα έργο με πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είπε ακολούθως παίρνοντας τον λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

«Ένα βραβείο έχει ουσία και αξία, αν το έργο έχει χρησιμότητα. Και το έργο έχει μεγάλη χρησιμότητα για την περιοχή και την Ελλάδα. Είναι μεγάλο το αποτύπωμα το περιβαλλοντικό», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι το έργο έχει πολλαπλά οφέλη για την άρδευση, την ύδρευση, την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

«Παράλληλα έχουμε και ένα σύγχρονο τεχνολογικά κέντρο πληροφόρησης για την πορεία της Κάρλας. Είναι ένα έργο, μία λίμνη, η οποία έχει και αυτή το δικό της τέρας, τον Ήταυρο. Είναι ένα έργο που απέδειξε ότι η Ελλάδα και η Περιφέρεια μπορεί να κάνει μεγάλα έργα, που έσωσε τη τιμή της χώρας διότι ζητούσαν να επιστραφούν 180 εκατ. ευρώ.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε διαχρονικά με πολλές κυβερνήσεις και υπουργούς. Να συγχαρώ όλους όσοι βοήθησαν και σε μία δύσκολη περίοδο αποδείξαμε ότι μπορούμε και στα δύσκολα», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Δήλωση του βουλευτή Χρ. Μπουκώρου

Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, σε δήλωσή του τόνισε: Η βράβευση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το έργο της Κάρλας αφήνει μία ικανοποίηση στην τοπική κοινωνία, ότι επιτέλους αυτό το έργο για το οποίο δαπανήθηκαν τόσοι πόροι και καταβλήθηκε πολύχρονη προσπάθεια τελικά θα αποδώσει τα οφέλη για τα οποία κατασκευάστηκε, στο περιβάλλον, την κοινωνία και την τοπική οικονομία. Συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο οποίος ανέλαβε το έργο σε μία κρίσιμη φάση, το ολοκλήρωσε, κατορθώνοντας να αποφύγει τους κινδύνους τόσο για το ίδιο το έργο, όσο και για τη χώρα, με την πιθανή προ μόλις τριών ετών επιστροφή πόρων ύψους 180 εκατ. ευρώ στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κάρλα ανήκει σ’ όλους μας στη Μαγνησία, τη Θεσσαλία και κυρίως στο περιβάλλον και τους ανθρώπους».

Επισημαίνεται τέλος, ότι στη χθεσινή εκδήλωση βραβεύτηκαν και οργανισμοί Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Βριλησσίων, Θάσου, Ιλίου, όπως και ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης και ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμη, βραβεύτηκαν και ελληνικές εταιρείες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου