ΤΟΠΙΚΑ

Στον «χορό» για αναδρομικά και οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι

στον-χορό-για-αναδρομικά-και-οι-νοσο-728988

Μπαράζ αιτήσεων για αναδρομικά από δώρα και επιδόματα για την πενταετία 2013 – 2018

Στον «χορό» των διεκδικήσεων μπαίνουν οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι, διεκδικώντας αναδρομικά επιδόματα τα δώρα εορτών και αδείας. Χθες πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, στην οποία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης. Παρά το γεγονός ότι το θέμα αφορά σε οικονομικές διεκδικήσεις, η παρουσία των εργαζομένων δεν ήταν η αναμενόμενη, γεγονός που επισημάνθηκε από τους συνδικαλιστές.

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στο εσωτερικό έγγραφο που απέστειλε η ΑΔΕΔΥ σ’ όλες τις Ομοσπονδίες, όπως και στην ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας τα σωματεία να ενημερώσουν τα μέλη τους για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος κάλεσε τους νοσοκομειακούς υπαλλήλους να κάνουν αρχικά αίτηση στην υπηρεσία τους για επιστροφή των ετήσιων δώρων ύψους 1.000 ευρώ για τα έτη 2013-2018.

Αφορμή για την ενεργοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων για να διεκδικήσουν αναδρομικά τα δώρα και τα επιδόματα, είναι οι αποφάσεις Ειρηνοδικείων όπως η 892/2018 που βγήκε πρόσφατα από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, που έκανε δεκτή αγωγή υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για καταβολή των 13ου και 14ου μισθών.

Η πενταετία 2013-2018 σημαίνει 5.000 ευρώ αναδρομικά για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο και όπως αναφέρεται στην αίτηση – υπόδειγμα που παραθέτει η ΑΔΕΔΥ για να διευκολύνει τους δημοσίους υπαλλήλους, το αίτημα επιβάλλεται να κατατεθεί και να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα για μετέπειτα προσφυγή τους με αγωγές κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση του 13ου και 14ους μισθού από το 2013 και μετά.

Στην αίτηση που πρέπει να συμπληρώσουν οι υπάλληλοι και να τη δώσουν στο τμήμα μισθοδοσίας ή στην οικονομικές υπηρεσία του Νοσοκομείου, θα αναγράφουν ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και τα πλήρη στοιχεία της θέσης τους και θα υπογράφουν το κείμενο – υπόδειγμα της αιτήσεως που αναφέρει ότι «με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των ν. 4093/2012 και ν. 4324/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως στο Αχιλλοπούλειο οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι είναι χωρισμένοι στα δύο. Άλλοι συντάσσονται με την άποψη της ΑΔΕΔΥ που προκρίνει την υποβολή αιτήσεων και άλλοι με την άποψη του προεδρείου του σωματείου για την κατάθεση αγωγών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου