ΤΟΠΙΚΑ

Αναβαθμίζεται η πλατεία Πανεπιστημίου

αναβαθμίζεται-η-πλατεία-πανεπιστημί-729098

Μαζί της αλλάζει όψη και το κέντρο του Βόλου – «Πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο για την υποβολή πρότασης στην Περιφέρεια

Αναβαθμίζεται αισθητικά και όχι μόνο η πλατεία Πανεπιστημίου και γίνεται… πραγματική πλατεία την οποία θα μπορούν να χαίρονται πολίτες και επισκέπτες και μάλιστα στην καρδιά της πόλης, όπου υπάρχει ανάγκη για ελεύθερους χώρους πρασίνου. Λίγα δέντρα, μερικά παγκάκια και γκαζόν είναι η σημερινή όψη της πλατείας στο κέντρο του Βόλου, που θα αλλάξει άρδην μέσα από παρεμβάσεις που δρομολογεί ο Δήμος Βόλου και για τις οποίες θα υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, άναψε «πράσινο φως» για την υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό των 535.000 ευρώ. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, αφού η μελέτη του Δήμου Βόλου πήρε έγκριση στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) μετά από δύο αρνητικές απαντήσεις και εφόσον υποβλήθηκε αίτημα θεραπείας. Το ΣΥΠΟΘΑ αρχικά είχε κρίνει ότι η πλατεία είναι υπερτοπικής σημασίας και ως τέτοια η μελέτη – που είχε συνταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή – θα έπρεπε να γίνει κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού κι όχι από τις υπηρεσίες του Δήμου. Τελικώς το συμβούλιο πείστηκε ότι η πλατεία δεν είναι υπερτοπικής σημασίας και ενέκρινε τις παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τη νέα επικαιροποιημένη μελέτη προϋπολογισμού 535.000 ευρώ έναντι 700.000 ευρώ που ήταν η αρχική, ο κοινόχρηστος χώρος θα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά με στόχο τόσο την αύξηση των θυλάκων πρασίνου και των χώρων αναψυχής στο κέντρο της πόλης, όσο και την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Η διαμόρφωση της πλατείας έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πολυδύναμου χώρου, ο οποίος θα εξυπηρετεί διάφορες χρήσεις, όπως ο περίπατος, η ανάπαυση, η συγκέντρωση πλήθους για συναυλίες, ομιλίες, εκθέσεις και γενικότερα, κάθε είδους εκδηλώσεις και φυσικά θα είναι προσιτός από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Στρατηγικής Ανάπτυξης Βόλου, βάσει του σχεδιασμού θα διατηρηθεί σε ποσοστό 50% και πάνω η επιφάνεια πρασίνου, ενώ θα δημιουργηθούν χώροι που θα επιστρωθούν από υλικά τοπικής προέλευσης (πέτρες Πηλίου και βότσαλα) ενώ για την προστασία των χρηστών από τον θόρυβο και το καυσαέριο θα «σηκωθεί» πράσινο φράγμα από φυτά, από το οποίο όμως θα επιτρέπεται η οπτική επαφή από τη Δημητριάδος, αλλά και από την Παύλου Μελά. Η διαμόρφωση θα συμπληρωθεί από φωτιστικά, παγκάκια και σκίαστρα.

Αλλα έργα

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση του Καρτάλειου Διδακτηρίου ενός από τα μεγαλύτερα και παλιότερα σχολικά συγκροτήματα που χρήζει παρεμβάσεων, αλλά και την αναβάθμιση του χώρου απέναντι από το πρώην Δημαρχείο Ν. Αγχιάλου. Οι παρεμβάσεις για το τελευταίο έργο θα περιλαμβάνουν σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Σταυρίδη ανάπλαση των πεζοδρομίων με πλακοστρώσεις, νέα φωτιστικά σώματα και πράσινο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου