ΤΟΠΙΚΑ

Χιλιάδες κλίνες στο airbnb στη Μαγνησία

χιλιάδες-κλίνες-στο-airbnb-στη-μαγνησία-729448

Δυναμική προσέγγιση Ελβετίας, Ουκρανίας και Κύπρου – Προβληματισμός για τη μίσθωση μέσω airbnb 5.000 καταλυμάτων τον Αύγουστο

Δυναμικό άνοιγμα σε νέες αγορές, όπως η Ελβετία και η Ουκρανία, με παράλληλη επαναπροσέγγιση της Κύπρου εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του τουριστικού προγράμματος που κατάρτισε ο Δήμος Βόλου για το 2019.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βόλου εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από φορείς της Μαγνησίας, λόγω της ραγδαίας ανόδου της μίσθωσης καταλυμάτων μέσω AirBnB που μεταφράστηκε σε 5.126 καταλύματα στη διάρκεια του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα τον Αύγουστο καταγράφηκαν 1.278 προς ενοικίαση ακίνητα μέσω airbnb και 4.126 κλίνες προς ενοικίαση στους Δήμους Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου. Η αύξηση είναι ανησυχητική, όπως υπογράμμισαν οι παριστάμενοι στην χθεσινή παρουσίαση, καθώς η συνολική δυναμικότητα δωματίων στα ξενοδοχεία είναι 4.665 και η συνολική δυναμικότητα σε κλίνες 9.272.

Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αντίστοιχα, των ίδιων περιοχών, η συνολική δυναμικότητα δωματίων είναι 3.204 και των κλινών 6.958, αντίστοιχα.

Δράσεις του Δήμου Βόλου

Η παρουσίαση του προγράμματος ξεκίνησε με την τοποθέτηση, του αντιδημάρχου Τοπικής Ανάπτυξης και Τουρισμού Αναστάσιου Μπατζιάκα, ο οποίος επισήμανε ότι το νέο πρόγραμμα, που εναρμονίζεται πλήρως με τις δράσεις του ΕΟΤ, καταρτίστηκε με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από την σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε και τις αντίστοιχες προηγούμενες. Παράλληλα σημείωσε ότι η διαδικασία της διαβούλευσης ξεκίνησε νωρίτερα, προκειμένου να ενημερωθούν έγκαιρα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, φορείς και επαγγελματίες.

«Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να είναι πιο ενισχυμένο στην παρουσία του προορισμού στο εξωτερικό, αλλά και σε αγορές που αφορούν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Εμφαση επίσης συνεχίζεται να δίνεται στη συλλογή υλικού που θα υποστηρίξει τις δράσεις, ενώ παραδοσιακές υπηρεσίες που προσφέρονται όπως η πληροφόρηση επισκεπτών και η υποστήριξη των ακτών συνεχίζονται αλλά και βελτιώνονται», είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Η βασική φιλοσοφία του προγράμματος περικλείει την ενδυνάμωση των παραδοσιακών αγορών που στηρίζουν την περιοχή, τις χώρες που είναι συνδεδεμένες με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, καθώς και νέες αγορές, με όχημα τον εναλλακτικό τουρισμό.

Εναλλακτικές δράσεις

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μπατζιάκας αναφέρθηκε επίσης στις δομές που έχουν δημιουργηθεί από τον Δήμο Βόλου, όπως το Συνεδριακό Κέντρο που εγκαινιάζεται στις 19 Δεκεμβρίου, τις αθλητικές δομές που προσελκύουν επίσης τους λάτρεις του είδους, τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο άναμμα των φώτων και την εκκίνηση των εορταστικών εκδηλώσεων του Βόλου στις 29 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι το γιορτινό κλίμα και ο ανάλογος διάκοσμος προσελκύουν πολλούς νέους τουρίστες στην περιοχή.

Εκθέσεις στο εξωτερικό

Βάσει των στοιχείων που κατέγραψε η έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βόλου, διαπιστώνεται σαφής μείωση των Ελλήνων έναντι των ξένων τουριστών. Κατά συνέπεια, επιχειρείται δυναμικότερο άνοιγμα στο εξωτερικό, είτε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, είτε σε ατομική βάση.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Τουρισμού Γιώργος Παπαμακάριος παρουσίασε τις εκθέσεις στις οποίες θα συμμετάσχει ο Δήμος Βόλου. Οι εκθέσεις για το 2019 είναι οι εξής: Ουτρέχτη 9-13/1, Βιέννη 10 – 13/1, Ζυρίχη 31/1- 2/2, Βρυξέλλες 7-10/2, Τελ Αβίβ 12 – 13/2, Σόφια 14-16/2, Μόναχο 20 – 24/2, Βουκουρέστι 21 – 24/2, Παρίσι 14-17/3, Κίεβο 28-30/3, Λευκωσία 19-21/4, ενώ έπονται τέσσερις ακόμη συμμετοχές σε εκθέσεις το β΄ εξάμηνο του 2019.

Στο πλαίσιο των εκθέσεων επιχειρείται η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, της προβολής της Μαγνησίας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και του δικτύου μονοπατιών που διαθέτει η περιοχή με ειδικό έντυπο, το οποίο θα διανέμεται στους επισκέπτες της περιοχής.

Μεταξύ των δράσεων τουριστικής προβολής για την καινούργια χρονιά, περιλαμβάνονται αναβάθμιση, διαχείριση και επιμέλεια του περιεχομένου του site www.volosinfo.gr, καθώς και η ανάπτυξη εφαρμογών τουριστικής προβολής για κινητά τηλέφωνα.

Απολογισμός του 2018

Προβληματισμό προκάλεσαν τα δεδομένα που κατέγραψε ο τομέας τουρισμού για το 2018, σύμφωνα με τα οποία η μέση πληρότητα στα καταλύματα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου κυμάνθηκε σε ποσοστό 49,7% έναντι του 51,4% το 2017, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση 1,7% φέτος.

Οι αλλοδαποί αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών, με τους Βούλγαρους και τους Ισραηλινούς να κατέχουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα, στη γενική κατάταξη.

Με αυξητική τάση κινήθηκαν, εξάλλου, οι αεροπορικές συνδέσεις, με υψηλές πληρότητες και θετικό πρόσημο για τις αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Η Easy Jet ειδικότερα, «έφερε» 3.217 επισκέπτες στην περιοχή, ενώ θετική είναι η εικόνα και για τον τουρισμό κρουαζιέρας.

Στο μεταξύ, διανεμήθηκαν 25.000 έντυπα σε επισκέπτες της περιοχής, 30.000 περίπου ήταν οι επισκέπτες κρουαζιέρας, ενώ υλοποιήθηκαν δράσεις για την προσβασιμότητα ακτών της περιοχής σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Αύξηση μισθώσεων airbnb

Την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης σε ό,τι αφορά στην ενοικίαση ακινήτων μέσω air bnb πραγματοποίησε το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με την οποία τον Αύγουστο του 2018 ανήλθαν σε 5.126 οι κλίνες προς ενοικίαση σε Βόλο και Πήλιο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκε ο προβληματισμός των παρισταμένων, με την Θέκλα Καμμένου, εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, να υπογραμμίζει την ανάγκη θέσπισης νομοθετικής ρύθμισης από την κυβέρνηση για τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω air bnb. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερη προβολή της περιοχής διεθνώς.

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλης Καραουλάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ενταχθεί και η Δανία στο πρόγραμμα προβολής, με παράλληλη ενίσχυση του περιπατητικού τουρισμού, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα στον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει μέσω της λειτουργίας του air bnb.

Ο Θανάσης Σπύρου εκπρόσωπος των ενοικιαζομένων δωματίων εξέφρασε την αγωνία των επαγγελματιών για την βραχυχρόνια μίσθωση σε μια περίοδο που κάνουν αγώνα δρόμου για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα αναφέρθηκε στην δυναμική παρουσία των Βαλκανίων και των Ισραηλινών, ενώ τόνισε ότι πρέπει να ανέβει ο πήχης της ποιότητας.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Γεωργία Μποντού – Τοκαλή αναφέρθηκε στον τουρισμό τρίτης ηλικίας, τις εναλλακτικές δράσεις και την έλλειψη μεγάλης μονάδας, πεντάστερων προδιαγραφών, με περισσότερες κλίνες. Στην παρέμβασή του εκπρόσωπος του ΟΛΒ Παναγιώτης Φεύγας αναφέρθηκε στη σημασία της συνένωσης δυνάμεων για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, ενώ ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας Δημήτρης Τριανταφύλλου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι βασικές οι υποδομές και η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης της περιοχής.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν επίσης ο Νικόλαος Σαρούκος, προϊστάμενος τμήματος ελέγχου της ΠΥΤ Θεσσαλίας και υπηρεσιακοί φορείς, που υπογράμμισαν το πλαίσιο των προσπαθειών που αναπτύσσονται από τον Δήμο Βόλου, για την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου