ΤΟΠΙΚΑ

Τα παιδιά μυούνται στην τοπική ιστορία

τα-παιδιά-μυούνται-στην-τοπική-ιστορί-729532

Ξεκίνησε χθες στα ΓΑΚ Μαγνησίας εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την απελευθέρωση του Βόλου με εντυπωσιακή συμμετοχή μαθητών

Γέμισε χθες παιδιά η κεντρική αίθουσα των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας, όπου υλοποιείται το ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ο Βόλος δύο φορές ελεύθερος».

Σαράντα σχολεία και δέκα επιπλέον που βρίσκονται σε λίστα αναμονής συμμετέχουν στην παραπάνω δράση, που έχει ως επίκεντρο δύο ιστορικές ημερομηνίες, την απελευθέρωση του Βόλου στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής και στις 2 Νοεμβρίου 1881 από την οθωμανική αυτοκρατορία αντίστοιχα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που ξεναγεί τα παιδιά στις σελίδες της νεότερης ιστορίας, θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Νοεμβρίου και αφορά στους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού.

Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία και υποστήριξη των Διευθύνσεων και των Τμημάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Οι μαθητές που επισκέφτηκαν χθες τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας περιεργάστηκαν με έκδηλο ενδιαφέρον τα ιστορικά τεκμήρια που παρουσιάζονται για το κοινό και παράλληλα συνέλεξαν πληροφορίες για ιστορικά πρόσωπα, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη Μαγνησία, αλλά και ευρύτερα.

Στην έκθεση αρχειακού υλικού που παρουσιάζεται αξιοποιείται το πλούσιο αρχειακό υλικό των Γ.Α.Κ. και αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο των δύο εποχών, συνδέοντάς το με τη συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης σήμερα, καθώς αξιοποιείται ο πλούτος των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία. «Με την έκθεση θέλουμε η ιστορία να βγει από τα αρχεία στον δημόσιο χώρο» επισήμανε η Αννίτα Πρασσά προϊσταμένη των ΓΑΚ της Μαγνησίας, η οποία τόνισε παράλληλα ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί, λόγω της αθρόας συμμετοχής των μαθητών.

Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Αλκηστις Σανιδά, ενώ είναι αξιοσημείωτο το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τα σχολεία της Μαγνησίας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου