ΤΟΠΙΚΑ

Ιδιώτες στο λιμάνι του Βόλου

ιδιώτες-στο-λιμάνι-του-βόλου-729566

Στα χέρια ιδιωτών περνούν από τα μέσα του 2019 λειτουργίες του λιμανιού του Βόλου στο πλαίσιο των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων σε δέκα λιμάνια της χώρας. Ηδη το νομοσχέδιο για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα λιμάνια της χώρας έχει κατατεθεί και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των επενδύσεων στα λιμάνια. Σημειώνεται ότι με εξαίρεση τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για τα οποία ισχύει διαφορετικό καθεστώς, σε δέκα λιμάνια της χώρας Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ελευσίνα, Λαύριο, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Ραφήνα και ο Βόλος, επενδύσεις θα γίνουν με τη μορφή των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων. «Εχουμε καταθέσει νομοσχέδιο που ελπίζουμε να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 15- 20 Νοεμβρίου, για τις λεγόμενες υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων αυτών των λιμανιών. Με διαφανείς διαδικασίες, ορισμένες χρήσεις θα μπουν στη διαδικασία του διαγωνισμού. Όπως φαίνεται υπάρχει ενδιαφέρον για την κρουαζιέρα και όχι μόνο σε Πειραιά ή Θεσσαλονίκη», ανέφερε στη συνεδρίαση ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Παντ. Σκάγιαννης επισήμανε ότι το λιμάνι της πόλης εντάσσεται στη δεύτερη λίστα των λιμανιών στα οποία θα γίνουν παραχωρήσεις κατά δραστηριότητα από τα μέσα του 2019 όπως υπολογίζεται.

«Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά θα συντάσσονται μελέτες ανά δραστηριότητα και θα γίνονται διαγωνισμοί μέσα από τους οποίους θα προκύπτουν οι πλειοδότες για κάθε μία από τις δραστηριότητες», εξήγησε ο κ. Σκάγιαννης.

Για την περίπτωση του λιμανιού του Βόλου, τέσσερις φαίνεται να είναι οι λειτουργίες που θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, εμπορευματοκιβώτια, χύδην φορτία, cargo (γενικό φορτίο) και επιβατική δραστηριότητα.

Οι ιδιώτες που θα προκύψουν ως πλειοδότες θα αναλάβουν να κάνουν επενδύσεις σε προσωπικό και μηχανήματα και να λειτουργούν υπ’ ευθύνη τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τους διάφορους τομείς. Από τις υποπαραχωρήσεις ο Ο.Λ.Β. θα εξασφαλίζει έσοδα 5% επί του τζίρου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου