ΤΟΠΙΚΑ

«Μαύρη τρύπα» σε νοσηλευτές στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας

μαύρη-τρύπα-σε-νοσηλευτές-στο-νοσοκ-729692

«Μαύρη τρύπα» στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ. Νοσοκομείο Βόλου και Κέντρα Υγείας που υπολείπονται νοσηλευτών και νοσηλευτριών. Αναγκάζονται να τρέχουν πάνω – κάτω σε διαδρόμους για να προλάβουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ασθενών. Και πώς να πράξουν αλλιώς, αφού η φροντίδα των αρρώστων δεν μπορεί να περιμένει ειδικά όταν κανείς έχει να αντιμετωπίσει τον πόνο του.

Οι κενές οργανικές θέσεις σε μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό στο Αχιλλοπούλειο και τα Κέντρα Υγείας συνολικά υπολογίζονται περίπου σε 200. Αν οι εναπομείναντες νοσηλευτές πάρουν τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται πολλές Κλινικές στο Αχιλλοπούλειο θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως υπάρχουν Κλινικές, όπου στην κάθε βάρδια απασχολούνται δύο νοσηλεύτριες οι οποίες έχουν να εξυπηρετήσουν μέχρι και 30 ασθενείς. Μάλιστα προκειμένου να καλυφτούν βάρδιες, υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται 12-8 ή 4-12 ώστε να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες σε νευραλγικές Κλινικές.

Όλα αυτά ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι 45 – 50 χρόνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κούραση που υπάρχει στον συγκεκριμένο κλάδο.

Σημαντικές επίσης είναι οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό. Σημειώνεται πως την τελευταία 3ετία, όσον αφορά στους εργαζόμενους οι μόνιμοι που έχουν προσληφθεί ανέρχονται στους 14, όπως επίσης και 14 επικουρικοί υπάλληλοι. Προσλήψεις επίσης έχουν γίνει μέσω του ΟΑΕΔ, η ενίσχυση ωστόσο του ιδρύματος με νέους νοσηλευτές, τεχνολόγους και άλλες ειδικότητες, παραμένει επιβεβλημένη με βάση και τα κενά που υπάρχουν σε σχέση με το οργανόγραμμα λειτουργίας του Αχιλλοπούλειου.

Αντιδράσεις για αναδρομικά

Αντιδράσεις προκαλεί στον κλάδο των νοσηλευτών και το θέμα των αναδρομικών. Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι θα δώσει αναδρομικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς, αφήνει όμως απ’ έξω τους νοσηλευτές, παρά το γεγονός ότι έχουν υποστεί επίσης «κούρεμα» στις αποδοχές τους που ξεπερνά επίσης το 40%.

Για το θέμα των αναδρομικών, έχει γίνει παρέμβαση από τη Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ. Η Ομοσπονδία επίσης ζήτησε την οικονομική αποκατάσταση των προϊσταμένων τμημάτων των νοσηλευτικών υπηρεσιών για να αυξηθεί το επίδομα που λαμβάνουν κατά 40 ευρώ μηνιαίως, όπως ορίζει η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου