ΤΟΠΙΚΑ

Προκαταρκτική για την απειλή σε διευθυντή Γυμνασίου του Βόλου

προκαταρκτική-για-την-απειλή-σε-διευθ-729770

Για την περίπτωση γονέα που έκανε ανάρτηση, η οποία εκλήφθηκε ως απειλητική εναντίον διευθυντή σχολείου που φιλοξενεί προσφυγόπουλα

Παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης πρόκειται να διατάξει η Εισαγγελία Βόλου μετά την παραλαβή της αναφοράς του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη για ανάρτηση στο FB που εκλήφθηκε ως απειλή εναντίον διευθυντή σχολείου του Βόλου στο οποίο έχουν ενταχθεί προσφυγόπουλα για την εκπαίδευσή τους. Χθες, η νομική σύμβουλος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και στέλεχος Εκπαίδευσης ενημέρωσαν την Εισαγγελία Βόλου και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για το περιστατικό. Όπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, δεν πρόκειται για το Γυμνάσιο Ιωλκού, όπου το τελευταίο διάστημα υπήρχαν αντιδράσεις γονέων οι οποίοι με επιστολές τους εξέφρασαν τους φόβους και τις ενστάσεις τους για την ένταξη στο σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά τους εφήβων από τη δομή «ΑΡΣΙΣ» Μακρινίτσας. Το κρούσμα αφορά σε άλλο Γυμνάσιο της πόλης, όπου επίσης κατανεμήθηκαν χωροταξικά προσφυγόπουλα και όπου αρχικά δεν υπήρχαν αντιδράσεις γονέων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με αφορμή την απειλή που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης συγκάλεσε σύσκεψη διευθυντών όλων των σχολείων.

Όπως ενημέρωσε στο περιθώριο της σύσκεψης, οι δύο συνεργάτες του υπέβαλαν χθες σε Εισαγγελία Βόλου και Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας αναφορά που υπογράφει ο ίδιος και στην οποία αναφέρονται στοιχεία που συνιστούν απειλή προς διευθυντή σχολείου επειδή δέχθηκε να φιλοξενήσει προσφυγόπουλα στο σχολείο. «Προσφύγαμε στις αρμόδιες Αρχές όχι τόσο για να επιβληθούν κυρώσεις ή να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία, αλλά για να γίνει γνωστή η κατάσταση. Δεν θα ανεχθούμε σε καμία περίπτωση διευθυντής του ελληνικού δημοσίου σχολείου να απειλείται επειδή κάνει καλά τη δουλειά του, επειδή κάνει το καθήκον του, επειδή αποτελεί πρότυπο για τους υπόλοιπους διευθυντές και τους μαθητές του», δήλωσε κατηγορηματικά.

Ο κ. Σαβελίδης μίλησε για ανάρτηση γονέα με ονοματεπώνυμο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Πρόκειται για τον πατέρα μαθητή μας, η ανάρτηση του οποίου αποτελεί απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας διευθυντή. Οι διευθυντές μας έχουν όλοι παιδαγωγικές σπουδές, έχουν εντρυφήσει σε τέτοια ζητήματα και ακόμη και σε έκρυθμες καταστάσεις γνωρίζουν πώς να χειριστούν τα πράγματα. Και στα έξι σχολεία, τα προσφυγόπουλα εντάχθηκαν με καλύτερο τρόπο, οι εκπαιδευτικοί τα αγκάλιασαν και κυρίως οι μαθητές που τους βοηθούν ακόμη και στα μαθήματα. Εκείνο που έχουν να κάνουν οι γονείς που ανησυχούν είναι να ρωτήσουν τα ίδια τους παιδιά αν θέλουν τα προσφυγόπουλα ή όχι», σημείωσε ο κ. Σαβελίδης.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω Facebook γονέας έκανε ανάρτηση που θεωρήθηκε ως απειλητική εναντίον του διευθυντή του σχολείου. «Τα παιδιά δεν ξέρουν ούτε καλημέρα να πουν. Δεν μας ρώτησε κανείς. Ούτε τους γονείς, ούτε τον σύλλογο γονέων. Προσέξτε εσείς που τους βάλατε μην προκύψει κάτι και ενοχλήσουν τα παιδιά μας», το μήνυμα που αναρτήθηκε και κάτω από το οποίο άλλοι χρήστες προτρέπουν τους γονείς να κάνουν «ντου».

Για το θέμα η Εισαγγελία σχηματίζει δικογραφία και πρόκειται να διατάξει προκαταρκτική εξέταση.

«Ουδέποτε απειλήθηκα»

Με αφορμή την καταγγελία περί απειλής διευθυντή, οι υποψίες όλων κινήθηκαν στο Γυμνάσιο Ιωλκού, όπου γονείς αντιδρούν έντονα στο ζήτημα της ένταξης προσφύγων στο σχολείο. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ διευκρίνιζε και χθες ότι το περιστατικό αφορά σε άλλο σχολείο και χθες επιβεβαιώθηκε από τη διευθύντρια του Γυμνασίου Ιωλκού Ευαγγελία Μπαλαμώτη, η οποία ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους διαψεύδοντας άλλα ΜΜΕ: «Δεν δέχθηκα ποτέ απειλές από κανέναν, δεν τρομοκρατήθηκα από κανέναν γονιό. Δεν δέχθηκα καμία απειλή ούτε λεκτική, ούτε άλλης μορφής». Η ίδια παραδέχθηκε ότι στο σχολείο επικρατεί μεγάλη αναστάτωση που οδήγησε σε παραίτηση του Συλλόγου Γονέων, ενώ επιβεβαίωσε τις διαθέσεις που έχουν εκφράσει γονείς να μετεγγράψουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο, θέτοντας ηλικιακό θέμα για τους πρόσφυγες. «Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω άδικους τους λόγους που επικαλούνται οι γονείς. Υπάρχει όντως ηλικιακό ζήτημα. Όμως και στο παρελθόν από το σχολείο έχει αποφοιτήσει 18χρονος Ελληνας. Απλώς θεωρώ ότι το ηλικιακό πάει μαζί με την εθνότητα», σημείωσε η κ. Μπαλαμώτη.

Η ίδια υποστήριξε ότι τα προσφυγόπουλα έχουν αντιληφθεί το κλίμα και είναι πολύ προσεκτικά ακόμη και πού θα σηκώσουν το βλέμμα τους. «Με εξέπληξαν όμως οι δικοί μου μαθητές που αγκάλιασαν τους πρόσφυγες, συζητούν μαζί τους και τους βοηθούν», ανέφερε.

Στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου

Την απολύτως ομαλή ένταξη των προσφύγων και στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου υποστήριξε ο διευθυντής Αποστόλης Ζαχαρός ο οποίος έχει εμπειρία από το Εσπερινό Γυμνάσιο όπου ήταν διευθυντής. «Ενημέρωσα τον Σύλλογο Γονέων για την κατανομή και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα επίσημα ούτε είχα κάποια ενόχληση στο τηλέφωνο. Ανεπίσημα ακούγονται διάφορα, λέγονται διάφορα, αλλά δεν ασχολούμαι», σημείωσε ο κ. Ζαχαρός, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι η απειλή προέρχεται από γονέα του δικού του σχολείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου