ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Καββαθάς: Απειλούνται με ξαφνικό θάνατο οι επιχειρήσεις

γ-καββαθάς-απειλούνται-με-ξαφνικό-θάν-729950

Εάν δεν ληφθούν, όπως είπε, εδώ και τώρα μέτρα – Το ιδιωτικό χρέος ξεπέρασε το αντίστοιχο δημόσιο

Εκτοξεύτηκε το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και στο σύνολό του ξεπέρασε το αντίστοιχο δημόσιο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την «Κανών», χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία με κινούμενη άμμο παρά την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις απειλούνται με ξαφνικό θάνατο εάν δεν ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Όπως εξήγησε, «αν και η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων δεν σημαίνει ότι μπαίνει και σε στάδιο κανονικότητας. Η επαναφορά μίας οικονομίας από τη μη κανονικότητα στην κανονικότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη και στην Ελλάδα γίνεται ακόμη δυσκολότερη γιατί η χώρα καλείται να λύσει τρία μεγάλα προβλήματα».

Επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα αυτά είναι η υπερφορολόγηση, η υπερχρέωση των νοικοκυριών και η κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι συστημικές τράπεζες που παραμένουν «ζόμπι» παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι δεν αρκεί οι μακροοικονομικοί δείκτες να βελτιώνονται, αλλά πρέπει να υπάρχει και αντίκρισμα στην αγορά.

Νωρίτερα εξήγησε ότι το ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευτεί και στο σύνολό του έχει ξεπεράσει το αντίστοιχο δημόσιο. Οι οφειλές των πολιτών στις Δ.Ο.Υ. έφτασαν πανελλαδικά τα 102 δισ. ευρώ. Οι οφειλές των επιχειρήσεων αντίστοιχα άγγιξαν τα 104 δισ. ευρώ.

«Είμαστε σε μία σταθεροποίηση, η οποία όμως μπορεί να οδηγήσει και στο τέλμα και σε μία κινούμενη άμμο και να σε τραβήξει και κάτω αντί σε πάει επάνω» επισήμανε.

Από την άλλη μεριά και ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αρχές μίας μακράς προεκλογικής περιόδου εξήγγειλαν μέτρα. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση τα μέτρα αυτά δεν είναι άμεσα, καθώς θα εφαρμοστούν σε δύο χρόνια.

Έτσι τόνισε ότι για τον ίδιο το παράδειγμα για τις επιχειρήσεις είναι το εξής: «Λέει ο γιατρός στον ασθενή που είναι στην εντατική ότι δεν έχω το φάρμακο για να σου το χορηγήσω και θα σε βάλω σε μηχανική υποστήριξη και όταν βρω το φάρμακο θα στο χορηγήσω. Υπάρχει όμως μεγάλος κίνδυνος στο διάστημα αυτό ο ασθενής να πεθάνει από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Αυτό θα συμβεί τώρα και με τις επιχειρήσεις. Έχουμε φτάσει στα όριά μας και δεν αντέχουμε άλλο», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου