ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναμονή για το Μεσογειακό «χάπι»…

σε-αναμονή-για-το-μεσογειακό-χάπι-457690

Την ανάγκη να δοθεί μάχη για τη Θεσσαλία πάνω απ’ όλα και όχι για τους Μεσογειακούς Αγώνες υπογράμμισε προ ημερών από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, κάνοντας αναφορά για αναπτυξιακό πρόγραμμα που μπορεί να εφαρμοστεί στη Θεσσαλία, χωρίς τις δεσμεύσεις που δημιουργούσε η σύμβαση για το «2013».

Για τη Θεσσαλία οι δεσμεύσεις μοιάζουν προς το παρόν με… ακάλυπτη επιταγή. Το ραντεβού το οποίο ζητήθηκε από τις 31 Ιανουαρίου, όταν ακαριαία ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι Δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας συγκάλεσαν σύσκεψη, μετά την «ταφόπλακα» που έθεσε επίσημα στη διοργάνωση των Μεσογειακών η ΔΕΜΑ, ακόμη βρίσκεται σε αναμονή.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεοδ. Πάγκαλος, ο οποίος κλήθηκε κατ’ επανάληψη να ορίσει σύσκεψη, δεν έχει προσδιορίσει οκτώ ημέρες μετά το αίτημα ημερομηνία. «Στη βράση κολλάει το σίδερο», είχε επισημάνει στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων ο Δήμαρχος Βόλου Παν. Σκοτινιώτης, διαβλέποντας τον κίνδυνο το θέμα να «κάτσει»…

Πόσο ακόμη το… σίδερο θα παραμείνει ζεστό είναι άγνωστο. Πάντως ούτε χθες υπήρχε ενημέρωση για συνάντηση με Πάγκαλο και τους υπουργούς Οικονομίας και Πολιτισμού-Τουρισμού, οι οποίοι έχουν κληθεί μέσω αποφάσεων Περιφερειακού και Δημοτικών Συμβουλίων αλλά και επιστολών να δώσουν καθαρές εξηγήσεις για όσα προηγήθηκαν του «ναυαγίου» των Αγώνων.

Επιπρόσθετα ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να πραγματοποιηθούν οι Αγώνες στο Βόλο και τη Λάρισα.

Και επειδή κατά άλλους θεωρείται ακραίο σενάριο η ΔΕΜΑ να ανακαλέσει την απόφαση ακύρωσης των Μεσογειακών, σύσσωμοι οι Θεσσαλοί αξιώνουν από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα τα έργα υποδομής που έχει ζωτική ανάγκη η Θεσσαλία και αναφέρονται στο φάκελο των Μεσογειακών Αγώνων καθώς και το πρόγραμμα προβολής.

Ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός έχει προτείνει η Θεσσαλία να διεκδικήσει ένα «μεσογειακό» αναπτυξιακό πρόγραμμα «εμπροσθοβαρές και ουσιαστικό, όχι στάχτη στα μάτια», που να καλύπτει το σύνολο της περιφέρειας και να περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα, τα οποία να ξεκινήσουν από φέτος με ιεράρχηση της τοπικής κοινωνίας.

Οι αιρετοί της Θεσσαλίας βρίσκονται εν αναμονή της συνάντησης, όχι απλά για να αποσπάσουν δεσμεύσεις από το τετ α τετ με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, αλλά δεσμεύσεις με αντίκρισμα, δηλαδή με συγκεκριμένο κωδικό ή κωδικούς χρηματοδότησης των έργων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου