ΤΟΠΙΚΑ

Διατηρούν υψηλούς δείκτες απασχόλησης οι εγκαταστάτες ηλεκτρολόγοι

διατηρούν-υψηλούς-δείκτες-απασχόλησ-731534

Υψηλούς δείκτες απασχόλησης και διατήρησης του προσωπικού παρουσιάζει ο κλάδων των ηλεκτρολόγων. Αυτό επισήμανε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοδηγών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων Μαγνησίας Σεραφείμ Μαουσίδης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στον κλάδο του στην εκδήλωση της ΟΕΒΕΜ για την πορεία της επιχειρηματικότητας στη Μαγνησία το τετράμηνο Μαΐου- Αυγούστου 2018.

Ο Σύνδεσμος Εργοδηγών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων Ν. Μαγνησίας ανέπτυξε τα αποτελέσματα των 41 ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν από μέλη του Συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος, μέλος της ΟΕΒΕΜ και της ΠΟΣΕΗ, στηρίζει πάντα τις δράσεις των δύο Ομοσπονδιών.

Κατά την παρουσίαση ο κ. Μαουσίδης αναφέρθηκε σε δύο βασικά προβλήματα. Επισήμανε πως η έλλειψη οικοδομών είναι βασικό πρόβλημα όχι μόνο του κλάδου των ηλεκτρολόγων, αλλά γενικότερα όλων των συναφών επαγγελμάτων, καθώς η μείωση των εργασιών είναι κατακόρυφη και φυσικά έχει οικονομικό αντίκτυπο.

Ακόμη, τόνισε ότι ο ανταγωνισμός επιβαρύνεται από τους μη αδειούχους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες που προσπαθώντας να εισχωρήσουν στην αγορά εργασίας, σε μια εποχή κρίσης, προσφέρουν υπηρεσίες σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικό κοστολόγιο.

Τα συμπεράσματα

«Ενας καθαρά επαγγελματικός κλάδος ή αλλιώς κλάδος υπηρεσιών όπως οι ηλεκτρολόγοι, εμφανίζει υψηλούς δείκτες απασχόλησης και διατήρησης προσωπικού. Σημαντική ακόμη είναι η θετική απάντηση 3 στους 10 που δηλώνουν την επιθυμία τους για πρόσληψη προσωπικού, έστω και μερικής απασχόλησης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαουσίδης.

Αναφορικά με τις οφειλές, τόνισε ότι ο κλάδος των ηλεκτρολόγων παρά το γενικότερο απογοητευτικό κλίμα, δείχνει χαμηλά ποσοστά οφειλών προς ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ και Εφορία, με διαφορά των οφειλών προς τις Τράπεζες που 1 στους 3 χρωστά, γεγονός που είναι αναμενόμενο σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων και προμηθειών.

«Υπάρχει, όμως, μια αισιόδοξη στάση ως προς τη δυνατότητα τακτοποίησης των υποχρεώσεων το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μόνο το 38% των ηλεκτρολόγων είχε αύξηση τζίρου

Αντίθετα, οι δείκτες του τζίρου που αφορούν σε μια περίοδο θεωρητικά παραγωγική για τον Νομό, συμπεριλαμβανομένων των νησιών όπου ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων έχει αρκετά μέλη, δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικοί.

«Μόνο το 38% δηλώνει αύξηση τζίρου, η οποία όμως αφορά κατά κύριο λόγο σε ένα ποσοστό αύξησης της τάξεως από 0% – 20%, ενώ κανείς δεν δηλώνει αύξηση τζίρου άνω 40%. Να σημειωθεί πως 4 στους 10 τουλάχιστον δηλώνουν μείωση, ενώ μόλις 2 στους 10 στασιμότητα τζίρου», επισήμανε.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου είπε ότι είναι σημαντική είναι και η απεικόνιση που εμφανίζει πως 40% των ερωτηθέντων προσδοκούν τη μείωση της φορολογίας, 25% τη δημιουργία – αύξηση αφορολογήτου, ενώ 2 στους 10 αναφέρονται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη μείωση του κόστους ενέργειας.

Σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας, όπως αποτυπώνονται και στη συνολική έρευνα της ΟΕΒΕΜ, αυτά είναι υψηλότερα σε νέους ηλικίας 18 – 35 ετών, ενώ δεν είναι λίγοι οι άνεργοι ηλικίας 35 – 45 ετών. «Αυτό το δυσάρεστο συμπέρασμα, επιβαρύνουν τα ποσοστά της μακροχρόνιας ανεργίας και η μη λήψης επιδόματος ανεργίας» σχολίασε.

Απαισιοδοξία

Από τη περαιτέρω επεξεργασία των ερωτηματολογίων προέκυψε ότι είναι αισθητή η απουσία αισιοδοξίας για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και ψυχολογίας μετά τις τελευταίες αλλαγές της χώρας (έξοδος από τα μνημόνια, ανασχηματισμός).

Ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με αυτές, το Μητρώο Αδειοδοτημένων μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την ενημέρωση των καταναλωτών. Η πρόσβαση σε αυτό μειώνει τους κινδύνους από την συνεργασία με μη αδειούχους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες και ενισχύει της ασφάλεια των πολιτών.

Ακόμη, η εκπαίδευση τόσο των νέων όσο και των πιο έμπειρων ηλεκτρολόγων είναι

απαραίτητη σε μια εποχή που οι εξελίξεις σε τεχνολογικούς κλάδους είναι ταχύτατες.

Μεταξύ άλλων στις προτάσεις περιλαμβάνονταν και η γνωστοποίηση νόμων προς τους πολίτες και τους φορείς και η συνεχής επαφή με δομές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου