ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πατέρας δύο ανήλικων παλεύει να αποδείξει την πατρότητά του

πατέρας-δύο-ανήλικων-παλεύει-να-αποδε-731845

Εισαγγελική διάταξη για εξέταση DNA 60χρονου για την αναγνώριση της πατρότητας – Μέριμνα ενός ολόκληρου νησιού των Β. Σποράδων για τα δύο ορφανά

Εχασαν τη μητέρα τους από καρκίνο τον περασμένο Αύγουστο σε νησί των Β. Σποράδων δύο ανήλικα παιδάκια από την Πολωνία και έμειναν ορφανά.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας νησιού των Β. Σποράδων για την φροντίδα ενός κοριτσιού και ενός αγοριού ηλικίας μόλις οχτώ και πέντε ετών αντίστοιχα.

Ο βιολογικός τους πατέρας, ένας 60χρονος Πολωνός, δεν προσέβαλε το δικαίωμα της επιμέλειας και της γονικής μέριμνας του τεκμαιρόμενου πατέρα, του συζύγου δηλαδή της Πολωνής, της μητέρας των παιδιών εντός του διαστήματος δύο ετών από τη γέννηση των τέκνων τους όπως είχε δικαίωμα να πράξει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στην Ελλάδα.

Σήμερα μετά τον θάνατο της συντρόφου του βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή τη νομική εκκρεμότητα, καθώς δεν μπορεί να διασφαλίζει τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών ενώ στη χώρα του ο Αστικός Κώδικας προβλέπει άλλες διατάξεις για την αναγνώριση.

Για το θέμα ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Βόλου από το Κέντρο Υγείας του νησιού, καθώς ο βιολογικός πατέρας των ανήλικων προσέφυγε εκεί και ζήτησε να κάνει εξέταση DNA προκειμένου να του αναγνωριστεί η πατρότητα.

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του νησιού είναι πλήρως ενημερωμένες για το θέμα. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία δείχνει μεγάλη ευαισθητοποίηση για τα ανήλικα. Συμβολαιογράφος βεβαιώνει ότι υπάρχει ένορκη κατάθεση της μητέρα των παιδιών λίγο πριν από τον θάνατό της με την οποία δηλώνει ποιος είναι ο πατέρας των παιδιών.

Η άτυχη 44χρονη Πολωνή είχε εγκαταλείψει την πατρίδα της και είχε εγκατασταθεί στο νησί εδώ και δέκα χρόνια. Εκεί γνώρισε τον 60χρονο συμπατριώτη της, με τον οποίο σύναψε σχέση και απέκτησε τα δύο παιδιά και μία πανέμορφη οικογένεια.

Εντούτοις νομικά δεν είχε γίνει καμία ενέργεια για την αναγνώριση των παιδιών, ενώ η Πολωνή φαίνεται ότι δεν είχε λάβει και ποτέ διαζύγιο από τον σύζυγό της.

Μετά από την ενημέρωση που είχε η Εισαγγελία Βόλου εξέδωσε διάταξη με την οποία ζητεί να γίνει κατ’ επείγουσα εξέταση DNA από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και να σταλεί το δείγμα στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Ο δρόμος όμως για την παροχή της επιμέλειας και της γονικής μέριμνας είναι μακρύς. Εκτός από την αναγνώριση της πατρότητας, απαιτείται ο βιολογικός πατέρας των ανήλικων να κριθεί και κατάλληλος για ανατροφή των παιδιών με δικαστική απόφαση.

Πάντως, μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της για τα δύο ορφανά, τα οποία σήμερα έχουν στέγη και καθημερινή φροντίδα.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης πατρότητας και της δικαστικής απόφασης για την καταλληλότητα ανατροφής εκ μέρους του 60χρονου ή όχι, θα ληφθεί και η δέουσα φροντίδα για τα δύο ανήλικα, για τα οποία η αγωνία και η μέριμνα όλων είναι να σταθούν στα πόδια τους μετά την απώλεια της μητέρας τους και να μεγαλώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου