ΤΟΠΙΚΑ

Βαίνει στο τέλος η επιδημιολογική μελέτη

βαίνει-στο-τέλος-η-επιδημιολογική-μελ-732219

Αποτύπωση των στοιχείων που αφορούν σε ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά όχι και των πηγών ρύπανσης που λειτουργούν επιβαρυντικά στον ανθρώπινο οργανισμό, θα περιλαμβάνει η πρώτη φάση της επιδημιολογικής μελέτης που εκπονείται για τον Βόλο αλλά και τις υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας, για νεοπλασματικές, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους και για τους τέσσερις Θεσσαλικούς Νομούς. Η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί – βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας – και αναμένεται να παρουσιαστεί αρχές Νοεμβρίου.

Αυτό κατέστησε σαφές χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, δ/ντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αφορμή το γεγονός ότι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της μελέτης.

«Βρισκόμαστε προς το τέλος της περιγραφικής μελέτης, που θα αποτυπώνει τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα σε διάφορα νοσήματα, όπως είναι ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά, και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), χρησιμοποιώντας δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την περίοδο από το 199-2014, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

«Αυτή θα αποτυπώνει τα αποτελέσματα που αφορούν μόνο στην θνησιμότητα και τη νοσηρότητα» επισήμανε επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους παράγοντες που προκαλούν νοσηρότητα και θνησιμότητα, θα χρειαστεί να γίνει αναλυτική επιδημιολογική μελέτη.

«Αυτό είναι το επόμενο στάδιο στο οποίο θα προχωρήσουμε, εφόσον όμως κριθεί απαραίτητο, αν καταδειχτεί ότι η νοσηρότητα οδηγεί σε συγκεκριμένες πηγές επιβάρυνσης», πρόσθεσε ο ίδιος, παραμένοντας σταθερός στην άποψη που έχει εκφράσει εξαρχής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και επανέλαβε και χθες ότι, «δεν μπορεί ο καθένας να επικαλείται χωρίς στοιχεία πηγές ρύπανσης, αν αυτό δεν καταγραφεί σε κάποια μελέτη με συγκεκριμένα στοιχεία».

Να σημειωθεί , πως για τα έτη από 2014 -2016 που η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει στοιχεία, για τις ανάγκες της μελέτης που είναι σε εξέλιξη, έχουν αντληθεί στοιχεία από τις διαγνώσεις και τα εξιτήρια για αυτή την περίοδο, από τα Νοσοκομεία του Βόλου, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Για την αποτύπωση των τελικών αποτελεσμάτων νοσηρότητας και θνησιμότητας θα υπολογιστούν οι αναλογικοί και προτυποποιημένοι δείκτες θνησιμότητας και οι αναλογικοί δείκτες νοσηρότητας περισσότερων νεοπλασματικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων, ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο, για κάθε Δήμο των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλίας, άλλων ενοτήτων της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας συνολικά. Τα παραπάνω αποτελέσματα θα συγκριθούν με βάση τον χρόνο, την περιοχή και τις ηλικιακές ομάδες και θα ομαδοποιηθούν, σύμφωνα με τους αναλογικούς και προτυποποιημένους δείκτες. Η διερεύνηση της διαχρονικής εξέλιξης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας έχει γίνει τόσο συνολικά, όσο και κατά αιτία, φύλο και ηλικία για κάθε μία από τις υπό μελέτη νόσους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται συνάντηση όλων των αρμοδίων φορέων που συμμετέχουν στην εκπόνηση της μελέτης, δηλαδή της Περιφέρειας Θεσσαλίας που χρηματοδοτεί τη μελέτη, των Πρυτανικών Αρχών, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και των γειτονικών νομών καθώς και εκπροσώπων του Νοσοκομείου Βόλου και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων των άλλων νομών, στους οποίους και θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της μελέτης και θα καθοριστεί πως θα παρουσιαστούν από κοινού και στους τέσσερις νομούς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου