ΤΟΠΙΚΑ

Σε ανασφάλεια οι επαγγελματίες στη Μαγνησία από τους κυβερνητικούς τριγμούς

σε-ανασφάλεια-οι-επαγγελματίες-στη-μα-732225

Την ανησυχία τους εκφράζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εκπρόσωποι φορέων με αφορμή τους κυβερνητικούς τριγμούς των τελευταίων ημερών

Ανασφαλές χαρακτηρίζουν το περιβάλλον που βιώνουν οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους του επιχειρείν, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τις κυβερνητικές αναταράξεις των τελευταίων ημερών. Εκπρόσωποι τεσσάρων φορέων, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις επιπτώσεις, άμεσες και έμμεσες, που έχει η πολιτική αστάθεια στην καθημερινότητα χιλιάδων επαγγελματιών σε όλους τους κλάδους του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι πολιτικές αναταραχές επηρεάζουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που αποτελούν τον κορμό της αγοράς, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Απόστολος Οντόπουλος. Οι πολιτικοί τριγμοί που σημειώνονται σε κυβερνητικό επίπεδο «επηρεάζουν την ψυχολογία του κόσμου, διότι εντείνουν το κλίμα ανησυχίας. Κατά συνέπεια έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά, συντηρώντας μια άσχημη κατάσταση που, δυστυχώς, συνεχίζεται», επισημαίνει ο ίδιος. Περιγράφοντας την εικόνα της εμπορικής αγοράς, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κάνει λόγο για τους χειρότερους φθινοπωρινούς μήνες των τελευταίων ετών, ενώ όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων « αρχίζει και στερεύει το ρευστό, υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις, με ΕΝΦΙΑ, με φόρους κ.λπ., και έχουν ταραχθεί όλοι με τα μέτρα που έρχονται και την αύξηση που προβλέπεται στο πετρέλαιο».

Ανησυχία συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν επίσης με ανησυχία και περίσκεψη τις πολιτικές, ενδοκυβερνητικές εξελίξεις, ενώ εμφανίζονται «κουμπωμένοι» σε σχέση με τα χρήματα που ξοδεύουν, γιατί δεν γνωρίζουν τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του Συλλόγου ΟΑΕΕ – ΤΑΕ, Θανάση Κοντονίνα: «Αναμφίβολα παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις και πέραν του ότι τα χρήματα που παίρνουμε είναι λιγοστά, ανησυχούμε ακόμη περισσότερο, διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το πολιτικό σκηνικό. Ολο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας επηρεάζεται από αυτή την αστάθεια και επιπλέον έφτασε ο καιρός να βάλει ο συνταξιούχος πετρέλαιο και δεν του φτάνουν τα χρήματα».

Προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι

Ιδιαίτερα σκεπτικός εμφανίζεται, ταυτόχρονα, ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. «Εκ των πραγμάτων ποτέ δεν πίστεψα ότι 21 Αυγούστου θα λυθούν τα προβλήματα των Ελλήνων, τα οποία παραμένουν και τώρα θα επιδεινωθούν, διότι δεν θα υπάρχει πολιτική ομαλότητα» είπε. Ο τουρισμός επηρεάζεται, κατά γενική ομολογία, από την πολιτική και οικονομική αστάθεια, και κατ’ επέκταση οι δυνητικοί πελάτες, έλληνες και ξένοι, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Λεβέντης, ενώ υπενθυμίζει ότι «ζούμε σε ασταθές περιβάλλον, ούτως ή άλλως, τα τελευταία χρόνια». Κλείνοντας, ο κ. Λεβέντης επισημαίνει ότι «οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στον τουρισμό, ενώ τα προβλήματα του κλάδου επιδεινώνονται».

Αγωνιούν οι μικρομεσαίοι

Ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, είναι η έρευνα που παρουσίασε προχθές η ΟΕΒΕΜ, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τρύφωνα Πλαστάρα να υπογραμμίζει ότι το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από το κλίμα πολιτικής ανασφάλειας. «Η πολιτική αμφιβολία δημιουργεί και επιχειρηματική ανασφάλεια, γιατί όλη μας η ζωή είναι συνυφασμένη με την πολιτική, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι αναταράξεις να δημιουργούν συνακόλουθα προβλήματα και στο επιχειρείν» επισημαίνει ο ίδιος. «Τις τελευταίες, ειδικά, μέρες υπάρχει έντονος προβληματισμός στους συναδέλφους, με την σκέψη ότι όλη αυτή η αναταραχή που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό με παραιτήσεις, αλλαγές κ.λπ., ενδέχεται να φέρει αλλαγές που θα επηρεάσουν το επιχειρείν», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου