ΤΟΠΙΚΑ

Ο Μάκης Μπαλλής στην ελληνική κοινοβουλευτική αποστολή για επαφές στην Λιθουανία

ο-μάκης-μπαλλής-στην-ελληνική-κοινοβο-732397

Θέματα περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο βουλευτής Μαγνησίας και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Μάκης Μπαλλής και ο βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Σαρακιώτης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους το διήμερο 16 και 17 Οκτωβρίου στο Βίλνιους. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ελληνική κοινοβουλευτική αποστολή, μετά την πρόσφατη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με την Ελλάδα στη Λιθουανία.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, έγιναν επίσημες συναντήσεις και συνομιλίες με τον Λιθουανό Υφυπουργό Οικονομίας, Gediminas Miskinis, κυρίως για θέματα ανάπτυξης των τουριστικών σχέσεων, με τον Υπουργό Εσωτερικών, Eimutis Misiunas, για θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, που δέχεται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών, καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Neris Germanas, για θέματα ευρωπαϊκής συνοχής, διεύρυνσης και μετεξέλιξης της ΕΕ και ενίσχυσης των δομών εσωτερικής οικονομικής συνοχής.

Παράλληλα, έγιναν σημαντικές και θετικές στον απολογισμό τους συναντήσεις με τα μέλη των Επιτροπών Φιλίας με την Ελλάδα, των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας.

Από την πλευρά των λιθουανών αξιωματούχων τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων αλληλεγγύης, συνεργασίας και φιλίας σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και ανταλλαγών συνεργασίας, της ενίσχυσης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά της η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις επί των ζητημάτων αυτών, διαπιστώνοντας όχι απλώς την αποδοχή τους, αλλά και τη σύμπτωση πολλές φορές των απόψεων των δύο πλευρών. Επιπλέον, τονίστηκε ότι οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας-Βίλνιους και μάλιστα με εταιρίες χαμηλού κόστους, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάρτιο, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Στη διάρκεια των συναντήσεων διαπιστώθηκε το κλίμα φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και η αναγνώριση από την πλευρά της Λιθουανίας της σημαντικής και επιτυχούς προσπάθειας της Ελλάδας να βγει από το καθεστώς των Μνημονίων και της Επιτροπείας, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα προς την ανάπτυξη, με τον δικό της εθνικό σχεδιασμό.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε όλες τις συναντήσεις, την ελληνική αντιπροσωπεία συνόδευσε η Πρέσβης της Ελλάδας στη Λιθουανία, κ. Βασιλική Δικοπούλου, επιβεβαιώνοντας τη βαρύτητα που δίνει η λιθουανική πλευρά στην παρουσία της Ελλάδας και το ρόλο που παίζει ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στα δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικότερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου