ΤΟΠΙΚΑ

Συνέντευξη Τύπου έδωσε η επιτροπή κατά της καύσης

συνέντευξη-τύπου-έδωσε-η-επιτροπή-κατ-732409

Εστειλαν δείγματα προς ανάλυση στο Οντάριο…

Ο Στέλιος Λημνιός τεχνολόγος μηχανολόγος μηχανικός, η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου μέλος του συλλόγου ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος γεωλόγος και ο Γιάννης Γερόπουλος δασολόγος, μέλη της επιτροπής αγώνα πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, αποτελούν μέλη της δεκαμελούς επιστημονικής ομάδας (τα ονόματα και οι ιδιότητες των υπολοίπων έξι δεν ανακοινώθηκαν) που ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες εδάφους στον λόφο της Γορίτσας προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο έχει επιβαρυνθεί από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί, δεν αναφέρθηκαν στη διαδικασία ή τις προδιαγραφές που υπάρχουν για τις δειγματοληψίες. Υποστήριξαν ότι σε εργαστήριο στο Οντάριο του Καναδά, και με βάση το φινλανδικό δίκαιο για τις οριακές τιμές, βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε αρσενικό, υπερβάσεις των ορίων σε χρώμιο, νικέλιο, αντιμόνιο, κάδμιο και στρόντιο. Σύμφωνα με τον κ. Βαξενόπουλο η επιλογή του εργαστηρίου αναλύσεων στο εξωτερικό έγινε «για σαφείς λόγους αμεροληψίας».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου τα μέλη της επιτροπής παρουσιάστηκαν ως οι μόνοι υπερασπιστές του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αναφερόμενη στο «μπλόκο» νέου φορτίου στην ΑΓΕΤ, η κ. Ηλιοπούλου υποστήριξε ότι τα ΜΜΕ υποβάθμισαν το θέμα. Άφησε αιχμές ότι στο κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος που συγκροτήθηκε στον απόηχο από τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό συμμετέχει μία γυναικολόγος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου