ΤΟΠΙΚΑ

Στη Δικαιοσύνη για τις Νηές

στη-δικαιοσύνη-για-τις-νηές-457925

Την κλήση του Πταισματοδίκη Αλμυρού όπου έχει διαβιβαστεί η προκαταρκτική για την υπόθεση στις Νηές με τις εκτάσεις της Μητρόπολης αναμένουν οι «εμπλεκόμενοι» από πλευράς Μαγνησίας για να παραδώσουν στοιχεία που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση. Εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος ο νομικός σύμβουλος Μιχ. Βασιλικός δήλωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η προκαταρκτική θα δώσει τη δυνατότητα επιτέλους να ξεκαθαριστούν όλα τα θέματα και επεσήμανε ότι το πόρισμα της Οικονομικής Επιθεωρήτριας είναι μία «απλή επανάληψη» του πορίσματος Ευθυμίου. Χθες πάντως η Εθελοντική Πρωτοβουλία Αλμυρού «Εν Δράσει» κατέθεσε δημόσια πρόταση προς το Δήμο Αλμυρού να διεκδικήσει τις δημόσιες εκτάσεις που «αναγνωρίζει» η Κτηματική Υπηρεσία προκειμένου να τις αξιοποιήσει προς όφελος των δημοτών της περιοχής.

Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλόγων που εξαρχής είχαν αντιτεθεί στην επένδυση και είχαν προσφύγει σχετικά δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιθεωρήτριας της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει», οι Ενεργοί Πολίτες της Σούρπης, οι Οικολογικές Οργανώσεις με ανακοίνωσή της με αφορμή το κυριακάτικο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ εμφανίζονται δικαιωμένοι.

«Αρχικά υπήρξε το πόρισμα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που δικαίωνε τις θέσεις των οικολογικών οργανώσεων ότι οι εκτάσεις που πουλήθηκαν από τη Μητρόπολη Δημητριάδος στην εταιρία Golfing Developments Α.Ε. ανήκουν στο Δημόσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι το πόρισμα ενόχλησε το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και συνώνυμο του Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιου, κ. Δ. Γεωργακόπουλο, ώστε να εξαπολύσει το ΣΔΟΕ κατά του Διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας κ. Δ. Ευθυμίου. Ήρθε όμως στη συνέχεια το πόρισμα της επιθεωρήτριας Άννας Σπάχου, της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας, η οποία στο εμπεριστατωμένο πόρισμά της αποφαίνεται και αυτή κατηγορηματικά ότι οι εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο… Αποδείχθηκε δε ακόμη περίτρανα ότι όσο υπάρχει αγώνας από τους ενεργούς πολίτες για την προστασία του δημόσιου πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος, ακόμη και οι Ποιμενάρχες, εκτός από την επικοινωνία που μπορεί να έχουν με τον Θεό, επειδή είναι και κρατικοί λειτουργοί, πρέπει με ευλάβεια να τηρούν να σέβονται τους νόμους του κράτους και να προστατεύουν την περιουσία του!!!» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Εν Δράσει.

Για δικαίωση μιλά και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Όσοι μιλούσαν για νέο Βατοπέδιο δικαιώθηκαν και όσοι λοιδορούσαν, μέχρι τώρα, τις οικολογικές οργανώσεις για τις απόψεις τους είναι πλέον εκτεθειμένοι. Αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι πολίτες υπεράσπισαν το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον και στην προσπάθειά τους αυτή σημαντική ήταν η συμβολή του νομικού τους συμβούλου Γιώργου Λωρίτη».

Η Επιθεωρήτρια…

Στο πόρισμα πάντως που διαβιβάστηκε τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών, όσο και στις αρμόδιες αρχές που διερευνούν το θέμα, η Επιθεωρήτρια Άννα Σπάχου μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού δεν είχε στην κυριότητά της έκταση 2.903,6 στρεμμάτων για να τα μεταβιβάσει ή να τα μισθώσει στην επενδυτική εταιρία GOLFING DEVΈLOPMENrSΑ.Ε. και επομένως η εν λόγω επενδυτική εταιρία δεν έχει σήμερα στην κατοχή της από αγοραπωλησίες και μισθώσεις την συγκεκριμένη έκταση των 2.903,6 στρεμμάτων. Εάν δεχθούμε ότι η Ιερά Μητρόπολη είχε στην κυριότητά της, την έκταση των 1.358 στρεμμάτων του συμβολαίου 6920/1980 της Συμβολαιογράφου Βόλου Δήμητρας Ζαχογιώργου και την έκταση των 119,6 στρεμμάτων του συμβολαίου αριθμ. 2301/1974 της Συμβολαιογράφου Βόλου Γεωργ. Καλομέρα και των επαναληπτικών αυτών συμβολαίων αριθ. 16341/21-6-1990 και 16340/21-6-1990 της Συμβολαιογράφου Βόλου Γεωργίας Καλομέρα, τα οποία προέκυψαν από σύσταση Δωρεάς εν ζωή της Ιεράς Μονής ΞΕΝΙΑΣ προς την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού ακινήτων εκ χρησικτησίας θα πρέπει η Ιερά Μονή ΞΕΝΙΑΣ να αποδείξει την λειτουργία της τουλάχιστον από το έτος 1881 και να προσκομίσει οθωμανικούς τίτλους κυριότητας (Τ ΑΙΠ).»

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου