ΤΟΠΙΚΑ

«Βόμβα» του ΚΑΣ στον Περιφερειακό

βόμβα-του-κασ-στον-περιφερειακό-851206

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τίναξε στον «αέρα» το σχεδιασμό για το έργο του βόρειου κλάδου του περιφερειακού, απορρίπτοντας τη μελέτη στήριξης του θολωτού τάφου και προτείνοντας νέο τεχνικό έργο για την προστασία του μοναδικής σημασίας αρχαιολογικού μνημείου.
Η απόφαση του ΚΑΣ προκαλεί κωλύματα και στην εργολαβία-σκούπα, καθώς λίγο πριν υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εργολήπτρια εταιρεία οδηγείται σε αναπροσαρμογή.
Οι ανησυχίες για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, μετά την εμπλοκή της Αρχαιολογίας, επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο, δείχνοντας ασυνεννοησία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε κεντρικό επίπεδο.
«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την ανατροπή του χρονοδιαγράμματος στο οποίο είχαμε όλοι συμφωνήσει», υπογραμμίζει ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο οποίος καλεί τον Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη.
Το ΚΑΣ προ ημερών αντέκρουσε τη μελέτη που προέβλεπε τη γεφύρωση της μίας λωρίδας κυκλοφορίας πάνω από τον τάφο. Το Συμβούλιο ζήτησε την κατασκευή γέφυρας και στις δύο λωρίδες κυκλοφορίας, στο σημείο του θολωτού, με υπερύψωση ενός μέτρου.
Το κονδύλι, ύψους 1 εκ. ευρώ, που μετά από πιέσεις είχε εξασφαλιστεί για το συγκεκριμένο έργο, δεν επαρκεί. Η εργολήπτρια εταιρία, που επρόκειτο να ξεκινήσει τις εργασίες και σταμάτησε μετά το «κόκκινο» της Αρχαιολογικής είναι πλέον δίχως αντικείμενο.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ συγκαλεί σύσκεψη εντός των επομένων ημερών και σύμφωνα με τις πληροφορίες του αντινομάρχη Ηλ. Ξηρακιά εξετάζεται εργοταξιακή παράκαμψη εκτός του περιφερειακού.
Μετά την αλλαγή χάραξης του περιφερειακού στην περιοχή του Αγίου Γερασίμου από το ΚΑΣ, ο σχεδιασμός είναι «μετέωρος».
«Στις ανησυχίες που εκφράζαμε μετά την εμπλοκή της Αρχαιολογικής, εμφανίζονταν καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι όλα είναι τακτοποιημένα. Ουσιαστικά λογάριαζαν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο…», δήλωσε ο κ. Ξηρακιάς, κάνοντας λόγο για έλλειψη κεντρικού συντονισμού.
«Παρενέργειες», μετά την εξέλιξη, προκαλούνται στη μελέτη-σκούπα για τον περιφερειακό, προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ, η οποία πρόσφατα δημοπρατήθηκε.
Η μελέτη περιελάμβανε τη γεφύρωση του ενός τμήματος μόνο πάνω από τον θολωτό τάφο και πλέον χρειάζεται να αναπροσαρμοστεί με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το ΚΑΣ.
Σε επικοινωνία που είχε χθες με το ΥΠΕΧΩΔΕ ο αντινομάρχης Υποδομών ενημερώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες συγκαλείται σύσκεψη με τον μελετητή. Λύση που εξετάζεται είναι να γίνει παράκαμψη του περιφερειακού σε εκείνο το σημείο έως ότου ολοκληρωθεί το έργο, κατά τις υποδείξεις του ΚΑΣ.
Ο κ. Ξηρακιάς πρόσθεσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας καλείται πλέον να επανεξετάσει τις θέσεις.
«Το θέμα είναι ότι έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα, δηλαδή υπάρχει εγκατεστημένος εργολάβος για την παράκαμψη. Τώρα δεν έχει αντικείμενο, ενώ η απόφαση του ΚΑΣ οδηγεί σε αναζήτηση επιπρόσθετων πόρων», ανέφερε.

Επιστολή νομάρχη
Για τη νέα εμπλοκή στην κατασκευή του περιφερειακού του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημοσθένη Κατσιγιάννη απέστειλε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.
Στην επιστολή αναφέρεται:
«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) σχετικά με την κατασκευή του Περιφερειακού του Βόλου και την παράκαμψη του αρχαιολογικού τάφου στην περιοχή του Αγίου Γερασίμου.
Δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε, όλες αυτές οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο Βόλο και στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την απεμπλοκή του θέματος με στόχο την προσωρινή τμηματική λειτουργία από τον κόμβο Λαρίσης μέχρι τη συνοικία της Νέας Δημητριάδας, καθώς και οι σχετικές δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν (εργολαβία «σκούπα», ανάθεση κατασκευής του Βόρειου κλάδου του Περιφερειακού) ακυρώνονται με την απόφαση του ΚΑΣ.
Οι πολίτες της περιοχής είναι αγανακτισμένοι γιατί ένα μεσαίου μεγέθους έργο οδοποιίας μόλις 15 χιλιομέτρων τους ταλαιπωρεί επί σχεδόν μια ολόκληρη 10ετία.
Πώς να μην αγανακτούν όμως οι πολίτες του κέντρου της πόλης που βλέπουν να υποβαθμίζεται η

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου