ΤΟΠΙΚΑ

Παραγγελίες με το σταγονόμετρο

παραγγελίες-με-το-σταγονόμετρο-734218

Με αύξηση ρεκόρ που άγγιξε το 1,18 ευρώ το λίτρο άρχισε χθες η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης στη Μαγνησία, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται διστακτικοί και τους πρατηριούχους να εκφράζουν από κοινού την ανησυχία τους. Μόλις ένας στους επτά παραγγέλνει μέχρι στιγμής πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της ιλιγγιώδους αύξησης της τιμής σε ποσοστό 20% έναντι της περσινής, ενώ σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εμπορίας Εταιρειών Πετρελαιοειδών Ελλάδος παρατηρείται μείωση 40% στην κατανάλωση την τελευταία δεκαετία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ανησυχητική κούρσα ανόδου στην τιμή του πετρελαίου καθιστά εξαιρετικά διστακτικούς τους περισσότερους καταναλωτές, οι οποίοι περιορίζονται σε διερευνητικές ερωτήσεις, προς στιγμήν, με την ελπίδα ότι θα σταματήσει η ξέφρενη πορεία στην τιμή του βαρελιού.

Εξαιρετικά ανήσυχη εμφανίζεται, ταυτόχρονα, η πρόεδρος των πρατηριούχων της Μαγνησίας, Βασιλική Κοντοχρήστου, η οποία μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την αγωνία που διακατέχει τους επαγγελματίες του κλάδου. «Ανάλογες αυξήσεις είχαμε το 2012 λόγω της τιμής του πετρελαίου που είχε φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι» υπογραμμίζει η πρόεδρος των βενζινοπωλών, η οποία κάνει λόγο για «λιγοστές παραγγελίες, που κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 300 και 500 λίτρων» και «μεγάλη ανησυχία από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου».

Η κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΣΕΕΤΠΕ, εντείνει το κλίμα ανησυχίας στους επαγγελματίες, οι οποίοι εμμένουν στο αίτημα της μείωσης του ειδικού φόρου, το οποίο δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη από τους κυβερνώντες, παρά τα αλλεπάλληλα γραπτά υπομνήματα.

«Αναμένουμε να δούμε πως θα σταθεροποιηθεί η αγορά και έχουμε στείλει έγγραφο στο Υπουργείο ώστε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που είναι περίπου στο 50% της τιμής, για να μπορέσουν να προμηθευτούν όλοι πετρέλαιο, γιατί δεν είναι πολυτέλεια, είναι είδος πρώτης ανάγκης» επισημαίνει η κ. Κοντοχρήστου.

Η ίδια επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται φέτος είναι εξαιρετικά δυσοίωνα για τους πρατηριούχους, οι οποίοι με δυσκολία καταφέρνουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Μείωση ειδικού φόρου ζητά η Ενωση Καταναλωτών

Την ανάγκη άμεσης μείωσης του φόρου και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, υπογραμμίζει η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες επισημαίνει ότι: «Το μέτρο της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όχι μόνο δεν είχε τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά είχε τεράστιες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για μια ακόμη φορά οι καταναλωτές, τα εύκολα θύματα, ήρθαν να καλύψουν την ανικανότητα των αρχών να πατάξουν τη λαθρεμπορία».

Αναλύοντας, παράλληλα, τα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω της αύξησης «φωτιά» στην τιμή του πετρελαίου, η Ενωση Καταναλωτών επισημαίνει ότι: «Χιλιάδες νοικοκυριά μένουν χωρίς το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης, με οδυνηρές συνέπειες στην υγεία κυρίως των παιδιών και των ηλικιωμένων. Το συνολικό ποσό που διατίθεται για το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κάθε χρόνο. Μειώθηκε κατά 60% η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και τα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για τα προβλήματα που προκαλούνται στην υγεία και το περιβάλλον από την καύση ξύλων, και τα «τεράστια προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα».

Η πρόταση που καταθέτει η Ενωση Καταναλωτών είναι να νομοθετηθεί άμεσα, η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα 6 λεπτά το λίτρο που ήταν αρχικά (από 28 που είναι σήμερα) και του ΦΠΑ από 24% στο 13% σαν είδος πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε η συνολική τιμή να μειωθεί στα 60 -70 λεπτά το λίτρο από 114 που εκτιμάται για φέτος η τιμή του. Παράλληλα κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Ζητάμε άμεσες λύσεις και ενέργειες για την εξασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της θέρμανσης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου