ΤΟΠΙΚΑ

Λιλιπούτειοι πρόσφυγες στο 2ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας

λιλιπούτειοι-πρόσφυγες-στο-2ο-δημοτικ-734276

Πρώτη ημέρα μαθημάτων στο σχολείο χθες για 21 προσφυγόπουλα από τη Συρία που από τον περασμένο Απρίλιο έχουν βρει «απάγκιο» μαζί με τις οικογένειές τους στις εγκαταστάσεις του Μόζα. Τα 21 παιδιά εντάχθηκαν για να παρακολουθήσουν μαθήματα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, διθέσιο δημοτικό σχολείο για την εκπαίδευσή τους.

Τους νέους μαθητές του σχολείου, υποδέχθηκαν χθες ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος, η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών που από την πρώτη στιγμή άνοιξε την αγκαλιά του για την υποδοχή των μικρών προσφύγων και για την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση.

Τα παιδιά – 17 από τα 21 που πήγαν χθες σχολείο – ενημερώθηκαν στο προαύλιο για τα μαθήματα που θα κάνουν, τους δόθηκαν δώρα και συγκεκριμένα μία τσάντα με τετράδιο, μπλοκ, μολύβια, γόμες, χρώματα και στη συνέχεια πέρασαν στις σχολικές αίθουσες.

«Ημασταν βέβαιοι ότι στον Βόλο δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα. Όλοι γνωρίζουμε ότι όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας και θρησκείας δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στη μάθηση. Από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματά τους», σχολίασε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Στέφανος Πίος ανέφερε ότι το σχολείο για τους πρόσφυγες μαθητές θα λειτουργεί εκτός πρωινού σχολικού ωραρίου. «Τα μαθήματα θα γίνονται από τις 2 το μεσημέρι και οι μαθητές θα διδάσκονται ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, εικαστικά, γυμναστική, πληροφορική και αγγλικά. Είμαστε πανέτοιμοι. Αυτό που θέλω να πω προς όλους τους γονείς που αγωνιούν κυρίως για θέματα υγείας είναι ότι όλοι οι μαθητές που εγγράφτηκαν στο σχολείο έχουν κάνει την πρώτη τετράδα των εμβολίων. Δεν μπορούν να εγγραφτούν αν δεν έχουν κάνει εμβόλια. Επίσης όλα τα παιδιά έχουν ατομικό δελτίο υγείας μαθητή και όλα παρακολουθούνται από γιατρούς. Είναι πιο προφυλαγμένα ακόμη και από τα δικά μας παιδιά», σημείωσε ο κ. Πίος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου έχει εξασφαλιστεί και δεύτερη καθαρίστρια για το σχολείο, ώστε μόλις σχολούν οι πρόσφυγες και πάλι να καθαρίζεται το σχολείο.

Το «παρών» για την υποδοχή των προσφυγόπουλων έδωσε και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών Σμαρώ Αντωνοπούλου. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά το δικαίωμα στη μόρφωση. Ένα δικαίωμα που έχουν όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Η μόρφωση είναι ένα πολύ βασικό αγαθό για όλους και δεν μπορούμε να το στερήσουμε από κανένα. Ολοι οι γονείς είμαστε θετικοί. Και το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι τα παιδιά τα δεχόμαστε ασχέτως με τη φυλή, το χρώμα, το έθνος. Είναι παιδιά», σημείωσε η κ. Αντωνοπούλου.

Σημειώνεται ότι χθες, οι πρόσφυγες ηλικίας Λυκείου, εντάχθηκαν επίσης σε σχολεία του νομού. Οι πρόσφυγες από την Παιδόπολη Αγριάς εντάχθηκαν στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, της «ΑΡΣΙΣ» Μακρινίτσας στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και του Μόζα στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Αύριο, Τετάρτη, στην τάξη υποδοχής του 10ου Γυμνασίου Βόλου θα ενταχθούν οι πρόσφυγες γυμνασιακής ηλικίας από τον Μόζα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου