ΤΟΠΙΚΑ

Μιλάει για έλλειμμα 4,5 εκ. ευρώ!

μιλάει-για-έλλειμμα-45-εκ-ευρώ-851206

Σε νέες καταγγελίες προχώρησε χθες το μέλος του ΔΣ τη ΔΕΥΑΜΒ και πρώην Αντιδήμαρχος Ι. Στάμος τονίζοντας ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2011 το ταμείο είναι μηδενικό, ενώ θα έπρεπε, όπως είπε, να έχει πλεόνασμα 4.568.000 €. Μάλιστα σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός συντάχτηκε με προχειρότητα , τον χαρακτήρισε «δουλειά του ποδαριού» και ότι τον καταψήφισε στις 29/12/10 γιατί, όπως είχε σημειώσει τότε «δεν ψηφίζει γουρούνι στο σακί»…
Οι καταγγελίες Στάμου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του διευθυντή Οικονομικών της ΔΕΥΑΜΒ Γ. Μακρή, όσο και της Γενικής Διευθύντριας της Επιχείρησης Αναστασία Κολιού.
Αρχικά ο κ. Στάμος χαρακτήρισε το θέμα σημαντικό και ανέφερε ότι καθημερινά επιβεβαιώνεται, ενώ τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 χρήζει άμεσες και τεκμηριωμένες εξηγήσεις. «Δεν υπάρχει, είπε, σύνολο εσόδων και εξόδων. Τα έσοδα είναι 19.972.152 € και τα έξοδα 10.998.465 € για την ύδρευση και 4.463.019 ευρώ από την αποχέτευση και όλα αυτά μας δίνουν σύνολο 15.461.000 €, οπότε πρέπει να προκύπτει διαφορά 4.510.668 €. «Απαιτούνται, πρόσθεσε, άμεσα εξηγήσεις και απαντήσεις για το πού βρίσκονται τα 4,5 εκ. €, ειδάλλως ,όπως σημείωσε, θα πρέπει να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει στη συνέχεια: «Το κράτησα ένα μήνα το θέμα, αλλά επειδή διαβάζω ότι για 600.000 € θα πάμε στον εισαγγελέα, πού θα πρέπει να πάμε για 4,5 εκ. €; Σε δυο εισαγγελείς; Θα πάω στον εισαγγελέα με όσα στοιχεία έχω στη διάθεσή μου».
Ο κ. Μακρής αντέδρασε λέγοντας ότι δεν ισχύουν όσα αναφέρει ο κ. Στάμος και ότι ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με πέρυσι που τον είχε ψηφίσει. Ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει το θέμα, αλλά διευκρίνισε ότι τα νούμερα του προϋπολογισμού είναι ενδεικτικά και ότι αυτός συντάσσεται με τα στοιχεία που υπάρχουν κάθε χρόνο.
Απαντώντας ο κ. Στάμος είπε ότι τα στοιχεία τα πήρε από τις υπηρεσίες και επανέλαβε ότι λείπουν 4,5 εκ. € που είναι πλεόνασμα και διερωτήθηκε πού είναι το συγκεκριμένο ποσό.
Ο διευθυντής οικονομικών της ΔΕΥΑΜΒ ανταπάντησε λέγοντας ότι « Είναι τρελά πράγματα αυτά. Κάθε μήνα δίνονται λεπτομερή στοιχεία. Δεν καταλαβαίνω, πετάτε μια πομφόλυγα. Ο προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός και αναφέρουμε τι είχαμε στις 31 Δεκεμβρίου», ενώ η κ. Κολιού ανέφερε ότι το ταμείο είναι εντάξει κάθε μέρα και ότι δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα.
Ο κ. Στάμος εξεμάνη κι επανέλαβε: Προκύπτει διαφορά 4,5 εκ., θα με βγάλετε τρελό;» για να του απαντήσει ο κ. Μακρής: «Η επιχείρηση είναι μια χαρά, σε άριστη κατάσταση.»
Στη συνέχεια ο πρώην αντιδήμαρχος Βόλου πρότεινε να διακοπεί η συνεδρίαση προκειμένου τα μέλη του Δ.Σ. να ενημερωθούν και να συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα.
Από την πλευρά του ο κ. Γ. Φουντουκίδης υπερασπίστηκε τον κ. Μακρή λέγοντας ότι έχει ήθος και πρότεινε να δοθούν τα στοιχεία και να συντάξει έκθεση ο οικονομικός διευθυντής ώστε να επανασυνεδριάσει το Δ.Σ και να συζητήσει αναλυτικά το θέμα.
Ο κ. Στάμος διευκρίνισε ότι δεν είπε πως τα χρήματα τα οικειοποιήθηκε ο κ. Μακρής και ότι απλώς επισήμανε ότι υπάρχει μια διαφορά.
Στη συνέχεια ο κ. Χαλέβας ζήτησε να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις και πρόσθεσε: « Πιστεύω ότι είναι λογιστικό το σφάλμα. Να δώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο στον κ. Μακρή να απαντήσει.»
Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ, Π. Μαβίδης εξήγησε ότι ψήφισε τον προϋπολογισμό και ότι δεν τίθεται θέμα μομφής κατά του διευθυντή οικονομικών και συμπλήρωσε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να απαντήσουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και να συνεχιστεί η διαδικασία.
 Με τη θέση του κ. Μαβίδη, συμφώνησε και ο κ. Δερβένης ο οποίος είπε: «Αρκετά διασύρθηκε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ. Αν έχει κάποιος να καταγγείλει κάτι, να το κάνει, αλλά να δίνει χρόνο για να δοθούν και απαντήσεις. Να συζητήσουμε τα υπόλοιπα θέματα και στην επόμενη συνεδρίαση να έχουμε τις απαντήσεις.»
Ο κ. Φοινικόπουλος πρότεινε να αναβληθεί η συνεδρίαση και τόνισε: «Πρέπει να δίνονται άμεσα απαντήσεις σ’ αυτά τα θέματα. Να απαντηθούν οι καταγγελίες μία προς μία. Τίθεται ότι κάποιοι τα έφαγαν ή κάποιοι τα φαντάζονται. Πρέπει να θωρακιστεί η υπηρεσία και να μη σέρνονται οι κατηγορίες».
Το μέλος του Δ.Σ. Γ. Κουφογιώργος ανέφερε ότι μπορούσε να τα καταθέσει νωρίτερα τα στοιχεία ο κ. Στάμος ώστε χθες να δινόταν απαντήσεις και συμφώνησε να συνεχιστεί η συνεδρίαση αν ο κ. Μακρής υποσχεθεί να ενημερώσει τον κ. Στάμο.
Απαντώντας ο κ. Στάμος είπε: «Δεν δέχομαι τη μομφή ότι έπρεπε να ενημερώσω. Τον προϋπολογισμό τον πήραμε όλοι, προσωπικά το έψαξα και δεν πρέπει να εγκαλούμαι γι’ αυτό. Το Δ.Σ. είναι το επίσημο όργανο, εδώ έφερα το ζήτημα.
Τελικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συνεδρίαση και την ερχόμενη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου να ξανασυνεδριάσει το Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο ο κ. Στάμος καταψήφισε και την προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΜΒ – Δήμου Βόλου για την πρόσληψη με κριτήρια ΑΣΕΠ 41 συμβασιούχων (τριών οδηγών και 38 εργατών) για τον καθαρισμό οδών, ποδηλατοδρόμων και φρεατίων.
Η προγραμματική σύμβαση έχει ισχύ μέχρι 30/6/11 και είναι ύψους 120.000 ευρώ, ποσό που θα δοθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου Βόλου, ενώ χθες συστάθηκε επιτροπή για τις προσλήψεις των 41 ατόμων.
Ο κ. Στάμος τόνισε ότι είναι έωλη η προσπάθεια να ενταχθεί το προσωπικό στον καθαρισμό των φρεατίων και πρόσθεσε ότι δεν χρειαζόταν προγραμματική σύμβαση, αφού –όπως είπε- πρόκειται για αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βόλου. Μάλιστα χαρακτήρισε ανακριβή την εισήγηση της κ. Κολιού, λέγοντας ότι τα φύλλα των δέντρων έχουν πέσει και ότι τα μικρά σάρωθρα της Υπηρεσίας Καθ0αριόιτητας έχουν πρόσβαση στους ποδηλατοδρόμους. «Μέτρησα τα φρεάτια στους ποδηλατόδρομους και είναι 43. Το ποσό της προγραμματικής είναι υπερβολικό, ενώ διαβλητή είναι και η διαδικασία πρόσληψης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάμος και πρόσθεσε ότι ψηφίζει αρνητικά γιατί είναι θέμα αρχής και γιατί δεν μπορεί να ΔΕΥΑΜΒ να κάνει ενοικίαση προσωπικού.
Ως προς τη δήλωση του δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη ότι θα τηρηθούν τα κριτήρια ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις ο κ Στάμος είπε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη δυνατότητα ελέγχου και επιλογής του προσωπικού και ότι η διακήρυξη της νέας Δημοτικής Αρχής για διαφάνεια παντού, δεν μπορεί να είναι κενή περιεχομένου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου