ΤΟΠΙΚΑ

Στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου από χθες έξι προσφυγόπουλα

στο-2ο-γυμνάσιο-βόλου-από-χθες-έξι-προσφ-735716

Ενας από τους μαθητές δεν θα παραμείνει, καθώς περιμένει την ώρα που θα ξανασμίξει με τους γονείς του που εντοπίστηκαν στη Γερμανία

Πρώτη ημέρα στο σχολείο χθες για έξι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στον ξενώνα του Ερυθρού Σταυρού στην Παιδόπολη Αγριάς. Το 2ο Γυμνάσιο Βόλου άνοιξε την αγκαλιά του και υποδέχθηκε τα τρία παιδιά από τη Συρία και ισάριθμα από την Παλαιστίνη. Ένα από αυτά δεν θα παραμείνει στο σχολείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί βρέθηκαν οι γονείς του στη Γερμανία και την επόμενη ίσως εβδομάδα, η οικογένεια θα ξανασμίξει μετά τον διωγμό της λόγω συνθηκών πολέμου από την ιδιαίτερη πατρίδα της.

Τους έξι πρόσφυγες μαθητές υποδέχθηκαν ο διευθυντής του σχολείου Αποστόλης Ζαχαρός και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, που μάλιστα ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά στους νέους μαθητές δωρίζοντάς τους από ένα τετράδιο κι ένα στιλό.

Οι μαθητές, εκ των οποίων δύο αδέρφια από την Παλαιστίνη, κατανεμήθηκαν στην α’ και στη β’ τάξη σύμφωνα με την ηλικία τους και υποβλήθηκαν σε κατατακτήρια τεστ. Στη συνέχεια εντάχθηκαν στα τμήματά τους και παρακολούθησαν τα μαθήματα. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται αναπληρωτής εκπαιδευτικός που θα διδάσκει στους πρόσφυγες μαθητές την ελληνική γλώσσα για 15 ώρες την εβδομάδα.

«Η ένταξή τους ήταν απόλυτα ομαλή. Πρόκειται για πολύ καλά και ήσυχα παιδιά», ανέφερε ο κ. Ζαχαρός που ως πρώην διευθυντής του Εσπερινού έχει την εμπειρία της επαφής με αλλοδαπούς πρόσφυγες μαθητές.

Η ένταξη των προσφύγων στα σχολεία αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Οι πρόσφυγες ηλικίας Λυκείου από την Παιδόπολη Αγριάς από μεθαύριο Δευτέρα θα ενταχθούν στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, της «ΑΡΣΙΣ» Μακρινίτσας στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και του Μόζα στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Την ερχόμενη Τετάρτη, στην τάξη υποδοχής του 10ου Γυμνασίου Βόλου θα ενταχθούν οι πρόσφυγες γυμνασιακής ηλικίας από τον Μόζα.

21 πρόσφυγες Δημοτικού στο 2ο Ν. Ιωνίας

Με την επίλυση του προβλήματος για την καθημερινή μετακίνηση των προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας τους προς το σχολείο από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, μαθήματα θα ξεκινήσουν και για 21 προσφυγόπουλα ηλικίας Δημοτικού.

Με απόφαση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργου Πολύζου, τα 21 Συρόπουλα που φιλοξενούνται από τον περασμένο Απρίλιο στις εγκαταστάσεις του Μόζα, θα ενταχθούν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία και μεθαύριο Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι, θα γίνει η υποδοχή των μαθητών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου