ΤΟΠΙΚΑ

ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε.: Να παραμείνουν ως έχουν τα Κέντρα Πρόληψης

δι-κε-πρ-ε-να-παραμείνουν-ως-έχουν-τα-κέ-735819

Κάθετα αντίθετο με τις προτάσεις της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας είναι το Πανελλήνιο Δίκτυο των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, (ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε.).

Σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Κέντρο Πρόληψης Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής», ο πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου Στέφανος Τζιμογιάννης επισήμανε ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οι αστικές εταιρείες ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα Κέντρα Πρόληψης να ενσωματωθούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας όπως προτείνεται από τη ομάδα εργασίας του υπουργείου.

«Αυτή θα ήταν η ταφόπλακα για την πρόληψη των εξαρτήσεων, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από ανθρώπους που δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα», εξήγησε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου αναφέρθηκε στο απολογισμό έργου των Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά το 2017 προκειμένου να καταδείξει το ρόλο τους για τις τοπικές κοινωνίες και τη σπουδαιότητα της λειτουργίας τους.

Όπως ενημέρωσε, σήμερα λειτουργούν συνολικά 75 Κέντρα Πρόληψης, τα οποία το 2017 πραγματοποίησαν 290.000 παρεμβάσεις, εκ των οποίων οι 46.500 αφορούσαν σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι 105.900 σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μεταξύ άλλων πάνω από 20.000 σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων.

«Τα Κέντρα Πρόληψης δεν μπορούν να φύγουν από τον έλεγχο των τοπικών κοινωνιών», τόνισε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Μαγνησίας, Ευθύμιος Ζιγγιρίδης.

Επισημαίνεται ότι όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου την ίδια θέση έχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Παράλληλα, ο κ. Τζιμογιάννης επισήμανε ότι και ο ΟΚΑΝΑ έχει σήμερα την ίδια θέση να διατηρηθούν δηλαδή ως έχουν σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης. «Τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν με την μορφή αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών με τη συμμετοχή όλων των ενεργών επιστημονικών – κοινωνικών – κοινωνικών φορέων με κύριο πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Είναι από τις πλέον σοβαρές δομές στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων. Το έργο τους έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και έχει καταξιωθεί από τις τοπικές κοινωνίες» επισήμανε.

Τέλος εξέφρασε τη λύπη του που ο δήμος Βόλου αποχώρησε από την αστική εταιρεία του Κέντρου Πρόληψης Μαγνησίας, τονίζοντας ότι «δεν ξέρω τον λόγο. Εμείς είμαστε εθελοντές», ενώ ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Μαγνησίας κ. Ζιγγιρίδης επισήμανε ότι «μπορεί να υπάρχει ενδεχόμενη σκοπιμότητα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου