ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές στην υπηρεσία της προστασίας της ζωής στον πλανήτη

μαθητές-στην-υπηρεσία-της-προστασίας-736462

Εκαναν το πρώτο βήμα για να προστατέψουν τη ζωή στον πλανήτη… οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Βόλου που συμμετείχαν σε δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος και εναλλακτικών πηγών ενέργειας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+.

Πέντε μαθητές της Β’ Λυκείου με τη συνοδεία τριών καθηγητριών είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στο Γυμνάσιο της Γκρούτα στην Πολωνία από 23 έως 29 Σεπτεμβρίου και να δραστηριοποιηθούν πάνω σε ποικίλα θέματα περιβάλλοντος. Με επισκέψεις σε προστατευόμενους δρυμούς που αξιοποιούν τα νερά των ποταμών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικού, αλλά και σε δύο από τα πιο σύγχρονα και πολυσύχναστα Μουσεία Θετικών Επιστημών στον κόσμο όπως αυτών στις πόλεις Τορούν και Γκντανσκ, αποκόμισαν μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

Οι επισκέψεις στις πόλεις Τορούν και Γκντανσκ συνοδεύτηκαν από ξεναγήσεις και επισκέψεις σε χώρους που αξιοποιούσαν την κυρίαρχη λογική του προγράμματος.

Παράλληλα, η διοργανώτρια χώρα είχε φροντίσει να προετοιμάσει δημιουργικές δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούσαν στη διαμόρφωση ενός πολυπολιτισμικού κλίματος ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

«Πάνω απ’ όλα όμως η πολωνική φιλοξενία την οποία γευτήκαμε κατά τη διαμονή μας, τόσο οι μαθητές μας σε σπίτια μαθητών του σχολείου της Γκρούτα όσο και οι καθηγητές από τους συναδέλφους Πολωνούς, μας έκανε να αισθανθούμε ότι η ουσιαστική επικοινωνία, αλλά και η γόνιμη αλληλεπίδραση δεν έχουν σύνορα και μπορούν να πραγματοποιηθούν με μοναδικά εργαλεία το κέφι και τη φιλική διάθεση.

Τέτοιου είδους ευρωπαϊκά προγράμματα σχεδιάστηκαν για να ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Αποτελούν δε μία μοναδική ευκαιρία να έρθει ο μαθητής σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και έθνη. Γι’ αυτό είναι δείγμα πολιτισμού να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το 5ο ΓΕΛ Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου