ΤΟΠΙΚΑ

Στην καύση πλαστικών αναζητήστε τα αίτια για τις διοξίνες…

στην-καύση-πλαστικών-αναζητήστε-τα-αί-851206

Τα πλαστικά και μάλιστα κακής ποιότητας “φωτογράφισε” ως υπαίτια για τις διοξίνες που ανιχνεύθηκαν πρόσφατα σε υψηλές τιμές πέριξ του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας και Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Μιχάλης Σαμπατακάκης, χημικός μηχανικός, Msc Υγιεινολόγος Μηχανικός, που από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται στο Βόλο προκειμένου να παραβρεθεί στα εγκαίνια των νέων Χημικών Εργαστηρίων Γούναρη στο Βόλο.
Ο κ. Σαμπατακάκης ήταν κατηγορηματικός για τις διοξίνες, απαλλάσσοντας για το συγκεκριμένο θέμα τη Χαλυβουργία Θεσσαλίας, επισημαίνοντας ότι για τη συγκεκριμένη τοξική ουσία ευθύνεται η καύση πλαστικών κακής ποιότητας ή καύση ελαστικών. Είναι δύο υλικά που όπως είπε, ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται και για προκαύσεις βιομηχανιών που γειτνιάζουν με τον επίμαχο χώρο.
Για την ποιότητα του πόσιμου νερού ο Γενικός Επιθεωρητής, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει αυτό που υποστηρίζεται από πολλούς, ότι η ΔΕΥΑΜΒ ως Διαδημοτική Επιχείρηση είναι διαπιστευμένη, επεσήμανε ότι υπάρχουν, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία που ισχύει τα τελευταία χρόνια, πενήντα συνολικά παράμετροι, οι οποίες πρέπει να ελέγχονται από διαπιστευμένα εργαστήρια, δημόσια και ιδιωτικά, τα οποία πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις φερεγγυότητας, καθώς ελέγχονται πολύ αυστηρά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΣΥΔ. Ο κ. Σαμπατακάκης επεσήμανε ότι για να διαπιστευθεί ένα εργαστήριο, απαιτούνται σημαντικές υποδομές σε χημικό και εργαστηριακό εξοπλισμό και η πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, ενώ η όλη διαδικασία απαιτεί, όπως είπε, ένα χρονικό διάστημα δύο -τρία χρόνια μέχρις ότου εγκριθεί η διαπίστευση από το ΕΣΥΔ.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε ότι αν πληρούνται ή όχι οι παράμετροι της ποιότητας του πόσιμου νερού, υπεύθυνοι είναι οι κατά τόπους Δήμοι και οι Διευθύνσεις Υγείας, για να προαναγγείλει ότι εν ευθέτω χρόνω θα έλθει στο Βόλο κλιμάκιο Επιθεωρητών του Τομέα Δημόσιας Υγείας, μίας νέας υπηρεσίας που συστήνεται και που θα έχει ως στόχο τον έλεγχο των ελεγκτών για ζητήματα που άπτονται με την καταλληλότητα της ποιότητας του πόσιμου νερού, την καταλληλότητα των οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και για τον τρόπο διενέργειας των ελέγχων εκ μέρους του ΕΦΕΤ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου