ΤΟΠΙΚΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» στο ΚΙΝΑΛ… αλλά

ο-συριζα-κλείνει-το-μάτι-στο-κιναλ-α-736964

«Θεσμικά δεν έχουμε συζητήσει τίποτα» λέει το ΠΑΣΟΚ και διαψεύδει τα σενάρια περί πολιτικής συμφωνίας στον Δήμο Βόλου – Καθοριστικό το επόμενο 15ήμερο για τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη

Mε τα μάτια στραμμένα στο Κίνημα Αλλαγής, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει από αυτό το Σαββατοκύριακο στους ρυθμούς της ερχόμενης μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σάββατο και Κυριακή συνεδριάζει στην Αθήνα η Κεντρική Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί το πλαίσιο της πολιτικής μάχης και το άνοιγμα σε συνεργασίες, ενώ θα εκλεγούν και νέα κομματικά όργανα.

Αυτό το άνοιγμα επιδιώκεται εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να αποτυπωθεί με τη στήριξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχήματα και υποψηφίους προερχόμενους από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, τόσο στον Δήμο Βόλου και άλλους Καλλικρατικούς Δήμους, όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου ήδη το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει ως υποψήφιο περιφερειάρχη τον επικεφαλής της «Θεσσαλών Συμπολιτεία» Νίκο Τσιλιμίγκα.

Ωστόσο το ενδεχόμενο συνεργασίας συναντά επιφυλάξεις στο ΚΙΝΑΛ, κυρίως όσον αφορά στη μορφή που θα έχει. Αφενός σε επίπεδο ηγεσίας η γραμμή συνεννόησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ παραμένει κλειστή και αφετέρου το Κίνημα Αλλαγής έχει πάρει απόφαση για αυτόνομη κάθοδο με στελέχη που θα επιλέξει αυτό. Το τελευταίο είναι που δημιουργεί και τη μεγαλύτερη «καχυποψία» στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής που επ’ ουδενί δεν επιθυμεί να εμφανιστεί τυχόν συνεργασία ως προϊόν πολιτικής συμφωνίας «κάτω από το τραπέζι», την οποία διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία.

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα και αναγνωρίζουμε στο Κίνημα Αλλαγής τον πρωτεύοντα λόγο» απαντούν στελέχη της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ένθερμοι «θιασώτες» της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και οι οποίοι σε προσωπικό επίπεδο διατηρούν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ώστε να προκύψει «πολιτικός γάμος».

Διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ πολιτική συμφωνία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ των δύο πλευρών έχουν γίνει ανεπίσημες συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας, σε ένα προγραμματικό πλαίσιο με τη συμμετοχή υποψηφίων από τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με επικεφαλής στέλεχος που θα υποδειχτεί και θα στηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ.

Πολιτική συμφωνία ωστόσο δεν υπάρχει και αυτό διαμηνύεται προς πάσα κατεύθυνση κυρίως από το ΚΙΝΑΛ τοπικά.

Ενδεικτικά μάλιστα χθες ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και μέλος του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Σακκόπουλος στην τηλεοπτική εκπομπή του ASTRA «Παράθυρο στη Θεσσαλία», έσπευσε να διαψεύσει τον συντονιστή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Βογιατζή, όταν ο ίδιος υποστήριξε ότι «έχουμε επαφές και συναντήσεις με το ΚΙΝΑΛ και εξετάζουμε το πλαίσιο που μπορούμε να συνεργαστούμε».

«Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Σε θεσμικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία συνάντηση και καμία συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για τον Δήμο Βόλου, ούτε για πουθενά αλλού» απάντησε ο κ. Σακκόπουλος, διευκρινίζοντας πως το ΚΙΝΑΛ αναμένει την εγκύκλιο του γραμματέα του κόμματος για να ξεκινήσει θεσμικά τις διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές. «Εμείς έχουμε πάρει απόφαση να στηρίξουμε δικούς μας υποψηφίους στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Αν στην πορεία υπάρξουν άλλες πολιτικές δυνάμεις και δημοτικές κινήσεις που συμφωνήσουν μαζί μας, είναι ένα θέμα που θα το δούμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Μετά τις δύο επίσημες ανακοινώσεις που εκδόθηκαν στις αρχές και τα μέσα καλοκαιριού, με τις οποίες ουσιαστικά η ΝΕ απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις με φόντο τις εκλογές στον Δήμο Βόλου, θα υπάρξει νέο κάλεσμα για αναζήτηση συνεργασίας, διότι πιστεύουμε πως πρέπει να μπει ανάχωμα στη σημερινή δημοτική αρχή του Βόλου που δεν αρμόζει στην ιστορία της πόλης» σχολίασε από την πλευρά του στην ίδια εκπομπή ο κ. Βογιατζής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εξέλιξη διερευνητικές επαφές

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται οι επαφές με πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή βολιδοσκοπούνται αν ενδιαφέρονται για να ηγηθούν ψηφοδελτίου στον Δήμο Βόλου. Όπως έγραψε από προχθές ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, την περασμένη Τρίτη το βράδυ αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους κ.κ. Κώστα Βογιατζή, Μιχ. Καστρινάκη, Δημ. Παπαϊωάννου και Δημ. Δημητριάδη συναντήθηκε με τον Βολιώτη αρχιτέκτονα και πρώην αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Βόλου κ. Κώστα Αδαμάκη, του οποίου το όνομα έπεσε τις τελευταίες μέρες στο τραπέζι, από ομάδα πρώην αυτοδιοικητικών παραγόντων εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση που έγινε ανταλλάχτηκαν απόψεις για τα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης, ενώ ο κ. Αδαμάκης επιφυλάχτηκε να απαντήσει την ερχόμενη Δευτέρα για το θέμα μίας ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του.

Το γεγονός ωστόσο ότι δεν προτείνεται από το ΚΙΝΑΛ, όπως έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δεν φαίνεται να ευνοεί οποιαδήποτε θετική έκβαση.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση και με τον γιατρό και πρώην αντιδήμαρχο Βόλου Απ. Παντσά, που φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ότι ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τον Δήμο Βόλου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου