ΤΟΠΙΚΑ

Νέος… μποναμάς για την εστίαση

νέος-μποναμάς-για-την-εστίαση-736980

Νέος… μποναμάς για την εστίαση στη Μαγνησία. Από την Πρωτοχρονιά το σύνολο των καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων θα πρέπει να διαθέτει τιμοκαταλόγους και σε γραφή Braille για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία όρασης. «Το μέτρο είναι μεν σωστό, το ζήτημα ωστόσο είναι ότι οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να αλλάζουν κάθε χρόνο τιμοκαταλόγους. Πρόκειται για μεγάλο κόστος», διαμαρτύρεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου.

Από τις 30 Αυγούστου 2017 έχει δημοσιευτεί ο Νόμος στο άρθρο 70 του οποίου αναφέρεται ότι «οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου». Στο ίδιο άρθρο που αφορά στην «τήρηση τιμοκαταλόγων» αναφέρεται ότι για παράβαση της συγκεκριμένης παραγράφου θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.

Βάσει της Ελληνικής Νομοθεσίας και συγκεκριμένα κατά τον Ν.4488/2017, η ελληνική γραφή Braille αναγνωρίζεται ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών. Το κράτος υποχρεούται να λάβει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των ως άνω πολιτών.

Μετά και την επίσημη αναγνώριση της γραφής Braille τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους σε γραφή Braille για τους τυφλούς. Πρέπει να υπάρχει η σχετική μέριμνα ώστε και οι τυφλοί πελάτες των καταστημάτων για λόγους ίσης μεταχείρισης να έχουν τους καταλόγους τους στην κατά νόμο αναγνωρισμένη γραφή τους και να έχουν ισότιμη πληροφόρηση, όπως και οι βλέποντες.

Η σχετική υπουργική διάταξη προωθήθηκε στις 31/5/2018 μέσω της ΓΣΕΒΕΕ σε όλες τις κατά τόπους ομοσπονδίες επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, από 1/1/2019 τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να αναγράφουν τα είδη και τις τιμές τους σε γραφή Braille, σε διαφορετική περίπτωση και σε ενδεχόμενο έλεγχο κινδυνεύουν με τσουχτερό πρόστιμο.

«Μέσα στην κρίση, με τα καταστήματα να αδυνατούν να βγάλουν ακόμη και τα έξοδά τους αναγκάζονται να αλλάξουν και πάλι τιμοκαταλόγους. Σε τρία χρόνια αλλάξαμε τρεις φορές καταλόγους. Δεν μπορεί κάθε φορά που θα προστίθεται μία διάταξη στον Νόμο να αλλάζουμε καταλόγους. Το κόστος κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ για ένα μικρό μαγαζί και για μεγαλύτερα το κόστος εκτοξεύεται στις 2.000 και 3.000 ευρώ», αντιδρά ο κ. Γρηγορίου που επιπλέον θέτει και ζήτημα ενημέρωσης του Συλλόγου από τις υπηρεσίες ώστε να μπορεί στη συνέχεια να ενημερώσει τα μέλη του για να μην είναι εκτεθειμένα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου