ΤΟΠΙΚΑ

Εδώ οι βάσεις, εκεί οι βάσεις… Ερωτηματικά για τις επίμαχες δηλώσεις Καμμένου

εδώ-οι-βάσεις-εκεί-οι-βάσεις-ερωτηματ-736984

Πρόταση για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης και στον Βόλο από τον ΥΕΘΑ στο αμερικανικό πεντάγωνο – Κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση – Αγνοια δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Αντιδρά το ΚΚΕ

Τη δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων εκτός από τη Σούδα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως ο Βόλος, η Λάρισα, η Αλεξανδρούπολη και η Κάρπαθος, πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο αμερικανικό πεντάγωνο, σύμφωνα με το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, και κάνει το γύρο του διαδικτύου από χθες το πρωί.

Αυτό που, ωστόσο, εγείρει ερωτηματικά, είναι το γεγονός ότι ενώ στο αναρτημένο επίσημο video ακούγεται ο κ. Καμμένος να κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση, στις δηλώσεις του αργότερα στους δημοσιογράφους δεν έκανε καμία αναφορά επί του θέματος αν και ρωτήθηκε σχετικά, αρκούμενος σε γενικόλογες επισημάνσεις.

Για την επίμαχη πρόταση Καμμένου για τη δημιουργία βάσεων εκτός από τα Σούδα και σ’ άλλες περιοχές, που καταγράφεται σε όλο τον Τύπο χθες το Μαξίμου δεν έκανε κανένα σχόλιο, παρά το γεγονός ότι έσπευσε χθες να «αδειάσει» τον κ. Καμμένο για άλλες δηλώσεις που έκανε για το Σκοπιανό στην ίδια συνάντηση που μίλησε για τις νέες στρατιωτικές βάσεις.

Θέση πήρε το ΚΚΕ πανελλαδικά χαρακτηρίζοντας τον ΥΕΘΑ «βαποράκι των αμερικάνων». Σε τοπικό επίπεδο πάντως, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Κων. Βογιατζής που ρωτήθηκε από τον ASTRA, δήλωσε αφενός άγνοια για το θέμα, αφετέρου εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας πως ιδεολογικά ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.

Τι λέει στο επίμαχο βίντεο ο Π. Καμμένος

Χαρακτηριστικά, ο Πάνος Καμμένος ακούγεται να λέει στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών: «Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη».

Στις δηλώσεις, ωστόσο, που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Τζέιμς Μάτις ο κ. Καμμένος δεν ανέφερε τίποτα για την πρόταση που έκανε στους Αμερικανούς να δημιουργήσουν νέες βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με το video που αναρτήθηκε στο επίσημο site του αμερικανικού πενταγώνου. Μιλά γενικά για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν ζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο από τους Αμερικανούς, ο κ. Καμμένος απαντά: Συζητήθηκαν πολλά θέματα τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Σε γενικό πλαίσιο σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα και παράλληλα σχεδιάζουμε και καινούργιες συνεργασίες.

Σε άλλη ερώτηση, αν είναι ανοιχτό ως ενδεχόμενο η πιθανότητα για νέα στρατιωτική βάση στην Ελλάδα, ο ΥΕΘΑ απάντησε: Υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει πλέον σε μία περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών, υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία έχουν αναπτύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με την παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».

ΚΚΕ: Το καλύτερο «βαποράκι» ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

«Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δημοσίως, δια στόματος Καμμένου, προσφέρει τη μισή Ελλάδα, για να μετατραπεί σε μια απέραντη Αμερικανονατοϊκή βάση, ο λαός μπορεί να φανταστεί τι άλλο είναι πιθανό να έχει συμφωνηθεί στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Αμερικάνους», αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Όλα αυτά αποτελούν ακόμη μία απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι το καλύτερο “βαποράκι” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Γι’ αυτό κι ο λαός πρέπει να αντιπαλέψει τόσο την ίδια την κυβέρνηση όσο και τους σχεδιασμούς που υπηρετεί, βάζοντας το λαό σε τεράστιους κινδύνους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου