ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα τιμής σε έναν ακούραστο αγωνιστή της δημοκρατίας

αφιέρωμα-τιμής-σε-έναν-ακούραστο-αγων-737335

Πλήθος κόσμου χειροκρότησε τον «Νόλη της μάχης» που αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αφιέρωμα τιμής σε έναν ακούραστο αγωνιστή της δημοκρατίας και διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για δημοκρατία ήταν η χθεσινή αναγόρευση του Μανώλη Γλέζου σε επίτιμο διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο «Νόλης της μάχης», όπως είναι γνωστός στην πατρίδα του, δέχτηκε με συγκίνηση την απόδοση τιμής, πλαισιωμένος από το θερμό χειροκρότημα που κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Απευθυνόμενος στο πλήθος των παριστάμενων, τόνισε ότι αποτελεί στόχο ζωής για τον ίδιο η αφύπνιση των νέων, ενώ ανέλυσε το έργο και την προσφορά των εκπαιδευτικών σε καιρούς ειρήνης και πολέμου, αφιερώνοντας «στη μητέρα του», όπως είπε, την ομιλία του.

«Αποδέχομαι την τιμή για τρεις λόγους. Διότι δεν την επιζήτησα, δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, δεν υπάρχει δόλος, δεν κατέχω κανένα κυβερνητικό αξίωμα και γιατί η απόφαση είναι ομόφωνη. Ανεξαρτήτως όλων, θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την παιδαγωγική», είπε. Απλός, προσηνής, με εφηβική διάθεση, ο Μανώλης Γλέζος μίλησε από καρδιάς, καθηλώνοντας το ακροατήριο με την αμεσότητα του λόγου του, ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να μεταβιβάζουμε στους νεότερους τη μάθηση και τη γνώση του δικαίου, των εννοιών της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αίσθηση προκάλεσε η φράση «ποτέ μου δεν θεωρώ ότι βρίσκομαι σε επιτιμητές, βρίσκομαι σε συνομιλητές», καθώς επίσης και η παραδοχή ότι «μόνη μου προσπάθεια είναι να ξυπνήσουν οι νέοι».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, που εξελίχθηκε σε συζήτηση με το κοινό, ο τιμηθείς αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο τα παιδιά δίνουν εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο;», ενώ σημείωσε πως «πρέπει να κάνουν πράξη τα όνειρά τους κι ό,τι σκέπτονται».

Η χθεσινή τελετή ξεκίνησε με προσφώνηση του Μανώλη Ν. Γλέζου από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Ζήση Δ. Μαμούρη και απόδοση επαίνου προς τον Μανώλη Ν. Γλέζο από την αναπληρώτρια πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, αν. καθηγήτρια Μαρία Σ. Παπαρούση. Ακολούθησε η ανάγνωση της εισήγησης, του ψηφίσματος και της αναγόρευσης από τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, αν. καθηγητή Παναγιώτη Κ. Πολίτη, ο οποίος του επέδωσε τους τίτλους και το διάσημο του τμήματος.

Οι εισηγητές της χθεσινής τελετής μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για το παιδαγωγικό παράδειγμα του Μανώλη Γλέζου, τους αγώνες του για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, για καλύτερη ζωή και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Παρέμβαση πραγματοποίησαν, παράλληλα, τα μέλη του σωματείου καθαριστριών, που εξέφρασαν, μέσω εκπροσώπου τους, το πιο θερμό καλωσόρισμα στον Μανώλη Γλέζο, εκθέτοντας τα προβλήματά τους, που ζητούν άμεσες λύσεις.

Η εκδήλωση καρδιάς και τιμής ολοκληρώθηκε με μουσική αποφώνηση από τον απόφοιτο του Τμήματος Αντώνη Γιαννακούρα στο πιάνο και την αγέρωχη παρουσία του τιμηθέντος στο βήμα, ο οποίος υπενθύμισε σε όλους ότι είναι διαρκής η προσπάθειά του να εμφυσήσει στα παιδιά και τους νέους αρχές και αξίες χρήσιμες για τη μετέπειτα ζωή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου