ΤΟΠΙΚΑ

«Μάχη» στη Βουλή για Μεσογειακούς

μάχη-στη-βουλή-για-μεσογειακούς-458717

Η κυβέρνηση εγγυήθηκε την άριστη διεξαγωγή των Αγώνων, μειώνοντας τον προϋπολογισμό από τα 358 εκατομμύρια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. στα 126 εκατομμύρια. Ποσό εξασφαλισμένο που αρκούσε, αν αναλογιστεί κανείς πως οι προηγούμενοι Μεσογειακοί Αγώνες έγιναν στην Πεσκάρα με προϋπολογισμό 75 εκατομμύρια.
Τα παραπάνω υποστήριξε ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, απαντώντας χθες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.
Ο τρόπος που χάσαμε τους Μεσογειακούς Αγώνες ήταν προσβλητικός για τη χώρα μας και προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην αδικημένη περιοχή της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας. Ήταν "ταφόπλακα" για την περιοχή, ήταν η απάντηση στον Υπουργό του αρχηγού του κόμματος που κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση κ. Γ. Καρατζαφέρη
 
Ο Π. Γερουλάνος
 
Ειδικότερα ο κ. Γερουλάνος τόνισε πως το σημαντικό είναι να δούμε ποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα μπορούμε να εφαρμόσουμε στη Θεσσαλία χωρίς τις δεσμεύσεις που δημιουργούσε η σύμβαση για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε ότι η κυβέρνηση εγγυήθηκε την άριστη διεξαγωγή των Αγώνων, μειώνοντας τον προϋπολογισμό από τα 358 εκατομμύρια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. στα 126 εκατομμύρια . Ποσό εξασφαλισμένο, που αρκούσε, αν αναλογιστεί κανείς πως οι προηγούμενοι Μεσογειακοί Αγώνες έγιναν στην Πεσκάρα με προϋπολογισμό 75 εκατομμύρια. Ο κ. Παύλος Γερουλάνος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτός είναι διασυρμός για τη χώρα, να δίνει τόσο απλόχερα έξι φορές μεγαλύτερο ποσό για την τέλεση των Αγώνων».
Πρόσθεσε ακόμη πως εγγυήσεις για τη διεξαγωγή των Αγώνων δόθηκαν επανειλημμένως από την ελληνική κυβέρνηση με την τοποθέτηση υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, αλλά η απόφαση της ΔΕΜΑ ήταν προειλημμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής όπου έγινε η πρόταση της ΔΕΜΑ για τη μη διεξαγωγή των Αγώνων στη Θεσσαλία, τρεις άλλες χώρες είχαν καταθέσει πρόταση με κυβερνητικές εγγυήσεις για τη διεξαγωγή τους.
 
Ο Πρόεδρος  του ΛΑ.Ο.Σ 
Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης στην ομιλία του κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό με θέμα την "Ακύρωση των Μεσογειακών Αγώνων Βόλου – Λάρισας 2013" τόνισε, εκτός των άλλων, τα εξής:
 
«Κύριε υπουργέ, είθισται όταν απουσιάζει ο Πρωθυπουργός, τα κόμματα να στέλνουν τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να υποστηρίζουν την ερώτηση -και λόγω εντοπιότητας σήμερα ο κ. Ροντούλης θα μπορούσε να το κάνει- όμως πρόκειται για ένα εξέχον θέμα και ήρθα προσωπικά να το αναδείξω.
Μεσογειακοί Αγώνες: Πρόκειται για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός και κυρίαρχο, όμως, διπλωματικό θέμα με την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο.
Ο τρόπος που χάσαμε τους Μεσογειακούς Αγώνες ήταν προσβλητικός για τη χώρα μας και προκάλεσε έντονο προβληματισμό και πόνο στην αδικημένη περιοχή της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας. Ήταν "ταφόπλακα" για την περιοχή!
Και οι δικαιολογίες που ακούσαμε από την κυβέρνηση δεν ήταν επαρκείς. Μα για 126 εκατ. ευρώ κ. υπουργέ είναι δυνατόν; Δεσμεύομαι ότι θα μπορούσα αύριο να τα φέρω στο γραφείο σας!
Δεν είναι δυνατόν η κυρίαρχη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων να μην μπορεί, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται, να δώσει 126 εκατ. ευρώ για τους Μεσογειακούς Αγώνες!
Μπορούμε να δώσουμε μια μάχη να τους ξαναπάρουμε και δεσμεύομαι προσωπικά να εξασφαλίσω τους πόρους που η κυβέρνησή σας ήταν ανάξια να εξασφαλίσει».
 
Στη δευτερολογία του ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. πρόσθεσε τα εξής:
 
 «Κύριε υπουργέ, όλα αυτά που είπατε θα είχαν αξία εάν δεν είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2009, λέγοντας το εξής: "Οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν θα έπρεπε να είναι απλώς αγώνες επαρχίας της Θεσσαλίας. Να είναι Μεσογειακοί και Παγκόσμιοι Αγώνες, δηλαδή να έχουν το βάρος και την προβολή για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα διεθνώς".
Γιατί δεν το υλοποιείτε αυτό; Και δε σας ζητήθηκε καν να βάλετε από την τσέπη σας τα 126 εκατ. ευρώ, με μορφή εγγυήσεων θα τα δίνατε.
Το 2012 είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο, στην τροφό χώρα του Τουρισμού της Ελλάδας. Θα σας δινόταν η ευκαιρία εκεί να λέγατε: "Σε 10 μήνες θα συναντηθούμε στην Ελλάδα!".
Είχατε την ευκαιρία να ανεβάσετε τους τουρίστες σε 5 εκατομμύρια.
Όλοι οι Εβραίοι του κόσμου πλέον δεν επιλέγουν την Τουρκία για διακοπές, έρχονται εδώ. Όλος ο τουρισμός που κατευθυνόταν σε Αίγυπτο και Τυνησία αναζητεί προορισμό. Εδώ θα ερχόταν. Θα γινόμασταν το κέντρο της Μεσογείου! Και Θεσσαλία σημαίνει: Πήλιο, Καλαμπάκα, Μετέωρα λίγο πιο πέρα. Όλα αυτά θα είχαμε να προσφέρουμε στους τουρίστες. Θα γινόταν η περιοχή το κέντρο πολιτισμού. Στον ΟΠΑΠ να λέγατε, μόνο από το παιχνίδι "ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ", είχε τη δυνατότητα να αναλάβει τη χορηγία τους αποκλειστικά.
Κάποιος άλλος, ίσως, ήταν ο λόγος που δε θέλατε κ. υπουργέ τους Μεσογειακούς Αγώνες. Όμως, εάν πιστεύετε ότι οι της ΔΕΜΑ είχαν στήσει εδώ "πάρτι" για μίζες, να τους ανακαλύψετε και να τους οδηγήσετε στον Εισαγγελέα. Όχι να ακυρώσετε τους Αγώνες.
Πέρα από τους αθλητικούς και τουριστικούς λόγους, μόνο και μόνο για διπλωματικούς λόγους δεν έπρεπε να τους χάσουμε.
Σας κάνω έκκληση: Τώρα έστω, την τελευταία στιγμή, πάρτε τους πίσω»!
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου