ΤΟΠΙΚΑ

Εδωσε παράταση στα προσωρινά μέτρα μέχρι νεωτέρας…

εδωσε-παράταση-στα-προσωρινά-μέτρα-μέ-851206

Την συνέχιση της προσωρινής αναστολής των οικοδομικών εργασιών που αφορούν στην κατασκευή της πισίνας στο ξενοδοχείο «Ξενία», αποφάσισε χθες το Ειρηνοδικείο Βόλου, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση που κατέθεσαν 10 κάτοικοι της περιοχής Αναύρου κατά της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Βόλου και της εταιρίας «Δομοτεχνική». Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι διάδικοι θα πρέπει να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους και η Ειρηνοδίκης Βόλου να εκδώσει την απόφασή της, που υπολογίζεται σε χρονικό διάστημα ενός περίπου μηνός.
Στην αίτησή τους οι κάτοικοι ζητούν να δοθεί ο χώρος των 1250 τ.μ. σε κοινή χρήση και να επανέλθει η περιοχή στην προηγούμενη κατάστασή της με την επαναφύτευση του γκαζόν, την απομάκρυνση των δενδρυλλίων και της πλαστικής περίφραξης που έχει τοποθετηθεί γύρω από την χωροθέτηση της πισίνας. Σε αντίθετη περίπτωση ζητείται η απειλή χρηματικής ποινής 6.000 Ε για παραβίαση.
Στην αίτηση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι ο συγκεκριμένος χώρος από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε διαμορφωθεί σε κοινόχρηστος και με εξαίρεση την παραχώρηση του ξενοδοχείου «Ξενία», ουδέποτε έπαψε να είναι κοινόχρηστος ή απώλεσε αυτή την ιδιότητα.

Διαδικασία
Η ακροαματική διαδικασία στην κατάμεστη αίθουσα του Ειρηνοδικείου, από κατοίκους της περιοχής του Αναύρου, με τους δικηγόρους κ.κ. Δ. Κρεμαλή και Π. Νικολέρη να αναπτύσσουν τις θέσεις τους υποστηρίζοντας ότι ο χώρος που θα κατασκευαστεί η πισίνα είναι κοινόχρηστος. Ανέφεραν ότι ήδη έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας, προσβάλλοντας την άδεια κατασκευής της πισίνας, ενώ παρέθεσαν προφορικά σειρά αποφάσεων ότι η παραχώρηση του Ξενία από την ΔΗΤΕΒ, αφορά χώρο 11.339 τετραγωνικών μέτρων. Επεσήμαναν ακόμη ότι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με αριθμό 9/2005, επιβεβαιώνει τα λεγόμενά τους.
Οι συνήγοροι των περιοίκων ανέφεραν πως “η κατασκευή της πισίνας είναι η αρχή και θ ακολουθήσει η δημιουργία εστιατορίων και άλλων καταστημάτων ψυχαγωγίας και έτσι θα χαθεί μία έκταση που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες».
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Ξενία και της ΔΗΤΕΒ κ.κ. Νίκος Μόσχος, Παναγιώτης Αλεξόπουλος και Σοφία Παπαγιαννίτση αναφέρθηκαν σε «κινδυνολογία τσιμεντοποίησης» (υπήρξαν γιουχαΐσματα από τους κατοίκους) και στο γεγονός ότι δεν υπήρξε πράξη που να χαρακτηρίζεται ως χώρος κοινόχρηστος το πάρκο του Αναύρου. Παράλληλα κατατέθηκαν μια σειρά ενστάσεων για τον χαρακτηρισμό της συζήτησης ως κατεπείγουσας, λέγοντας ότι το Ειρηνοδικείο Βόλου είναι αναρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση.
Ως μάρτυρες από την πλευρά των κατοίκων εξετάστηκαν οι κ. Αντώνης Ακτσιαλής και ο πρώην Δήμαρχος Βόλου κ. Μιχάλης Κουντούρης. Εξεταζόμενοι αναφέρθηκαν στην χρήση του πάρκου από τους πολίτες, ενώ ο κ. Κουντούρης επεσήμανε ότι από το 1986 ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου και αναψυχής. Πρόσθεσε δε ότι το σημείο που έχει χωροθετηθεί για την κατασκευή της πισίνας είναι εκτός του ξενοδοχείου.
Από την πλευρά της εταιρίας εκμετάλλευσης του Ξενία και του Δήμου Βόλου ως μάρτυρες εξετάστηκαν ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Κώστας Παπαποστόλου, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Γιάννης Στάμος και η Αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Πόπη Γιαμάκου.
Ο κ. Παπαποστόλου ανέφερε ότι για τον επίμαχο χώρο δεν υπάρχει πολεοδομική εφαρμογή που να τον ορίζει ως κοινόχρηστο. Ο κ. Στάμος ανέφερε ότι η άδεια που εκδόθηκε για την κατασκευή της πισίνας είναι καθόλα νόμιμη, τονίζοντας ότι πρόκειται για δημοτική έκταση εκτός σχεδίου πόλεως. «Αν ήταν χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος, τότε θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί και τέλη υπεραξίας στις οικοδομές που κατασκευάστηκαν στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της η κ. Γιαμάκου ανέφερε ότι ένα ξενοδοχείο 4* θα πρέπει να διαθέτει πισίνα, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι κατά την εξέταση των μαρτύρων έγινε εκτεταμένη αναφορά για το αν το παλιό γήπεδο γκολφ, ο χώρος που προβλέπεται να κατασκευαστεί η πισίνα, ήταν εκτός ή εντός του περιβάλλοντα χώρου του ξενοδοχείου.
Με την λήξη της συνεδρίασης οι κάτοικοι της περιοχής Αναύρου δήλωναν ικανοποιημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο κ. Αλεξόπουλος, ιδιοκτήτης του Ξενία, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων θα επιτρέψει την συνέχιση των εργασιών. Σε ξέσπασμά του μάλιστα ενώπιον του δικαστηρίου ανέφερε ότι στα 50 χρόνια που ασχολείται με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ουδέποτε έκανε κάτι που ήταν παράνομο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου