Παρουσία κλιμακίου ελέγχου της Περιφέρειας η εκφόρτωση φορτίου RDF στην ΑΓΕΤ

Τελευταία ενημέρωση: 2018-10-09, 19:57:13
Παρουσία κλιμακίου ελέγχου της Περιφέρειας η εκφόρτωση φορτίου RDF στην ΑΓΕΤ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου έξω από το εργοστάσιο

 

Παρουσία κλιμακίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων και πιστοποιημένου εργαστηρίου που έκανε δειγματοληψίες σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έγινε χθες Δευτέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ και σήμερα Τρίτη το πρωί η εκφόρτωση ποσότητας εναλλακτικών καυσίμων από πλοίο που ελλιμενίστηκε στο χώρο της ΑΓΕΤ.

Παράλληλα σήμερα το μεσημέρι, όπως είχε προαναγγελθεί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ΑΓΕΤ που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου.

Αναφορικά με τους ελέγχους στα παραστατικά και τα στοιχεία που πρέπει να συνοδεύουν το φορτίο, αλλά και τη διαδικασία της εκφόρτωσης σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Στα πλαίσια της διαύγειας, της εντιμότητας και της αντικειμενικότητας που διέπει κάθε μας πράξη, σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 11 το βράδυ, πλοίο ελλιμενίστηκε στο χώρο της ΑΓΕΤ, μεταφέροντας 2.500 τόνους εναλλακτικό καύσιμο, με κωδικό ΕΚΑ 19.12.10.

Κλιμάκιο της Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων βρισκόταν ήδη εκεί όπου και ήλεγξε όλα τα παραστατικά στοιχεία που θα έπρεπε να συνοδεύουν το εν λόγω φορτίο. Συγκεκριμένα άδεια διασυνοριακής μεταφοράς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δελτία δεδομένων ασφαλείας (MSDS) και χημικές αναλύσεις. 

Την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου άρχισε η εκφόρτωση από τις 11 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Η εκφόρτωση, μέρους του φορτίου περίπου 1.100 τόνοι, έγινε παρουσία κλιμακίου της Δ/νσης Ανάπτυξης και του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων και πιστοποιημένου εργαστηρίου που έκανε δειγματοληψίες σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σήμερα Τρίτη 9 Οκτωβρίου συνεχίζεται η ίδια διαδικασία, παρουσία και της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, μέλη της οποίας ενημερώθηκαν από τη δική μας Δ/νση για την άφιξη του εν λόγω φορτίου. Η εκφόρτωση εναλλακτικού καυσίμου πραγματοποιείται με γερανό και μεταφέρεται με περονοφόρα οχήματα σε ανυψωτικό μηχάνημα στο χώρο του Λιμανιού και μέσω μεταφορικής ταινίας στις αποθήκες του εργοστασίου.

Ο έλεγχος από το κλιμάκιο της Δ/νσης Ανάπτυξης και του Τμήματος Περιβάλλοντος, αφορούσε στην τήρηση των όρων για την εκφόρτωση και τη συσκευασία των δεματίων εναλλακτικού καυσίμου – επισήμανση αυτών- ενώ το πιστοποιημένο εργαστήριο συνέχισε τη δειγματοληψία, όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3339/Β/2014), ένα δείγμα ανά χίλιους τόνους φορτίου.

Κατά η διάρκεια του ελέγχου, παρουσία και του Λιμεναρχείου, διαπιστώθηκε παράβαση σε ότι αφορά τον προσωρινό χώρο εναπόθεσης του φορτίου, κάτι που δεν προβλέπεται από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Για αυτό το λόγο θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Όπως ανέφερε σχετικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, «Η λειτουργία όλων των βιομηχανιών γίνεται με βάση συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, την οποία εγκρίνει και αποφασίζει το Υπουργείο, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να είναι αντίθετη, κάτι που το έχουμε εκφράσει πολλές φορές, προς όλες τις κατευθύνσεις και με σχετική απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και με ειδική συνεδρίαση στο Βόλο. Από εκεί και πέρα φροντίζουμε για τον συνεχή και αυστηρό έλεγχο των βιομηχανιών και δεν κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές που μας διέπουν όλα αυτά τα χρόνια, όπως το έχουμε εξάλλου αποδείξει. Μέλημά μας είναι η υγεία όλων μας, η προστασία του περιβάλλοντος και με γνώμονα αυτά τα δύο, υπηρετούμε τον τόπο».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
9
=