Δέσμευση το Μουσείο της Αργούς

Τελευταία ενημέρωση: 2018-10-09, 15:19:27
Δέσμευση το Μουσείο της Αργούς

Την πρώτη του «προεκλογική δέσμευση», όπως ο ίδιος σημείωσε, ανέλαβε ενώπιον φορέων της πόλης ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2019. Στην πόλη θα δημιουργηθεί επιτέλους το Μουσείο της Αργούς, το οποίο προϋπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπέο η μελέτη ήδη εκπονείται και αναμένεται να είναι έτοιμη έως τέλος του ερχόμενου Νοεμβρίου οπότε και θα παρουσιαστεί στους πολίτες του Βόλου. Για το έργο ακόμη κι αν δεν βρεθεί χρηματοδοτική στέγη σε πρόγραμμα, ο δήμος θα το χρηματοδοτήσει εξ ιδίων πόρων. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Μουσείο της Αργούς θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Βόλου καθώς θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης. Και ό,τι είναι καλό για την πόλη θα το κάνουμε», είπε.

Το Μουσείο της Αργούς είναι ένα από τα έργα που είναι ενταγμένα στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για το 2019, ύψους 95.593.934 ευρώ. Ποσό περί τα 65 εκατ. ευρώ προέρχεται από χρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Πράσινο Ταμείο, Φιλόδημος. «Είναι μια απάντηση σε όσους μας λένε ότι έχουμε χάσει προγράμματα. Ούτε ένα ευρώ δεν χάθηκε. Φανταστείτε να ήμασταν και φιλοκυβερνητικοί», σημείωσε ο κ. Μπέος.

Τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Δήμου Βόλου. Μεταξύ αυτών, το Δημοτικό Θέατρο Βόλου για το οποίο θα διατεθεί από τα δημοτικά ταμεία ποσό 2,3 εκατ. ευρώ. «Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου το έργο ξεκινά. Την έναρξη των εργασιών θα εγκαινιάσουμε μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό», τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο ίδιος μίλησε για ποσό ρεκόρ, στα 2,7 εκατ. ευρώ που θα δαπανηθεί για τα σχολεία, 1,6 εκατ. ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις , 2,5 εκατ. ευρώ για την οδοποιία που όπως σημείωσε θυμίζει «βομβαρδισμένο τοπίο» αλλά και 1,7 εκατ. ευρώ για τις παρεμβάσεις στις παρόχθιους του Κραυσίνδωνα Ζάχου και Καραμπατζάκη προκειμένου να λειτουργήσουν ως μονόδρομοι ήπιας κυκλοφορίας.

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Θάνος Θεοδώρου πρόσθεσε ότι επίσης ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ανάπλαση τεσσάρων πλατειών δύο στην Αγριά και ισάριθμων στη Ν. Αγχίαλο, η ανάπλαση της πλατείας Πανεπιστημίου αλλά και ο 5ος και 6ος κυκλικός κόμβος, στη Λαρίσης- Αθηνών και στη Σταδίου- Πολυμέρη αντίστοιχα, για τους οποίους υπάρχει δέσμευση χρηματοδότησης από τον υπουργό Υποδομών.

Ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Βόλου ύψους 41 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, χωροθέτησης πράσινων σημείων στην πόλη και προμήθειας οικιακών κομποστοποιητών για την οποία αναμένεται απάντηση.

Στην επιτροπή συμμετείχαν αρκετοί φορείς: Ενωση Ξενοδόχων, Εμπορικός Σύλλογος, Πολιτιστικός Σύλλογος Ιωνες, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Γεωπονικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, Σύλλογος Τριτέκνων, Σύλλογος Εστίασης, Περιφέρεια Προσκόπων, Λέσχη Καρδιτσιωτών, ΟΥΚ, Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

Εκ μέρους της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων, ο πρόεδρος, Περικλής Λασκαράκης, εξήρε τα έργα σε αθλητικές υποδομές ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης δήλωσε ικανοποιημένος για το έργο του Μουσείου της Αργούς ζήτησε όμως μεγαλύτερη έμφαση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα όπου όπως σημείωσε υπάρχει δυσανασχέτηση.

Ο εκπρόσωπος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων έθεσε για μία ακόμη χρονιά το θέμα της οικονομικής στήριξης των εθελοντών μέσα από τα κονδύλια της πολιτικής προστασίας. «Είμαστε συνεχώς εκτός και πληρώνουμε ακόμη και βενζίνη από την τσέπη μας», διαμαρτυρήθηκε για να αποσπάσει την υπόσχεση ότι θα εξεταστεί αν μέσα από την πολιτική προστασία μπορούν να ενισχυθούν οικονομικά οι εθελοντές που βρίσκονται πάντα στο πλευρό του δήμου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, Γιάννης Γρηγορίου, έθεσε ζήτημα μείωσης των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τους καταστηματάρχες, αίτημα που πρόκειται να εξεταστεί στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των δημοτικών τελών για το νέο έτος.

Ο εκπρόσωπος του Γεωπονικού Συλλόγου Αθανάσιος Κούντριας εξήρε τον καλλωπισμό του αστικού και περιαστικού πρασίνου, ενώ ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Τριαντάφυλλος Εμμανουηλίδης ζήτησε τη στήριξη του Δήμου Βόλου για την απόκτηση νέου σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου. «Από το Υπουργείο μας είπαν ότι επειδή δεν υπάρχει οικόπεδο που να πληροί τις προϋποθέσεις μέσα στην πόλη, προσανατολίζονται σε ανακατασκευή του υπάρχοντος», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα κοιτάξουμε στο περιουσιολόγιο του δήμου για να βρούμε κατάλληλο οικόπεδο το οποίο θα κάνουμε δωρεά για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου. Αυτό που έχουμε δεν υπάρχει ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες και επιπλέον η θέση του εντείνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα», απάντησε ο κ. Μπέος.

Ανακοίνωση εννέα δημοτικών συμβούλων Βόλου

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους για τη χθεσινή συνεδρίαση εννέα δημοτικοί συμβούλοι, οι: Ι. Αποστολάκη, Ε. Ανδρέου -Μεϊκοπούλου, Κ. Γαργάλα, Μ. Δραμητινού, Λ. Κατσαλή, Φ. Κοκκινάκη, Φ. Λαμπρινίδη, Ν. Οικονόμου και Ν. Στόικου, αναφέρουν τα εξής:

«Μόνο ως εικονική πραγματικότητα μπορούν να εκληφθούν οι χθεσινές προεκλογικές ανακοινώσεις του δημάρχου, Αχ. Μπέου, στην Επιτροπή Διαβούλευσης, από την οποία απουσίαζε, για μια ακόμη φορά η συντριπτική πλειονότητα των …διαβουλευόμενων φορέων. Μάλιστα, για να μη χάσει κανένας τις βαρυσήμαντες φούσκες (!) του «μεγάλου αρχηγού», υπήρξε μέριμνα για την … απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης από τοπικό ηλεκτρονικό μέσο. Όμως, καμία επικοινωνιακή σκηνοθεσία δεν μπορεί να κρύψει την αγωνιώδη, αλλά μάταιη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να σκεπάσει την απραξία και την αποτυχία της, όλα αυτά τα χρόνια, και να πείσει πως, πέρα από φώτα, λουλούδια και τραγουδιστές, παράγει έργο.

Ενθουσιώδης, λοιπόν, ανακοίνωση για το Μουσείο της Αργούς. Ναι, για αυτό που βρήκαν ουσιαστικά έτοιμο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με προτεραιότητα για ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ, το οποίο, όμως, έργο οι ίδιοι απαξίωναν προκλητικά και για το οποίο δήλωναν, το 2014, πως δεν αποτελούσε προτεραιότητα και καθυστέρησαν, κοντά τέσσερα χρόνια, να προχωρήσουν στην τυπική έγκριση του πρακτικού του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.

Ενθουσιώδης ανακοίνωση και για το Δημοτικό Θέατρο. Ναι, για αυτό που επίσης βρήκαν από τους προηγούμενους ώριμο να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ χωρίς χρονοτριβή, ενώ αυτοί χλεύαζαν τις μελέτες που βρήκαν και άφησαν τέσσερα χρόνια να περάσουν ανεκμετάλλευτα. Θα τα καλύψουν, όμως, τώρα, με τα «εγκαίνια» που έχουν ανακοινώσει για τις επόμενες μέρες, με κομπάρσο τον περιφερειάρχη, χωρίς να υπάρχει ούτε καν ταμπέλα, αφού δεν έχει γίνει ακόμη η δημοπράτηση του έργου. Η εικονική πραγματικότητα σε όλο της το μεγαλείο…

Ενθουσιώδης ανακοίνωση και για την πλατεία Πανεπιστημίου. Άλλο ένα έργο που βρήκαν από τους προηγούμενους και περίμεναν να φτάσουν στον πέμπτο χρόνο της θητείας τους, για να πουν ότι θα το προχωρήσουν.

Ενθουσιώδης ανακοίνωση και για ποσά που θα διατεθούν για έργα στα σχολεία και στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Κανένας τους όμως δεν έχει δώσει λόγο, μέχρι σήμερα, για το γεγονός ότι, αφενός έχουν κάνει ελάχιστες συντηρήσεις στα σχολεία, τα τέσσερα αυτά χρόνια, σε σημείο που έφτασαν να πέφτουν ταβάνια, αφετέρου για το ότι άφησαν τον Δήμο Βόλου έξω από το ΠΕΠ Θεσσαλίας για τη σχολική στέγη, ακόμη, για το γεγονός ότι δεν πήραν καμία χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, γιατί δεν κατέθεσαν πρόταση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας.

Ενθουσιώδης ανακοίνωση και για τους πέμπτο και έκτο κυκλικό κόμβο. «Ξέχασαν», βεβαίως, να πουν ότι είναι άλλο ένα έργο που οι προηγούμενοι είχαν προετοιμάσει και οι ίδιοι ανέτρεψαν τον σχεδιασμό, αναθέτοντας τη μελέτη σε μελετητή της αρεσκείας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αστοχία (;) 350 χιλ. ευρώ στην κατασκευή των πρώτων από αυτούς, γιατί, φαίνεται, δεν μπορούσαν να προβλεφθούν κάποια ζητήματα σε ένα τόσο πολύπλοκο (;) έργο, όπως είναι οι κόμβοι... Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν τα ίδια και στη συνέχεια.

Ποια είναι η πραγματικότητα τελικά; Ότι η δημοτική αρχή έχει λάμψει με την αδράνεια και την ανικανότητά της, στα τέσσερα χρόνια της θητείας της, και επιδίδεται σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει «τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Η αλήθεια είναι πως, ενώ έχουν μπει στον πέμπτο χρόνο της θητείας τους, όχι μόνο δεν κατάφεραν να σχεδιάσουν, οργανώσουν και ξεκινήσουν ούτε ένα έργο δικό τους με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, αλλά ούτε και αυτά που βρήκαν έτοιμα να τα προχωρήσουν, ούτε ακόμη αυτά που βρήκαν σε εξέλιξη, να τα ολοκληρώσουν.

Και αθροίζουν τους προϋπολογισμούς των έργων που υποτίθεται ότι ΘΑ κάνουν σε βάθος χρόνων, για να παραμυθιάσουν ότι έχουν τεχνικό πρόγραμμα για το 2019 ύψους 95 εκατ. ευρώ. Ας ενημερώσουν τους Βολιώτες ποιο είναι το τεχνικό πρόγραμμα που εκτέλεσαν, ανά έτος από το 2014 έως σήμερα, και τότε θα αποκαλυφθεί η γύμνια τους.

Όσο για τις δικές τους εξαγγελίες που έμειναν υποσχέσεις στα χαρτιά μιας και τους νοιάζει μόνο η ΄΄βιτρίνα΄΄, αναμένουμε τον πλούσιο αυριανό απολογισμό τους και θα επανέλθουμε».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
9
=