ΤΟΠΙΚΑ

Προάγουν την ψυχική υγεία

προάγουν-την-ψυχική-υγεία-738435

Δράσεις ευαισθητοποίησης αύριο στην πλατεία Αγίου Νικολάου Βόλου

Αφιερωμένες στην παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας είναι οι δράσεις που διοργανώνονται αύριο Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 11.00 – 14.00 στην πλατεία Αγίου Νικολάου στον Βόλο από τη «Δίοδο».

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Δίοδος» εκπονεί προγράμματα αποασυλοποίησης κι επανένταξης ατόμων με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας και δραστηριοποιείται στον Βόλο από τον Αύγουστο του 2006 στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς».

Η «Δίοδος» ξεκίνησε με τη λειτουργία του οικοτροφείου «Μαζί» στην Κ. Καρτάλη 227 όπου διαμένουν 15 άτομα με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές στα οποία παρέχεται φροντίδα επί εικοσιτετράωρης βάσης.

Στον ίδιο άξονα λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2008 στην οδό Μεταμορφώσεως 23α το Κέντρο Ημέρας Πρόληψης και Ολιστικής Στήριξης (Κ.Η.Π.Ο.Σ.), όπου παρέχονται υπηρεσίες από εξειδικευμένο προσωπικό σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, ομάδες δημιουργικής απασχόλησης και θεραπευτικές ομάδες. Τέλος, από το 2013 λειτουργεί προστατευόμενο διαμέρισμα, που φιλοξενεί τέσσερα άτομα που πάσχουν από ψυχική νόσο και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αυτονόμησης πριν επιστρέψουν ανεξάρτητα στην κοινότητα.

Ενας από τους βασικούς στόχους του φορέα «Δίοδος» είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου διοργανώνονται και οι παραπάνω εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας αύριο Τετάρτη 10 Οκτώβρη στον Αγιο Νικόλαο.

Οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης διοργανώνονται σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Δράση και Ενέργεια» και περιλαμβάνουν χορό ζούμπα, πέρασμα της θιβετιανής γέφυρας, άθληση, αλλά και «κρυμμένο θησαυρό του καθενός …την ψυχική του υγεία» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση για τα ψυχικά νοσήματα από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου