ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα στα 110 χρόνια από τη θεμελίωση της Ν. Αγχιάλου

αφιέρωμα-στα-110-χρόνια-από-τη-θεμελίωση-739173

Εκδήλωση για τον εορτασμό των 110 χρόνων από τη θεμελίωση της Νέας Αγχιάλου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Δράγνειου Μεγάρου.

Η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία της Ν. Αγχιάλου διοργάνωσε την εκδήλωση σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου.

Ηταν μια μεγάλη επιθυμία των Αγχιαλιτών, να τιμήσουν τους πρόσφυγες γονείς τους για το σθένος τους, οι οποίοι έκαναν πράξη το στίχο του Αγγλου ποιητή Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ: «Αν της ζωής σου το έργο μπορείς να το βλέπεις συντρίμμια και να σκύβεις στη γη και να χτίσεις ξανά με φθαρμένα εργαλεία».

Η πρόεδρος της χορωδίας Κλαίρη Πολυμενίδη απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς όλους τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.

Η Νίτσα Καρνομπατλόγλου -Τσουκαλά επιμελήθηκε και παρουσίασε το ιστορικό της θεμελίωσης της Νέας Αγχιάλου, περιγράφοντας την Οδύσσεια και την πίστη για δημιουργία της όμοιας με την παλιά Αγχίαλο πατρίδας.

Ο ηθοποιός Βλάσης Ζώτης απήγγειλε με μεγάλη συγκίνηση πεζά κείμενα και ποιήματα σύγχρονων ποιητών εμπνευσμένα από την ξενιτιά.

Η Κική Στερέκα παρουσίασε ένα περιστρεφόμενο καλειδοσκόπιο, φανερώνοντας με τρόπο διαυγή τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας των προσφύγων Αγχιαλιτών.

Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η βράβευση του κ. Γ. Διονυσίου, που είναι γιός προσφύγων από την παλιά Αγχίαλο, για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά του στη διάσωση της παράδοσης και της ιστορίας της Νέας Αγχιάλου , αφήνοντας το έργο του παρακαταθήκη στους νεώτερους.

Η Χορωδία της Αγχιάλου στο πρόγραμμά της, συμπεριέλαβε δύο δημοτικά τραγούδια καταγραφής και προσαρμογής του Γιώργου Διονυσίου. Η εκδήλωση ζωντάνεψε αναμνήσεις της ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής της Νέας Αγχιάλου και οι παριστάμενοι, εμφανώς συγκινημένοι, χειροκροτούσαν θερμά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου