ΤΟΠΙΚΑ

Εως τέλος του έτους το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

εως-τέλος-του-έτους-το-πόρισμα-για-τις-γ-739192

Η Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Κατερίνα Παπανάτσιου παρευρέθηκε προχθές Σάββατο στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 75η επέτειο από το Ολοκαύτωμα του χωριού των Μηλεών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χθες με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων Μηλιωτών, στον σιδηροδρομικό σταθμό Μηλεών.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεών, ανέφερε ότι το Ολοκαύτωμα των Μηλεών συνδέεται με όλα τα ελληνικά Ολοκαυτώματα, με τις θηριωδίες και τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα και με την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι σήμερα, η αξία της ιστορικής γνώσης και η αξία του να θυμόμαστε τις τραγωδίες του παρελθόντος έγκειται στο να τιμήσουμε τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν με ξεχωριστό θάρρος και ανδρεία για να προασπίσουν την πατρίδα και την αξιοπρέπειά τους, ώστε να έχουμε εμείς την ελευθερία μας.

Στη συνέχεα η κ. Παπανάτσιου επεσήμανε ότι στη σημερινή κοινωνία έχουμε θλιβερά αλλά και ανησυχητικά φαινόμενα αναβίωσης του φασισμού και του ναζισμού σε πάρα πολλές χώρες. Σύμμαχός τους είναι η λήθη και εχθρός τους η μνήμη. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τι συνέβη τότε, πρέπει να αντισταθούμε σε όποιον θέλει να επαναλάβει αυτή τη βαρβαρότητα, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Η Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων λέγοντας ότι η Βουλή των Ελλήνων ανέλαβε πριν δυο χρόνια την πρωτοβουλία, διακομματικά να συντάξει το πόρισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Εχει τελειώσει η διαδικασία και έχει ήδη ανακοινωθεί ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα έρθει στην Ολομέλεια το τελικό πόρισμα. Από εκεί και πέρα, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις, είτε αυτές αφορούν την διακρατική συνεννόηση είτε αφορούν τη διεκδίκηση σε διεθνές νομικό επίπεδο.

Η κ. Παπανάτσιου καταλήγοντας τόνισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα των αποζημιώσεων παραμένει ένα ιστορικό χρέος. Δεν έχει να κάνει τόσο με το τι τελικώς θα προσδιοριστεί ως το τίμημα του χρέους. Είναι ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παλέψει το θέμα αυτό μέχρι τέλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου