ΤΟΠΙΚΑ

Η απώλεια έφερε γκρίνια…

η-απώλεια-έφερε-γκρίνια-459001

Πάνω στα «χαλάσματα» των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, μετά την πρωτοφανή στην Ιστορία απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής (ΔΕΜΑ) να αφαιρέσει από χώρα τη διεξαγωγή της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, εναγώνιες προσπάθειες να… συνεννοηθούν έστω και τώρα καταβάλλουν αιρετοί της Θεσσαλίας.

Το κύρος της χώρας υπέστη πλήγμα, ο Βόλος και η Λάρισα έχασαν την ευκαιρία φιλοξενίας της μεσογειακής αθλητικής οικογένειας, τα έργα που επρόκειτο να κατασκευαστούν και την προβολή. Την ίδια στιγμή κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το «πέναλτι» από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και πλέον ακυρώνεται.

Σε αυτό το φόντο και ενώ Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι αναμένουν το «πράσινο φως» από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεοδ. Πάγκαλο για άμεση συνάντηση με τον ίδιο και τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού-Πολιτισμού, συγκλήθηκε χθες διευρυμένο το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας στο Βόλο.

Η έναρξή του σημαδεύτηκε από την έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου Βόλου Παν. Σκοτινιώτη, καθώς στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας είχε συμφωνηθεί να συγκληθεί διευρυμένη κοινή σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβουλίων Βόλου και Λάρισας, Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλίας.

Η διαφωνία δεν ήταν για τους τύπους αλλά για την ουσία, διευκρίνισε αργότερα από το βήμα ο Δήμαρχος Βόλου, εξηγώντας ότι μία κοινή σύσκεψη δεν θα αποτελούσε «επανάληψη», αλλά κλιμάκωση της κινητοποίησης με τη συγκρότηση πανθεσσαλικού μετώπου. Για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, ο οποίος κάλεσε κατ’ επανάληψη στο πάνελ τον Π. Σκοτινιώτη, αλλά ο Δήμαρχος αρνήθηκε, δεν θα μπορούσε να μη συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Διαβεβαίωσε δε τον Δήμαρχο Βόλου ότι τίποτε δεν έγινε εσκεμμένα.

Για άλλους «μνημόσυνο» και «τρισάγιο» και για άλλους «φιάσκο» και «μία από τα ίδια», το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε σε απόφαση δύο κεντρικών σημείων.

Το πρώτο, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την επιστροφή των Μεσογειακών Αγώνων και το δεύτερο να διεκδικηθούν δεσμεύσεις με αντίκρισμα -δηλαδή συγκεκριμένους κωδικούς χρηματοδότησης- για την κατασκευή των έργων που είχαν προγραμματιστεί ενόψει του 2013 και μάλιστα προϋπολογισμού 126 εκατ. ευρώ, η «σούμα» δηλαδή όσων περιελάμβανε ο φάκελος διεκδίκησης των Αγώνων.

Ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός πρότεινε η Θεσσαλία να διεκδικήσει ένα «μεσογειακό» αναπτυξιακό πρόγραμμα «εμπροσθοβαρές και ουσιαστικό, όχι στάχτη στα μάτια», που να καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας και να περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα, τα οποία να ξεκινήσουν από φέτος με ιεράρχηση της τοπικής κοινωνίας.

«Ως Θεσσαλία καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να πραγματοποιηθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 σε Βόλο και Λάρισα και εμμένουμε στο να παρέμβει προσωπικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων.

Σε κάθε περίπτωση αξιώνουμε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα τα έργα υποδομής που έχει ζωτική ανάγκη η Θεσσαλία και αναφέρονται στο φάκελο των Μεσογειακών Αγώνων, καθώς και το πρόγραμμα προβολής», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Στην εισήγηση του Περιφερειάρχη, όπως και στις περισσότερες τοποθετήσεις, κυριάρχησαν τα αναπάντητα ακόμη και τώρα ερωτήματα: τι πραγματικά συνέβη πριν την επιστολή-«ταφόπλακα» της ΔΕΜΑ, ήθελε η κυβέρνηση πραγματικά τους Μεσογειακούς και εάν ναι τι προϋπολογισμό εγγυήθηκε.

«Στη βράση κολλάει το σίδερο» ήταν χαρακτηριστική φράση του Δημάρχου Βόλου Παν. Σκοτινιώτη, επισημαίνοντας ότι οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν τώρα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει καθαρές εξηγήσεις για όσα συνέβησαν. Χαρακτήρισε ακραίο το σενάριο της επιστροφής των Αγώνων, λέγοντας ότι τα περιθώρια είναι οριακά και κάλεσε να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός, αλλά «τα πυρά να συγκεντρωθούν στα αντισταθμιστικά οφέλη από την απώλεια των Μεσογειακών».

Τα κονδύλια που έχουν μέχρι τώρα δαπανεί και πώς αξιοποιήθηκαν σε όλα επίπεδα είναι σημεία, σύμφωνα με το Δήμαρχο, που χρήζουν ξεκάθαρης απάντησης.

«Το μόνο που έμεινε είναι πράσινα άλογα… και όχι πράσινοι Μεσογειακοί», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Νάνος, υποστηρίζοντας ότι ούτε η τωρινή ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελαν τους αγώνες, ενώ η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη υποστήριξε ότι είναι λάθος κίνηση να συνδεθούν τα αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλίας με τον φάκελο διεκδίκησης του 2013.

Για τον επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» Απ. Παπατόλια η συνεδρίαση ήταν «φιάσκο», δίχως τεκμηριωμένη εισήγηση, όπως υποστήριξε, που οδηγεί σε συζήτηση στα τυφλά. Ο κ. Παπατόλιας μίλησε για «θεσσαλική Βαβέλ», λέγοντας ότι δεν αρθρώθηκε ενιαίος λόγος. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα. Ήδη έχουμε πάθει πολλά από την αδυναμία μας να συνεννοηθούμε».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγ. Μπούτας δήλωσε ότι η παράταξη θα βρεθεί δίπλα σε κάθε διεκδίκηση για έργα που θα προσφέρουν στο λαό, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» Δημ. Μητσιούλης υποστήριξε ότι «οι Μεσογειακοί δεν ήταν επιλογή του λαού, αλλά συμφερόντων για να καρπωθούν οφέλη».

Την εξαρχής εκπεφρασμένη αντίθεση της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» απέναντι στη διοργάνωση, αλλά και σε κάθε όψιμη, ανεδαφική και αποπροσανατολιστική σκέψη επαναδιεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων από τις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας μετέφερε με την τοποθέτησή του ο Κ. Πουλάκης. «Θεωρούμε ότι μέρος των κονδυλίων πρέπει να διατεθεί για την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών, τη στήριξη του τοπικού ερασιτεχνικού αθλητισμού, την επαναλειτουργία των αθλητικών τάξεων των σχολείων που έκλεισαν και τη στήριξη της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας ως εναλλακτικού δρόμου για την τουριστική προβολή», τόνισε.

Συντεταγμένη διεκδίκηση των έργων ζήτησε και ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλία, Οικολογικά» Δημ. Κουρέτας. Ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης για τη Θεσσαλία» Θεοφ. Γενικομψίου κατέθεσε διαφορετική άποψη για την απώλεια των Μεσογειακών, υποστηρίζοντας ότι κάθε άλλο παρά εφιάλτης ήταν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου