ΤΟΠΙΚΑ

Προσφυγή της «Επιλογής Ευθύνης» κατά απόφασης του Δ.Σ. για το ΓΠΣ Βόλου

προσφυγή-της-επιλογής-ευθύνης-κατά-740194

Επιλογή Ευθύνης: «Κάνουν ρουσφέτια ακόμη και με το ΓΠΣ»

«Όχι μόνο δεν θ΄ αφήσουν τίποτα δημιουργικό στην πόλη, αλλά το συγκυριακό τους πέρασμα θα θυμίζει πραγματικό ολετήρα. Κι επειδή πλέον έχουν επίγνωση ότι ο κόσμος τους έχει γυρίσει την πλάτη, βαυκαλίζονται ότι με τον θηριώδη, γκεμπελίστικο προπαγανδιστικό μηχανισμό, τα γραφικά «τρολ» του διαδικτύου και των ερτζιανών, και τη βιομηχανία ρουσφετιού που έχουν στήσει, μπορούν να σώσουν την παρτίδα. Την απάντηση όμως την πήραν χθες, για πολλοστή φορά, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, όπου από τους 46 φορείς που συμμετέχουν δεν πήγε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ. Αλλά και οι ίδιοι, απομονωμένοι στο «γαλατικό τους χωριό» και ξέροντας ότι αποτελούν μια μελανή παρένθεση στην τοπική ιστορία, ήταν λογικό κι επόμενο να λάμψουν δια της απουσίας τους από ένα ιστορικό γεγονός για την περιοχή μας, όπως είναι τα εγκαίνια της Κάρλας. Το τελευταίο επεισόδιο του ρουσφετολογικού τους οίστρου, το βάφτισαν σημειακή διόρθωση / τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ)», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η της α’ ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, «Επιλογή Ευθύνης -Πάμε Μπροστά».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, Ν. Οικονόμου, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος, κατέθεσαν ήδη προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σημειακή διόρθωση/ τροποποίηση του ΓΠΣ ως προς τον περιορισμό της επιφάνειας των καταστημάτων μέχρι 300 τ.μ. σε περιοχές Γενικής Κατοικίας του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.

Στην προσφυγή των δημοτικών συμβούλων τονίζεται ότι η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι μόνο είναι νομικά έωλη, αφού παραβιάζει ευθέως τη νομοθεσία και τη νομολογία του ΣτΕ, αλλά και θα επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, στην προσφυγή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι, «με τη συγκεκριμένη απόφαση, γυρνάμε δεκαετίες πίσω, όπου το επισφαλές πλαίσιο των πολεοδομικών διατάξεων δεν έθετε κανέναν περιορισμό στη χωροθέτηση μεγάλων εμπορικών κέντρων, σούπερ μάρκετ και κάθε είδους ειδικών κτηρίων». Είναι προφανές ότι η λειτουργία τέτοιων καταστημάτων στις συνοικίες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την πρόκληση πλήθους σοβαρών προβλημάτων, όπως είναι ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος, οι δυσκολίες πρόσβασης στις όμορες κατοικίες από παράνομες σταθμεύσεις πελατών και προμηθευτών, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η ηχορρύπανση και η αύξηση των απορριμμάτων. Και το πιο ανησυχητικό, η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει τον «δούρειο ίππο» για την «άλωση» και των τελευταίων συνοικιών της πόλης, που διατηρούν μια υγιή μικροοικονομία, όπως είναι η Αγία Παρασκευή, η Νέα Δημητριάδα, το Καραγάτς, τα Παλαιά, οι γειτονιές της Νέας Ιωνίας.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η δημοτική αρχή μέχρι τις εκλογές δεν θ’ αφήσει τίποτα όρθιο. Θυμίζουμε ότι το ΓΠΣ αποτελεί προϊόν εξαντλητικού κοινωνικού και επιστημονικού διαλόγου, που διεξήγαγε η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη. Η δημοτική αρχή Μπέου, που το παρέλαβε στην τελική του φάση, το μόνο που έκανε ήταν να βγάλει κάποιες «υποχρεώσεις» της, όπως με την περίφημη έκταση στο Διμήνι. Τώρα, ερήμην κάθε κοινωνικού και επιστημονικού διαλόγου, αρχίζουν το «ξήλωμα» του ΓΠΣ, με δήθεν σημειακές «διορθώσεις». Οφείλουμε να αποτρέψουμε την επικίνδυνη αυτή ακύρωση του τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού. Και βεβαίως οφείλουμε να επισημάνουμε και την ευθύνη υπηρεσιακών παραγόντων, που προσφέρουν πρόθυμα την υπογραφή τους σε φαύλες πρακτικές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου