ΤΟΠΙΚΑ

«Πληρώνει 1.500 ευρώ ΕΝΦΙΑ για δεσμευμένο οικόπεδο από την αρχαιολογία»

πληρώνει-1-500-ευρώ-ενφια-για-δεσμευμένο-740392

Την περίπτωση συμπολίτη από τις Αλυκές φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Οικονομικών, για την αδικαιολόγητη εκτίναξη του ΕΝΦΙΑ στην περιοχή των Αλυκών και του Σωρού. Αφορμή στάθηκε η περίπτωση ενός ιδιοκτήτη της περιοχής, ο οποίος αναγκάζεται να πληρώσει, για το 2018, τριπλάσιο φόρο από το ποσό που πλήρωνε μέχρι σήμερα, για ένα οικόπεδο που είναι δεσμευμένο από την αρχαιολογία.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των περιοχών των Αλυκών και του Σωρού Μαγνησίας από την οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται, λόγω της αδικαιολόγητης εκτίναξης του ΕΝΦΙΑ.

Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις που ξεπερνούν τα όρια της οικονομικής αντοχής των φορολογουμένων. Πιο συγκεκριμένα, συμπολίτης μας αναγκάζεται να πληρώσει 1.500 ευρώ ΕΝΦΙΑ για οικόπεδο που το έχει δεσμεύσει η αρχαιολογική υπηρεσία, λόγω γειτνίασής του με αρχαιολογικό χώρο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ν.3028/82 και εν αναμονή της εκκρεμούς γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου περί απαλλοτρίωσης ή μη του εν λόγω οικοπέδου, ο ιδιοκτήτης δεν δύναται να προβεί σε κανενός είδους εκμετάλλευσή του, καθώς το οικόπεδο παραμένει υπό τις δεσμευτικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου με έκπληξη διαπίστωσε ότι, το 2018, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το οικόπεδό του τριπλασιάστηκε και από 500 ευρώ που πλήρωσε το 2017, τώρα καλείται να καταβάλει το ποσό των 1.500 ευρώ!

Τριπλάσια φορολογία για ένα οικόπεδο, που σύμφωνα με τον Ν.4223/2013, εμπίπτει στις περιπτώσεις ακινήτων που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε παρόμοιες περιπτώσεις πολιτών που αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλά και αδικαιολόγητα ποσά ΕΝΦΙΑ χωρίς μάλιστα να μπορούν να αξιοποιήσουν με κανένα τρόπο την ιδιοκτησία τους;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου