ΤΟΠΙΚΑ

Εμμένει η ΕΛΜΕ για το ίδρυμα Μποδοσάκη

εμμένει-η-ελμε-για-το-ίδρυμα-μποδοσάκη-740611

Τα 21 από τα 34 Γυμνάσια κατέθεσαν αίτημα δωρεάς στο ίδρυμα και έρχονται απέναντι στην ΕΛΜΕ – «Αιχμές» και από τον υπουργό Παιδείας Κων. Γαβρόγλου

Είκοσι ένα Γυμνάσια στη Μαγνησία από το σύνολο των 34 κατέθεσαν αίτημα για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων τους με δωρεά από το ίδρυμα Μποδοσάκη. Τα μισά και πλέον Γυμνάσια του νομού όχι μόνο δεν ακολούθησαν τη «γραμμή» της ΕΛΜΕ Μαγνησίας που καλούσε τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων να απορρίψουν τη χορηγία, αλλά επιπλέον υπάρχουν αντιδράσεις απέναντι στο συνδικαλιστικό όργανο που με τη θέση που εξέφρασε εξέθεσε πανελλαδικά ολόκληρη την εκπαιδευτική οικογένεια. Για τη στάση της ΕΛΜΕ θέση πήρε χθες και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, κάνοντας λόγο για έωλα επιχειρήματα περί εισόδου ιδιωτών στο δημόσιο σχολείο. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και πληθώρα αντιδράσεων σε επίπεδο νομού. Μάλιστα η ΔΑΚΕ Καθηγητών (παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ.) «άδειασε» με ανακοίνωσή της την πρόεδρο της Ενωσης Μαρία Γιαννουλή που προέρχεται από τους κόλπους της παράταξης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Προχθές αργά το βράδυ, στον απόηχο της πανελλαδικής κατακραυγής συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Διαλεχτή Τσιτούμη, η απόφαση της Ενωσης παραμένει η ίδια. «Συγκαλέσαμε γενική συνέλευση για δύο ζητήματα. Πρώτον για να εξετάσουμε γιατί ανακινήθηκε ένα ζήτημα έναν μήνα μετά την ανακοίνωσή μας. Δεύτερον περιμένουμε τη θέση της Ομοσπονδίας μας. Η γενική θέση του συνεδρίου της ΟΛΜΕ είναι να μην επιτρέπεται η είσοδος των πολυεθνικών στα σχολεία. Και μπορεί στην προκειμένη περίπτωση η δωρεά να γίνεται από ίδρυμα, δώσαμε όμως προέκταση για να μην ανοίξει καμία κερκόπορτα», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Τσιτούμη.

«Κι εγώ ως διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κι όχι ως συνδικαλιστής, έχω απορρίψει δύο φορές πρόταση της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. Στην προκειμένη περίπτωση όμως ήταν εταιρεία. Το ίδρυμα Μποδοσάκη όμως είναι κοινωφελές ίδρυμα και δεν έχει καμία σχέση με κερδοσκοπικές εταιρείες. Δεν είναι όλα ή άσπρο ή μαύρο», σχολίασε εκ νέου χθες σε δήλωσή του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Σημειώνεται ότι οι διευθυντές των Γυμνασίων κατάθεσαν αίτημα δωρεάς, μετά από έγγραφο που έλαβαν από τον διευθυντή Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη, με την ιδιότητα του προέδρου Των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών.

«Αδειασμα» από ΔΑΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ Καθηγητών «αδειάζει» το μέλος της πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή:

«Μετά από την έκταση που έλαβαν στον Τύπο θέσεις και απόψεις ,που απέχουν πολύ από την πραγματική μας βούληση, σχετικά με δωρεές κοινωφελών ιδρυμάτων η ΔΑΚΕ Δ.Ε. Μαγνησίας δηλώνει ότι η συντήρηση και λειτουργία του δημόσιου σχολείου, ο επαρκής εξοπλισμός των εργαστηρίων και γενικά η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων αποτελεί μέλημα και ευθύνη της Πολιτείας και του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό πιστεύουμε είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Δηλώνουμε επιπλέον ότι δεν είμαστε ενάντιοι σε όποια χορηγικά προγράμματα εφαρμόζονται στις σχολικές μονάδες από διάφορα κοινωφελή ιδρύματα-φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και βοήθησαν τα μέγιστα στην κάλυψη ενός σημαντικού μέρους από τις υπαρκτές μεγάλες ελλείψεις των σχολείων που η κυβέρνηση με την ανάλγητη αντιεκπαιδευτική πολιτική της δε φρόντισε να εξαλείψει».

Αντιδράσεις εκ των έσω

«Ως σχολείο έχουμε ένα σωρό ελλείψεις στα εργαστήριά μας. Και κάναμε αίτημα δωρεάς στο ίδρυμα Μποδοσάκη για μία σειρά εξοπλισμού. Ως σχολείο είμαστε υπέρ των δωρεών όταν προέρχονται από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Αλλωστε γνώμονας των ενεργειών μας είναι να υπάρχουν στη διάθεση των μαθητών όσο το δυνατό περισσότερα μέσα για να γίνεται σωστά και με ενδιαφέρον τρόπο το μάθημα», σχολίασε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου, Γιάννης Καραφέρης.

«Φυσικά και κάναμε αίτημα δωρεάς και δεχόμαστε τέτοιου είδους δωρεές στο σχολείο. Παλιότερα, η Πολιτεία είχε φροντίσει για τον εξοπλισμό των Λυκείων σε εργαστηριακό εξοπλισμό κάτι που δεν έγινε για τα Γυμνάσια. Καλό είναι να βοηθά η Πολιτεία σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν ανάγκες στα σχολεία», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, Απ. Βακρατσάς.

«Το ερώτημα για τις ανάγκες σε εργαστηριακό εξοπλισμό μας είχε τεθεί από το ΕΚΦΕ. Μετά από μήνες η ΕΛΜΕ μας ζήτησε να αρνηθούμε τη δωρεά. Δεν είναι κακό μία δωρεά που θα βοηθήσει τα σχολεία μας να λειτουργούν καλύτερα. Και το συγκεκριμένο ίδρυμα δεν είναι εταιρεία για να ζητήσει ανταλλάγματα. Εχουν μπερδέψει τα ιδρύματα με τις εταιρείες και έχουν μεγαλοποιήσει καταστάσεις», σχολίασε εξάλλου ο διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Βόλου, Περικλής Φασουράκης.

Στη γραμμή της ΕΛΜΕ

Σε 13 Γυμνάσια του νομού, η επιστολή της ΕΛΜΕ βρήκε εύφορο έδαφος.

«Δεν προλάβαμε να κάνουμε αίτημα. Είχαμε σκοπό να ζητήσουμε κυρίως υπολογιστές. Όμως όταν παραλάβαμε την επιστολή της ΕΛΜΕ αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε», σημείωσε ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Βόλου, Απ. Ζαχαρός.

«Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ ήταν αποτρεπτική για να καταθέσουμε αίτημα δωρεάς στο ίδρυμα Μποδοσάκη. Υπήρχαν συνάδελφοι που επικαλέστηκαν την επιστολή και δεν προχωρήσαμε», είπε εξάλλου ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Βόλου, Ανδρέας Συκιώτης.

Το ΚΚΕ

Την ΕΛΜΕ Μαγνησίας «για την αυτονόητη απόφαση να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα των σχολείων» έσπευσε να υπερασπιστεί η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ: «Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας με την απόφασή της να καλέσει τα Γυμνάσια της περιοχής να μην αποδεχτούν τη λογική των χορηγιών που μετατρέπουν εκπαιδευτικούς και γονείς σε «κυνηγούς» δωρεών για να λειτουργήσουν τα σχολεία απέναντι στην υποχρέωση του κράτους σε επαρκή χρηματοδότηση, έπραξε το αυτονόητο. Η ενόχληση της ΝΔ και των δημοσιογράφων και ΜΜΕ που τη στηρίζουν – κεντρικά και τοπικά – και ιδίως η «προτροπή» να μετατραπεί το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ σε καλός ντίλερ των επιχειρηματικών ομίλων στα σχολεία πρέπει να καταδικαστεί από τις λαϊκές οικογένειες. Τελικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνουν μια χαρά ο ένας τον άλλος και στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών. Ο ένας από τη θέση της κυβέρνησης συνεχίζει την εγκληματική υποχρηματοδότηση του άλλου και ο δεύτερος προτείνει σα λύση την εξάρτηση από τους επιχειρηματίες και τα συμφέροντά τους βαφτίζοντάς τη «σύνδεση με την κοινωνία».

Ο Δήμος Βόλου

Από τον Δήμο Βόλου εκδόθηκε νέα ανακοίνωση:

«Η πανελλήνια αποδοκιμασία που εκδηλώθηκε κατά των συνδικαλιστών της ΕΛΜΕ Μαγνησίας για την απίστευτα προκλητική και εξωπραγματική άποψη να μην γίνει αποδεκτή από τα σχολεία μας δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη, για τον εφοδιασμό εργαστηρίων, επειδή η δωρεά προέρχεται από ένα ιδιώτη (!), έρχεται να επιβεβαιώσει την κατ’ επανάληψη διατυπωμένη δημόσια θέση μας για την λειτουργία των συγκεκριμένων συνδικαλιστών και μας αναγκάζει να επανέλθουμε, αφού οι ίδιοι τηρούν αιδήμονα σιγή.

Οι άνθρωποι αυτοί λειτουργώντας σαν βραχίονας των κομμάτων, τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των οποίων τυφλά υπηρετούν, δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της κοινωνίας και να επιτελέσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά το ύψιστης σημασίας καθήκον που τους ανέθεσε η Πολιτεία, αυτό της διαπαιδαγώγησης και μόρφωσης των παιδιών μας, με την ιδιότητα του καθηγητή.

Οι πολίτες του Βόλου ας μην λησμονούν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση έχει από καιρού απολέσει κάθε κοινωνική και συνδικαλιστική νομιμοποίηση, ακόμη και μεταξύ των μελών της (κάτι που απόλυτα καταγράφεται στις απεργίες – παρωδία που κατά καιρούς διοργανώνει) και απλώς έχει περιοριστεί στον περιθωριακό ρόλο της συμπληρωματικής δράσης των διαφόρων περιέργων κινήσεων και ομάδων με τις οποίες ιδεολογικά προφανώς ταυτίζεται. Η παρατεταμένη σιωπή της διοίκησης της ΕΛΜΕ, σε αντίθεση με τη θορυβώδη στάση της σε άλλες ευκαιρίες, δείχνει και το μέγεθος της αποτυχίας της, που ας ελπίσουμε θα σταθεί ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουν τα μέλη που την καθοδηγούν, την πραγματικότητα που η κοινωνία μας βιώνει».

Κώστας Γαβρόγλου: Εωλα τα επιχειρήματα

Θέση απέναντι στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας, πήρε χθες και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στην εκπομπή της TRT «Κεντρική Ελλάδα καλησπέρα» του Σωτήρη Πολύζου.

«Δεν πήρα θέση δημόσια μέχρι τώρα, θα πάρω όμως θέση για ένα θέμα που θεωρώ δευτερεύον μπροστά σε αυτά που γίνονται. Εχουμε ένα κοινωφελές ίδρυμα. Γνωρίζουμε τι είναι κοινωφελή ιδρύματα. Τα κοινωφελή ιδρύματα έχουν δραστηριότητες. Πολλά, ανάμεσά τους κι αυτό(ίδρυμα Μποδοσάκη), δίνουν υποτροφίες για παιδιά που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο. Δίνει και το κράτος υποτροφίες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Τι θα πούμε αύριο; Ότι δεν θέλουμε αυτές τις υποτροφίες από τα κοινωφελή ιδρύματα; Εδώ είπαν να καταγράψουν τις ανάγκες και είπαν να κάνουν οι άνθρωποι μια δωρεά. Αν θεωρεί κανείς ότι αυτό εμπορευματοποιεί την Παιδεία, ότι δείχνει ότι το κράτος θέλει να βάλει το ιδιωτικό κεφάλαιο μέσα στα σχολεία, πραγματικά θεωρώ εντελώς έωλα τα επιχειρήματα. Τελεία και παύλα», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Γαβρόγλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου