ΤΟΠΙΚΑ

Παραπομπές για κακούργημα για εκβίαση καταστηματαρχών του Βόλου

παραπομπές-για-κακούργημα-για-εκβίασ-740630

Με βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου

Οκτώ άτομα συνελήφθησαν στον Βόλο τον Ιούνιο του 2015 για εκβιάσεις καταστηματαρχών της πόλης του Βόλου με το πρόσχημα της παροχής προστασίας μετά από εμπρησμό σε καφετέρια και έκρηξη σε πρακτορείο ΟΠΑΠ, δύο παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις.

Εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις εκβίασης καταστηματαρχών της πόλης του Βόλου.

Εντούτοις, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορίες τη σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν προκύπτουν.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου παραπέμπει δύο από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας και συγκεκριμένα δύο Βολιώτες ηλικίας 36 και 64 ετών.

Ο 36χρονος κατηγορείται ότι προκάλεσε με πρόθεση έκρηξη με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό σε πρακτορείο ΟΠΑΠ, από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα αντικείμενα, ενώ ο 64χρονος κατηγορείται για την πυρκαγιά σε καφέ μπαρ.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου παραπέμπει στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου τέσσερις εκ ων κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός που είχε συλληφθεί κατά την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων και εις βάρος του είχε διαταχθεί ΕΔΕ.

Συγκεκριμένα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου παραπέμπονται ένας 35χρονος Βολιώτης, ένας 47χρoνος Αλβανός, ο 36χρονος Βολιώτης που βαρύνεται και με την έκρηξη σε βαθμό κακουργήματος, ένας 32 Βολιώτης και ένας 44χρονος αστυνομικός, οι οποίοι κατηγορούνται ότι στις 10 Ιουνίου 2015 οπότε έλαβε χώρα η αιφνιδιαστική επιχείρηση των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου κατείχαν παρανόμως και στερούμενοι σχετικής άδειας όπλα πυρομαχικά και λοιπά αντικείμενα.

Συγκεκριμένα ο πρώτος είχε τρία μαχαίρια, ο δεύτερος είχε δύο μαχαίρια, ο τρίτος ένα αυτοσχέδιο ρόπαλο, ο τέταρτος ένα σπρέι εκτόξευσης χημικών ουσιών, ο πέμπτος ένα σπρέι, τέσσερα φυσίγγια και δύο κάλυκες.

Ακόμη, ο 32χρονος Βολιώτης βαρύνεται και με την κατηγορία ότι στις 24 Δεκεμβρίου 2014 είχε μισθώσει αυτοκίνητο που δεν επέστρεψε στην εταιρεία που ανήκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου αποφαίνεται να μην αποδοθεί κατηγορία κατά των συνολικά δεκατριών κατηγορουμένων της υπόθεσης για τα κατά περίπτωση αδικήματα συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης όπως και για εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ’ εξακολούθηση.

Επίσης, αποφαίνεται κατά των δύο βασικών κατηγορουμένων που παραπέμπονται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας των δύο Βολιωτών ηλικίας 36και 64 ετών να μη σχηματιστεί κατηγορία για εμπρησμό και έκρηξη από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο.

Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξη Τύπου στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας οι δύο εμπρησμοί είχαν συσχετιστεί με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων για εκβιασμούς για προστασία καταστημάτων.

Στην επιχείρηση η Αστυνομία είχε συλλάβει συνολικά εννέα άτομα, οκτώ στον Βόλο και έναν στην Αθήνα, που ανήκαν σε δύο εγκληματικές οργανώσεις. Η μία των «6» φερόταν να κινείται σε δύο άξονες, στην εκβίαση και παροχή προστασίας και στον εμπρησμό και στην έκρηξη. Η δεύτερη, των «3» φερόταν να κινείται σε μία κατεύθυνση εκβίασης και προστασίας των επιχειρήσεων.

Η Αστυνομία είχε εξακριβώσει ότι τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων «πουλούσαν προστασία» σε τέσσερα καφέ – μπαρ του Βόλου και σε πρατήρια υγρών καυσίμων, από τα οποία εισέπρατταν έως 600 ευρώ τον μήνα.

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις φέρονταν να αναπτύσσουν δράση επί έξι μήνες μέχρι που ο μεταξύ τους ανταγωνισμός επέφερε σύγκρουση για το ποιος θα κυριαρχήσει και οδήγησε την Αστυνομία στη διαλεύκανση των εμπρησμών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις απολογίες στον Ανακριτή από τους οκτώ συλληφθέντες οι τρείς είχαν κριθεί προφυλακιστέοι και οι πέντε ελεύθεροι. Σήμερα, ελεύθεροι κυκλοφορούν και οι κατηγορούμενοι που είχαν προφυλακιστεί μέχρι να γίνει η δίκη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου