ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνιούν για τις αποζημιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου

αγωνιούν-για-τις-αποζημιώσεις-οι-ελαι-740648

Στόχος η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των απωλειών που έχουν υποστεί

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου και της Μαγνησίας ευρύτερα, λόγω της καταστροφής που έχει σημειωθεί στον ελαιόκαρπο, προτάσσοντας το αίτημα της ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με στόχο την εξασφάλιση αποζημίωσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γιάννη Διανελλάκη, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, συνεργεία του ΕΛΓΑ πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή του Κεντρικού και του Νοτίου Πηλίου, με σκοπό να διαπιστώσουν την έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε από την ανεμοθύελλα της περασμένης εβδομάδας.

«Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε, από τους ίδιους τους γεωπόνους – εκτιμητές του ΕΛΓΑ, αναφέρουν ότι η ζημιά – καταστροφή που έχει προκληθεί, δεν είναι αποζημιώσιμο αίτιο από τον ΕΛΓΑ. Το γεγονός όμως αυτό, δεν απαγορεύει τον παραγωγό να δηλώσει ότι υπέστη ζημιά από την ανεμοθύελλα» επισημαίνει ο κ. Διανελλάκης.

Σημειώνεται πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές καλλιεργειών από δάκο και από εκεί ξεκινά όλο το κακό.

Συνεπεία των προαναφερθέντων θα αναζητηθεί αποζημίωση από άλλες πηγές, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Πολιτείας σε τοπικό επίπεδο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «διότι υπάρχει καταστροφή στη ελαιοπαραγωγή, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο» επισήμανε ο κ. Διανελλάκης.

Στο πλαίσιο αυτό θα δρομολογηθούν συναντήσεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου «να αναδείξουμε τα αίτια της καταστροφής και σε συνεργασία με τις υφυπουργούς Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, την Περιφέρεια και το Υπουργείο στη συνέχεια, να τα εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα αποζημίωσης, διότι υπάρχει καταστροφή της παραγωγής» σημείωσε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου