ΤΟΠΙΚΑ

Διαφωνεί η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βόλου με τους σχεδιασμούς του Πανεπιστημίου για την Κίτρινη Αποθήκη

διαφωνεί-η-πεαεα-δσε-βόλου-με-τους-σχεδ-740671

Με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συναντήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βόλου, για το θέμα της Κίτρινης Αποθήκης. Οι εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βόλου επισήμαναν ότι η πρόθεση των πρυτανικών αρχών να δημιουργήσουν στο κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης το Technopolis «Ιάσων», θα υπονομεύσει τον χαρακτήρα του κτιρίου.

Οπως ειδικότερα είπαν χαρακτηριστικά, “θα συμβεί ό,τι έχει συμβεί και σε μία σειρά άλλα ιστορικά κτίρια, που στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης πάντα προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων, έχει ποδοπατηθεί η ιστορική μνήμη”.

Ιδιαίτερα για το εμβληματικό κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης, οι εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βόλου τόνισαν πως, “σηματοδοτεί τους αγώνες και τις θυσίες του Βολιώτικου λαού κατά του ναζισμού- φασισμού και των ντόπιων συνεργατών τους, των ΕΑΣΑΔιτών” και πως “η «ανάπτυξη» αυτών των δραστηριοτήτων που σχεδιάζονται, θα υπονομεύσει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του κτιρίου που το καθιστά ιστορικό”.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βόλου κατέθεσαν κείμενο στον πρύτανη Ζ. Μαμούρη και την αντιπρύτανη Ιωάννα Λαλιώτου, όπου αναφέρονται τα εεξής:

“Θέση για το χαρακτήρα και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του κτηρίου της Κίτρινης Αποθήκης

Η Κίτρινη Αποθήκη, εμβαδού 7,500 τ.μ., κατασκευάσθηκε λίγο μετά το 1930. Στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής (1941-44), χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και στο κτίριο φυλακίσθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν Έλληνες πατριώτες, μέλη και στελέχη, άνδρες και γυναίκες του ΕΑΜ, του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ από τους Γερμανούς Ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες του, την γνωστή φασιστική οργάνωση ΕΑΣΑΔ που δημιουργήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και καθοδηγήθηκε από τους βιομηχάνους του Βόλου και εκπροσώπους των αστικών κομμάτων της εποχής. Στα υπόγεια του κτιρίου υπάρχουν ακόμη οι ειδικοί χώροι βασανιστηρίων και εκτελέσεων.

Το κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης, παρά την εγκατάλειψη και την μη υλοποίηση παλιότερων σχεδιασμών για την ανακαίνισή του, αξιοποίηση και μετατροπή του σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης σε ζωντανό κομμάτι της πόλης και της πρόσφατης ιστορίας της, παραμένει και σήμερα ζωντανό για την Ιστορία του Βόλου.

Η Κίτρινη Αποθήκη αποτελεί την τοπική έκφραση των υπογείων της Μέρλιν και δεκάδων άλλων τόπων μαρτυρίων. Οι κρεμάλες της Πλατείας Ελευθερίας έρχονται να προστεθούν στους κρεμασμένους της Φλώρινας (Αύγουστος 1943), των Ιλισίων της Αθήνας (Απρίλης 1944) και τόσων άλλων περιοχών της Ελλάδας, συνθέτοντας το παζλ των εγκλημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να εκφοβίσουν το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Οι εκτελεσμένοι του Βόλου, στέκονται δίπλα στους εκτελεσμένους της Μεγαλόπολης, της Καισαριανής και τόσους άλλους που αποδεικνύουν τη μαζικότητα και τον ηρωισμό του εργατικού-λαϊκού κινήματος της περιόδου.

Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις μας, τιμής ένεκεν, εντοιχίστηκε αναμνηστική πλάκα σε μία από τις γωνίες του κτιρίου. Επίσης το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΔΙΛΑΠ/Γ/2500/62661/18-11-93, ΦΕΚ 916/ΤΒ/21-12-93.

Από αυτή την άποψη, ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θεωρούμε ότι το κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης θα πρέπει να διατηρήσει και να διαφυλάξει αυτό τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του και την ιστορική μνήμη.

Η ιστορικότητα του κτιρίου, δεμένη με το αίμα των αγωνιστών του εργατικού κινήματος και της πάλης ενάντια στο φασισμό δε χωρά στις εφήμερες ανάγκες της ονομαζόμενης καινοτομίας, στο πλαίσιο της σημερινής οικονομίας. Το αντίθετο.

Με βάση αυτά δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στη δημιουργία “Innovation Hot Spot Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας” στο χώρο της Κίτρινης Αποθήκης.

Εκφράζουμε τις έντονες αμφισβητήσεις μας για το αν με βάση την απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/2500/62661/18-11-93, ΦΕΚ 916/ΤΒ/21-12-93 μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή του χαρακτήρα της Κίτρινης Αποθήκης ως τέτοιο ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ζητάμε:

– Να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ιστορικού μνημείου που αφορά όλο το κτήριο, μιας και σε κάθε όροφο και γωνιά του υπάρχουν τεκμήρια του γεμάτου αίμα και θυσία αποτυπώματος των εκατοντάδων βασανισμένων και δολοφονημένων αγωνιστών από τους ναζί.

– Να αναδειχτούν όλα αυτά τα σημεία με τον τρόπο που αρμόζει και με την αντίστοιχη λειτουργικότητα ώστε να είναι προσβάσιμοι σε σχολεία, φοιτητές, περιηγητές, ώστε να διατηρηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου