ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Μπουκώρος: Αποκλεισμός χιλιάδων αγροκτηνοτρόφων από την εξισωτική αποζημίωση

χρ-μπουκώρος-αποκλεισμός-χιλιάδων-αγ-741631

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με την Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτή Σερρών Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με το σημαντικό ζήτημα της εξισωτικής αποζημίωσης και τον αποκλεισμό χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν τα πρακτικά και τα λοιπά συνοδευτικά έγγραφα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας, της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και της αλληλογραφίας της με υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με της νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Νέα, τεράστια αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας έφερε το σχέδιο απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.

Εκατοντάδες χωριά σε όλη τη χώρα, που σήμερα είναι χαρακτηρισμένα ως μειονεκτικά δεν εντάσσονται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται με φυσικούς περιορισμούς ή ειδικά μειονεκτήματα, με συνέπεια χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, που έως σήμερα ελάμβαναν την εξισωτική αποζημίωση να μένουν εκτός του νέου συστήματος οριοθέτησης.

Εκτός μιας αποζημίωσης αναγκαίας για την επιβίωση των παραγωγών και των εκμεταλλεύσεών τους, συγκολλητικής για τον κοινωνικό ιστό, τη στιγμή μάλιστα, που η κτηνοτροφία και δη η αιγοπροβατοτροφία καταρρέει και έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις φοροεισπρακτικές πολιτικές, την ανυπαρξία ελέγχων και εν γένει την αδιαφορία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η δε διακοπή της καταβολής της, εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο εγκατάλειψης της υπαίθρου και της γεωργικής δραστηριότητας.

Η ΝΔ εδώ και μήνες «κρούει των κώδωνα του κίνδυνου» για την ανησυχητική χαλαρότητα και την πρωτοφανή καθυστέρηση της Κυβέρνησής σας στη λήψη μιας απόφασης στρατηγικής σημασίας για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα.

Ως γνωστόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση “Omnibus” στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, ως τμήμα της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ). Η πρόταση περιλάμβανε τροπολογίες σε σύνολο δεκαπέντε υφιστάμενων νομικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένου και του βασικού κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013 για την Αγροτική Ανάπτυξη και ειδικότερα του άρθρου 31.5 αναφορικά με την παράταση της προθεσμίας εφαρμογής της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών.

Ακολούθησε σειρά συνεδριάσεων, κατά τη συνήθη διαδικασία, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας όσο και σε επίπεδο της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 3 Απριλίου 2017, όταν οι αρμόδιοι Υπουργοί – ανάμεσά τους και ο προκάτοχός σας Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου – κλήθηκαν να ανταλλάξουν απόψεις για τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τη συνολική συμβιβαστική δέσμη του Omnibus, συμφώνησαν και για την παράταση της προθεσμίας εφαρμογής της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής από τα Κράτη – Μέλη την 01/01/2019.

Επομένως, παρά το γεγονός ότι ο προηγούμενος υπουργός γνώριζε ήδη από τις 10 Απριλίου 2017, ότι η εφαρμογή της νέας οριοθέτησης θα ήταν η 1η Ιανουαρίου 2019 και ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Phil Hogan είχε καλέσει όλα τα κράτη – μέλη να προχωρήσουν εγκαίρως στην νέα οριοθέτηση, ώστε να αποφευχθεί ο σημαντικός διοικητικός φόρτος για τις διαχειριστικές αρχές και ο ενδεχόμενος κίνδυνος μείωσης της στήριξης των αγροτών από την εξισωτική αποζημίωση λόγω της καθυστέρησης της οριοθέτησης, η Κυβέρνησή σας επέδειξε «εγκληματική» αδιαφορία.

Αφήσατε να περάσουν άπρακτοι 18 ολόκληροι μήνες για να φέρετε την τελευταία στιγμή, στις 13 Οκτωβρίου 2018 μια απόφαση στρατηγικής σημασίας που ουσιαστικά δεσμεύει την χώρα μας και για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο καθώς η οριοθέτηση θα ισχύσει και για το επόμενο Πρόγραμμα σύμφωνα με την Πρόταση Κανονισμού της Επιτροπής και του Συμβουλίου για την θέσπιση κανόνων για την στήριξη των Στρατηγικών Σχεδίων

Με βάση τα ανωτέρω, παρακαλώ όπως καταθέσετε αμέσως στη Βουλή των Ελλήνων:

1. Το σύνολο των πρακτικών των σχετικών με το θέμα της νέας οριοθέτησης, συνεδριάσεων των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας από τις 14/9/2016, καθώς και όλες τις σχετικές εισηγήσεις του Έλληνα Υπουργού και τα συνοδευτικά έγγραφα.

2. Το σύνολο των πρακτικών των σχετικών, με το θέμα της νέας οριοθέτησης, συνεδριάσεων της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας καθώς και όλες τις σχετικές εισηγήσεις και συνοδευτικά έγγραφα αυτών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

3. Το σύνολο των πρακτικών των σχετικών, με το θέμα της νέας οριοθέτησης, συνεδριάσεων της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και όλες τις σχετικές εισηγήσεις και συνοδευτικά έγγραφα αυτών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου