ΤΟΠΙΚΑ

Στο… σκοτάδι επ΄ αόριστον οι ασφαλισμένοι

στο-σκοτάδι-επ΄-αόριστον-οι-ασφαλισμ-741732

Στο… σκοτάδι βρίσκονται από χθες και θα βρίσκονται επ’ αόριστον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στη Μαγνησία, σε ό,τι αφορά στην κάλυψή τους για γυαλιά οράσεως και άλλα οπτικά είδη. Οι οπτικοί αντιδρούν στη νέα διαδικασία για τη χορήγηση των οπτικών ειδών και την αποζημίωσή τους με βεβαίωση πληρωμής (voucher) αξίας 100 ευρώ, που εγκαινίασε ο ΕΟΠΥΥ από την περασμένη Δευτέρα.

Το μέτρο ωστόσο υλοποιείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών των οπτικών καταστημάτων, οι οποίοι έχουν απορρίψει την όλη διαδικασία.

«Δεν λαμβάνουμε τα voucher που αποφάσισε ο ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση. Έχουμε γονατίσει οικονομικά. Μετά από 8 χρόνια λιτότητας δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας. Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούμε εμείς τον ΕΟΠΥΥ» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος Ι. Προφαντής, μέλος της διοίκησης των οπτικών Ν. Μαγνησίας, αποκαλύπτοντας ότι ο Οργανισμός θα τους πληρώνει σε διάστημα 60 ημερών για τα voucher που θα καταθέτουν.

Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούσαν να αγοράζουν γυαλιά με ηλεκτρονική συνταγή από οφθαλμίατρο πληρώνοντας όλη την αξία του είδους στο κατάστημα οπτικών και καταθέτοντας στη συνέχεια την απόδειξη στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ στον Βόλο. Βάσει του Κανονισμού Παροχών οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια και τους δικαιολογείται δαπάνη ύψους έως και 100 ευρώ.

Ωστόσο, η διαδικασία της αποζημίωσης ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα – η αναμονή για την εξόφληση και την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων ξεπερνούσε τους 12 μήνες.

Πλέον οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο την ηλεκτρονική γνωμάτευση για το οφθαλμικό πρόβλημα και τη σχετική βεβαίωση πληρωμής για το είδος που πρέπει να λάβουν. Με αυτά τα δύο έντυπα θα απευθύνονται σε ελεγκτή γιατρό για έγκριση και στη συνέχεια σε κατάστημα οπτικών όπου θα δίνουν το voucher και θα παίρνουν τα οπτικά τους. Τη διαφορά από τη συνολική αξία θα την καταβάλλουν οι ίδιοι.

Ο κ. Προφαντής μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ζήτησε από τους ασφαλισμένους «να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη σε έναν κλάδο ο οποίος προστατεύει τη δημόσια υγεία» με αφορμή την απόφαση να μην λαμβάνονται τα voucher.

«Δε γίνεται να δεχόμαστε «χαρτιά» αντί χρημάτων και την ίδια στιγμή υποχρεωτικά να πληρώνουμε μετρητά όλα τα πάγια έξοδα. Δεν ξέρουμε πότε θα πληρωνόμαστε από τον ΕΟΠΥΥ. Θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος ενώ εμείς θα φορολογούμαστε για όλο το ποσό» πρόσθεσε ο κ. Προφαντής μεταξύ άλλων, αιτιολογώντας την απόφαση του κλάδου που διεκδικεί ακόμη την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του πρώην ΟΠΑΔ.

Στην πράξη οι ασφαλισμένοι θα διαπιστώσουν πως έχουν μία επιλογή: να πληρώνουν μόνοι τους τα γυαλιά τους ή άλλο οπτικό είδος που θα χρειαστούν. Στην πράξη δηλαδή θα λειτουργούν χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Η απόδειξη της δαπάνης που θα παίρνουν από τα καταστήματα οπτικών δεν θα έχει πλέον κανένα αντίκρισμα στις ΠΕΔΙ οι οποίες δεν θα δικαιούνται να λαμβάνουν τα σχετικά παραστατικά ούτε και να αποζημιώνουν. Τον περασμένο Φεβρουάριο που είχε ανακοινωθεί η διαδικασία από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφερόταν πως λίγες δεκάδες οπτικά καταστήματα είχαν συμφωνήσει να δέχονται τα voucher, πλέον όμως σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποσυρθεί από τη συμφωνία ακόμη και οι λίγοι αρχικοί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου