ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκε ο άνθρωπος της προσφοράς

τιμήθηκε-ο-άνθρωπος-της-προσφοράς-742445

Είκοσι χρόνια διαρκούς προσφοράς στην πόλη του Βόλου και τους ανθρώπους της από τον αυτοδημιούργητο ευεργέτη

«Πιστεύω πάντα στον Θεό. Εζησα πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά είχα θέληση για μάθηση και για να καλυτερεύσω τη ζωή μου. Ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε το ηθικό μας, η πίστη γκρεμίζει βουνά. Η καρδιά μου είναι ποτισμένη με την προσφορά. Το χρήμα είναι για να το χρησιμοποιούμε φυσικά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αλλά και για να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, να κλείνουμε πληγές». Τα παραπάνω λόγια του Χαράλαμπου Τσιμά αποτελούν την πεμπτουσία της ζωής και του πλούσιου έργου προσφοράς του για το οποίο τιμήθηκε χθες από τον Δήμο Βόλου με ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Στον κ. Τσιμά, τον ευεργέτη του Βόλου, ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος απένειμε το Χρυσό Κλειδί της πόλης, σε αναγνώριση τους 20ετούς προσφοράς του στον Βόλο και τους ανθρώπους του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, σε εκδήλωση που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος και στην οποία το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου, προβλήθηκε βίντεο με τη ζωή και την προσφορά του αυτοδημιούργητου Χαράλαμπου Τσιμά, ο οποίος έφυγε ως μετανάστης σε μικρή ηλικία στην Αιθιοπία το 1958 και παρά τις αντιξοότητες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε όχι μόνο να «χτίσει» όνομα και να γίνει αγαπητός, αλλά να αποκτήσει δικό του σούπερ μάρκετ από το οποίο ψώνιζαν οι πάντες. Ηταν μάλιστα ο μοναδικός ξένος στον οποίο επιστράφηκε η περιουσία του 24 χρόνια μετά την «επανάσταση» στην Αιθιοπία οπότε και εθνικοποιήθηκαν τα πάντα, μαζί και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ του γνωστού ως «Μπάμπη».

Τα χρόνια της επιστροφής του στον Βόλο, σηματοδότησαν και την έναρξη της πλούσιας προσφοράς του. Τα πάντα ξεκίνησαν το 1998 όταν ως πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Βόλου, δώρισε 5 μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο της πόλης. Τα δύο χρηματοδότησε ο ίδιος. Το μεγάλο κεφάλαιο της 20ετούς πλέον προσφοράς του απαρτίζουν επίσης η επέκταση του Γηροκομείου Καναλίων, το Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Βόλου, τρία οχήματα στην Ελληνική Αστυνομία, η δημιουργία της προτομής του Μακαριστού Χριστόδουλου στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, η προτομή του Νίκου Γούναρη στη Ζαγορά, η παιδική χαρά και η βιβλιοθήκη στη Μηλίνα, προσφορές σε ιδρύματα, συλλόγους, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Πέρυσι το ογκολογικό τμήμα επεκτάθηκε κατά τρεις αίθουσες επίσης από δική του δωρεά ενώ μόλις προ ημερών ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε ο Ξενώνας για τους συγγενείς των ασθενών στο Νοσοκομείο Βόλου.

Πλούσια είναι η προσφορά του και στην Αιθιοπία όπου δημιούργησε Ορφανοτροφείο για 50 παιδιά που συνεχίζει να στηρίζει, οικοτροφείο για 120 τυφλά παιδιά, τρία ασθενοφόρα και δύο καρδιογράφους.

Νέες δωρεές…

Μία προσφορά που φαίνεται να είναι ανεξάντλητη. Ετσι χθες, στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης στο πρόσωπό του έγινε γνωστή η νέα δωρεά προς το Σύλλογο Νεφροπαθών Μαγνησίας με τρία μηχανήματα αιμοκάθαρσης, αλλά και ποσού 150.000 ευρώ στον Δήμο Βόλου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το Συνεδριακό που βγήκε εκτός προϋπολογισμού.

…και μια δέσμευση στο πρόσωπό του

Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να τιμήσει τον Χαράλαμπο Τσιμά με το Χρυσό Κλειδί της πόλης, ανέγνωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Μουλάς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ομόφωνης απόφασης.

Τον τιμώμενο προσφώνησε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. «Είναι δύσκολο στην εποχή μας να βρεις έναν πραγματικό άνθρωπο, έναν πατριώτη. Ο Χαράλαμπος Τσιμάς είναι πατριώτης. Στο δικό του σούπερ μάρκετ στην Αιθιοπία τα περισσότερα προϊόντα είναι ελληνικά και από τα ελληνικά τα περισσότερα είναι από τον Βόλο. Ο Χαράλαμπος Τσιμάς είναι πατριώτης, είναι φιλάνθρωπος και έχει συνεισφέρει στην πόλη και στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά ενώ δεσμεύτηκε απέναντι στον τιμώμενο ότι ο Δήμος Βόλος σύντομα θα παρουσιάσει τη μελέτη για το Μουσείο της Αργούς και την επόμενη τετραετία θα το κάνει πράξη.

«Το κλειδί της καρδιάς της πόλης»

Το Χρυσό Κλειδί της πόλης – ύψιστη τιμή – αλλά και ένα ομοίωμα της Αργούς απένειμε στον κ. Τσιμά, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος απευθυνόμενος στον ίδιο του αρνήθηκε το χατίρι που ζήτησε: «Μου ζήτησε να δώσω το όνομά του σε έναν δρόμο στην πόλη όταν φύγει από τη ζωή. Δεν θα του κάνω το χατίρι γιατί τον θέλουμε πολλά χρόνια δίπλα μας».

Εμφανώς συγκινημένος, ο Χαράλαμπος Τσιμάς παρέλαβε το Χρυσό Κλειδί. «Το κλειδί της πόλης σημαίνει και το κλειδί της καρδιάς των συμπολιτών μου. Και γι’ αυτό σας ευχαριστώ όλους», είπε. «Είναι σπουδαίο να νιώθεις ότι μπορείς να συμβάλλεις στην εκπλήρωση των ονείρων και των οραμάτων, να απαλύνεις τον πόνο, να συμβάλλεις στην αντιμετώπιση και επίλυση των καθημερινών προβλημάτων», πρόσθεσε κάνοντας ειδική αναφορά στην οικογένειά του που χαρακτήρισε ευλογία για τον ίδιο.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, εκπρόσωπος του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου, ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Γιάννης Τόλιας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας, Βασίλης Μαρκογιαννάκης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαρ. Πόζογλου, εκπρόσωποι φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου