ΤΟΠΙΚΑ

60χρονος Βολιώτης δωρίζει ζωή με τον θάνατό του

60χρονος-βολιώτης-δωρίζει-ζωή-με-τον-θάν-742708

Δώρο ζωής σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους έδωσε με τον θάνατό του 60χρονος Βολιώτης. Πρόκειται για τον Απόστολο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή μετά από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Άνθρωπος της προσφοράς στη ζωή ο 60χρονος, προσέφερε και με τον θάνατό του. Η οικογένειά έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη δωρεά όλων τα οργάνων, τα οποία θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν και η γέφυρα ζωή προγραμματίστηκε για τις 2 τα ξημερώματα σήμερα Τρίτη.

Ο άτυχος 60χρονος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την περασμένη Τετάρτη, ενώ βρισκόταν στην εργασία του. Άμεσα διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όμως δυστυχώς η υγεία του διαρκώς επιδεινωνόταν. Η οικογένειά του είναι συντετριμμένη από την απώλεια. Μέχρι και την περασμένη Τετάρτη ο άνθρωπός τους ήταν γερός και δυνατός και δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ο 60χρονος εργαζόταν ως υδραυλικός. Ήταν παντρεμένος και από τον γάμο του απέκτησε δύο γιους, ενώ ευτύχησε να γνωρίσει και δύο εγγόνια. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και ενδιαφερόταν πάντοτε για τον διπλανό του, συντρέχοντας και βοηθώντας όποιον είχε ανάγκη. Ήταν εθελοντής αιμοδότης και γενικότερα ξεχώριζε για το φιλάνθρωπο προφίλ του.

Γνωρίζοντας την επιθυμία του, η οικογένειά του αποφάσισε να του δώσει τη δυνατότητα να κάνει άλλη μία προσφορά, αυτή τη φορά όμως, με τον θάνατό του. Αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του σε άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, διότι έτσι εκείνος θα ήταν ευτυχισμένος. Ικανοποίησε με αυτή τη γενναιόδωρη στάση της, την τελευταία επιθυμία του άτυχου 60χρονου, ο οποίος θα κηδευτεί σήμερα Τρίτη, στις 4 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Προσφορά σε πάνω από πέντε ανθρώπους

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Αχιλλοπούλειου Αντιγόνη Καραθάνου, για τις 2 τα ξημερώματα σήμερα είχε προγραμματιστεί η γέφυρα ζωής, υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων μεταξύ του Αχιλλοπούλειου και δύο Νοσοκομείων, των Ιπποκράτειου και Παπαγεωργίου.

Η μεταμόσχευση οργάνων αφορούσε στους νεφρούς, το ήπαρ και τους κερατοειδείς, με τουλάχιστον πέντε λήπτες οργάνων.

Να επισημανθεί ότι η μεταμόσχευση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον σήμερα ως μία θεραπευτική πρακτική. Επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν χαθεί και σε μερικές περιπτώσεις είχαν μερικώς υποκατασταθεί με μία μηχανικού τύπου μέθοδο (π.χ. αιμοκάθαρση).

Συγκεκριμένα η μεταμόσχευση είναι η εγχείρηση κατά την οποία υγιή όργανα, ιστοί ή κύτταρα μεταφέρονται από έναν εκλιπόντα ή ζωντανό δότη σε έναν χρονίως πάσχοντα ασθενή, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου οργάνου του που βρίσκεται σε ανεπάρκεια και προσφέρει έτσι ζωή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου