ΤΟΠΙΚΑ

Ζητά παρέμβαση Παπανδρέου

ζητά-παρέμβαση-παπανδρέου-459533

Την παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου ζητά με χθεσινή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, προκειμένου να εξαντληθούν και τα ελάχιστα περιθώρια που μπορεί να υπάρχουν για να μη χαθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα. Ο Δήμαρχος στην επιστολή του ζητά από τον Γ. Παπανδρέου να εξαντλήσει το διεθνές κύρος του μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία των μελών της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) για την ανάδειξη της πόλης που θα αναλάβει τους XVII Μεσογειακούς Αγώνες.

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Βόλου, με αφορμή και την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΜΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δεν διστάζει να «φωτογραφίσει» με κομψό τρόπο τις ευθύνες που έχουν οι κ.κ. Γερουλάνος και Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι μολονότι γνώριζαν ότι η 15η Ιανουαρίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία που είχε δώσει ΔΕΜΑ στην ελληνική κυβέρνηση για τις γραπτές εγγυήσεις που έπρεπε να δοθούν για τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων πόρων για τη διοργάνωση των Αγώνων, την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την κατάλληλη στέγαση αθλητών και αξιωματούχων. Εγγυήσεις που δεν δόθηκαν ποτέ.

Ειδικότερα η επιστολή του Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη προς τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

 

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε μια εποχή όπου ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε σκληρές θυσίες και σεις κάνετε τεράστια προσπάθεια για την ανόρθωση του διεθνούς κύρους της χώρας μας, η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ (Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων), στις 28 Ιανουαρίου 2011, να αφαιρέσει από το Βόλο και τη Λάρισα τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 αποτελεί σοβαρό πλήγμα. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση.

Το πλήγμα είναι πολύ σοβαρότερο για την πόλη μας και ολόκληρη τη Θεσσαλία, αφού, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν αντιλαμβανόμασταν τους Μεσογειακούς Αγώνες σαν απλή περιφερειακή αθλητική διοργάνωση, αλλά ως αναπτυξιακό εργαλείο με τρόπο πιλοτικό και καινοτόμο σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που σας έκανε να δεσμευτείτε και προσωπικά για «πράσινους» Μεσογειακούς Αγώνες, κατά την προεκλογική σας ομιλία τον Σεπτέμβριο του 2009 στη Λάρισα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολιτικές ευθύνες για την αναβλητικότητα που επιδείχθηκε και το χρόνο που αδικαιολόγητα χάθηκε είναι διαχρονικές. Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΜΑ, αυτό που τελικά καθόρισε την απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής είναι το ότι δεν δόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση οι γραπτές εγγυήσεις που είχαν ζητηθεί να δοθούν μέχρι 15 Ιανουαρίου 2011. Οι εγγυήσεις αυτές αφορούσαν τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων πόρων για τη διοργάνωση των Αγώνων, την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την κατάλληλη στέγαση αθλητών και αξιωματούχων. Η προθεσμία αυτή ήταν σε γνώση των υπουργών κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Π. Γερουλάνου, για το λόγο δε αυτό πραγματοποιήθηκε και σχετική σύσκεψη στις 11 Ιανουαρίου 2011, με τη συμμετοχή των ανωτέρω υπουργών, του υφυπουργού κ. Φ.Σαχινίδη, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, των Δημάρχων Βόλου και Λάρισας και του Προέδρου και της Διευθύνουσας Συμβούλου της ΟΕΜΑ (Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων).

Όπως εξάλλου προκύπτει από την ανωτέρω ανακοίνωση της ΔΕΜΑ, η απόφαση για την πόλη στην οποία θα ανατεθεί η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, θα ληφθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2011. Παρότι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί η τόσο αρνητική για τη χώρα μας απόφαση, πιστεύουμε πως θα πρέπει να εξαντληθούν και τα ελάχιστα περιθώρια που μπορεί να υπάρχουν. Αυτό απαιτεί μια πρωτοβουλία που μόνο εσείς θα μπορούσατε να αναλάβετε στις λίγες μέρες που απομένουν, αξιοποιώντας το διεθνές κύρος σας.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να σας μεταφέρω την καθολική και αδιαπραγμάτευτη αξίωση της τοπικής κοινωνίας για την υλοποίηση στην περιοχή μας των αναπτυξιακών έργων και δράσεων που άμεσα ή έμμεσα είχαν συνδεθεί με τους Μεσογειακούς Αγώνες, τα οποία άλλωστε αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις μας. Για το σκοπό αυτό έχουμε ζητήσει να δεσμευτούν τα χρήματα που η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να διαθέσει για τους Μεσογειακούς Αγώνες, σε ειδικό κωδικό του Υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, περιμένουμε να οριστεί σύσκεψη υπό την προεδρία σας ή υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, με τη συμμετοχή των υπουργών κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Π. Γερουλάνου, των βουλευτών της Θεσσαλίας, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και των Δημάρχων Βόλου και Λάρισας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, θα πρέπει να ξέρετε ότι η απόφαση για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στην περιοχή μας, γι’ αυτό και περιμένουμε πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που φτάσαμε στην απόφαση αυτή. Όπως περιμένουμε και να υπάρξει άμεσα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της περιοχής μας, στην οποία η ανεργία παίρνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις».

ΔΕΜΑ: Γιατί αφαιρέσαμε τους Αγώνες από το Βόλο

«Eπανειλημμένα ζητούσαμε συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους και επιμέναμε σε γραπτές εγγυήσεις, αλλά μάταια». Τα παραπάνω τονίζονται, μεταξύ των άλλων, στην επίσημη ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) με την οποία εξηγούνται οι λόγοι που οδήγησαν στην αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΔΕΜΑ, έτσι όπως αυτή μεταδόθηκε χθες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει ως εξής:

«Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) προέβη σε επίσημη ανακοίνωση με θέμα τα αίτια που την οδήγησαν στην άρση της τέλεσης των XVII Μεσογειακών Αγώνων από την Ελλάδα.

Η ΔΕΜΑ στην ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι υποχρεώσεις της οργανωτικής επιτροπής από το συμβόλαιο υποψηφιότητας, παρά τις υποχωρήσεις που έγιναν.

Επίσης δεν δόθηκαν από την οργανωτική οι απαραίτητες εγγυήσεις, οι οποίες ζητήθηκαν από τη ΔΕΜΑ, με τελευταία χρονική προθεσμία την 15η Ιανουαρίου 2011.

«Δυστυχώς, δεδομένου ότι η σύμβαση υπογράφηκε τον Οκτώβριο 2007, λίγα επιτεύχθηκαν από το Βόλο. Επιπλέον, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επιδείνωσε την κατάσταση και μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης κόστους έγιναν δεκτά από την ΔΕΜΑ στις προσπάθειές της να κρατήσει τους Αγώνες στην Ελλάδα.

Όμως, παρά το πέρασμα πολλών μηνών λίγες βελτιώσεις έγιναν στις αθλητικές εγκαταστάσεις, παρόλο που η ΔΕΜΑ, από σεβασμό στον ελληνικό λαό, αποδέχθηκε εγκαταστάσεις σε κοντινά χωριά με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα είχε κόστος για τους Αθλητές.

Τον περασμένο Μάρτιο η ΔΕΜΑ απηύθυνε στις ελληνικές αρχές μια επίσημη προειδοποίηση ότι οι Αγώνες θα αποσυρθούν από το Βόλο, αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα» αναφέρει μεταξύ άλλων η Διεθνής Επιτροπή και επισημαίνει: «Η ΔΕΜΑ επανειλημμένα ζήτησε συναντήσεις με κορυφαίους Αξιωματούχους και επέμενε σε γραπτές εγγυήσεις, αλλά μάταια.

Μια τελευταία παράταση, μέχρι την 15η Ιανουαρίου, δόθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή Βόλου έτσι ώστε να παρουσιάσει: α) γραπτή εγγύηση της κυβέρνησης για την διαθεσιμότητα των απαραίτητων πόρων για την ορθή διοργάνωση των Αγώνων.

β) γραπτές εγγυήσεις της κυβέρνησης για την αναβάθμιση και/ή των κύριων αθλητικών εγκαταστάσεων.

γ) εμπεριστατωμένες αποδείξεις για την κατάλληλη στέγαση αθλητών και Αξιωματούχων.

Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 28 Ιανουαρίου 2011, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΕΜΑ σημείωσε ότι οι εγγυήσεις αυτές δεν δόθηκαν και αυτό κατά παράβαση του Συμβολαίου υποψηφιότητας και Διεκδίκησης.

Κατά συνέπεια, παρά την επιθυμία της να πραγματοποιηθούν οι αγώνες στο Βόλο και τη Λάρισα, και αν και εκτιμήθηκαν οι μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η Οργανωτική Επιτροπή, συνειδητοποιώντας ότι το μέλλον των Αγώνων πλήττεται, η ΔΕΜΑ δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποφασίσει να αποσύρει τη διοργάνωση των Αγώνων από το Βόλο.

Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα με μία μόνο αποχή».

Η ΔΕΜΑ ανακοίνωσε επίσης ότι 3 από τις 5 υποψήφιες πόλεις για τους αγώνες του 2017 εξέφρασαν την επιθυμία τους να διοργανώσουν τους Αγώνες του 2013.

Ο λόγος για τις Μερσίνη (Τουρκία), Ταραγόνα (Ισπανία) και Τρίπολη (Λιβύη).

Η πόλη στην οποία θα ανατεθεί η διοργάνωση θα γίνει γνωστή στις 23 Φεβρουαρίου μετά από ψηφοφορία των μελών της ΔΕΜΑ».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου